En Bosnie, les nostalgiques de la Yougoslavie de Tito
Administrator   
Friday, 12 June 2015

ImageOn trouve des Yougo-nostalgiques dans tous les pays de l'ancienne fédération. Le phénomène est très présent en Bosnie où, à cause de la crise, beaucoup regrettent une période idéalisée, qu'ils l'aient connue ou pas

Zadnja Promjena ( Friday, 12 June 2015 )
Opširnije...
 
Morali smo nekako da preživimo Sutjesku
Administrator   
Sunday, 07 June 2015

Image“Neprijatelji su nas opkolili. Borili smo se samo da preživimo”, priča za Srbiju Danas pukovnik u penziji koji sebe naziva Titovim dječakom. Iako sada ima 90 godina i on je na dan smrti Josipa Broza Tita, uz pomoć štapa došao u Kuću cvijeća da oda poštu svom drugu, a kako kaže za naš portal sve mu je od Tita ostalo. “Bio sam Titov dječak i od 16 godina ratovao uz njega. Sve ovo mi je on dao. Nisam mogao sve medalje da ponesem jer su teške“, kaže Ilija Đujić, penzionisani pukovnik na čijem reveru stoje tri ordena.

Zadnja Promjena ( Sunday, 07 June 2015 )
Opširnije...
 
Kako smo obilježili 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom?: Antifašisti, skupljajte se
Administrator   
Saturday, 23 May 2015

ImageDanas ovdje, na mjestu bitke za ranjenike - najhumanije bitke u istoriji ratova - obilježavamo sedamdesetogodišnji jubilej pobjede nad fašizmom. Ovo je pravo mjesto da se vratimo sjećanjima na istorijski značaj i veličine te borbe. Bila je to pobjeda u ratu koji je u dotadašnjoj istoriji bio rat najvećih razmjera i stradanja. Dovoljno je podsjetiti da je u njemu učestvovalo 16 država, da je odnio oko 60 miliona ljudskih života, mnogostruko više ranjenih i unesrećenih, da je ostavio iza sebe nemjerljive duhovne, materijalne i svekolike druge štete. U prvim godinama sile fašističke osovine okupirale su skoro cijelu Evropu i velike vanevropske teritorije i zavele okupacione režime nevjerovatnog terora, masovnih zločina, istrebljivanja čitavih naroda, stravičnih genocida. Od ishoda ovog rata zavisila je sudbina sveukupnog stanja u svijetu. A ishod je zavisio od snage ujedinjenog antifašizma i otpora. Svako ko je dao doprinos tome zaslužuje trajno priznaje i zahvalnost.

Zadnja Promjena ( Saturday, 23 May 2015 )
Opširnije...
 
Otkrivamo skrivene spise holivudskih zvijezda o Titu - obožavali su ga!
Administrator   
Thursday, 21 May 2015

ImageZapravo je pitanje dana kad će Josip Broz Tito dobiti zvijezdu na holivudskom šetalištu slavnih, pošto s vremenom postaje sve jasnije kako je taj čovjek bio ikona holivudskog jet-seta, te najneosjetljivije skupine ljudi na planetu.

Zadnja Promjena ( Friday, 22 May 2015 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 100 - 110 od 1206