CITATI JOSIPA BROZA TITA: Tako je govorio Maršal!
Administrator   
Saturday, 02 January 2016

ImageU Kumrovcu, 7. maja davne 1892. godine, rođen je Josip Broz Tito. Taj podatak znaju i neka deca koja su rođena posle njegove smrti 4. maja u Ljubljani. Bio je lider Komunističke partije Jugoslavije (kasnije Savez komunista Jugoslavije) od 1937. do 1980, vođa Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije od 1941. do 1945, a kasnije i vrhovni komandant Oružanih snaga SFRJ. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih. Ovo su njegove reči, reči čoveka koga jedni obožavaju do idolopoklonstva, a drugi ga mrze iz dna duše...

Zadnja Promjena ( Saturday, 02 January 2016 )
Opširnije...
 
O Titovoj vanjskoj politici
Administrator   
Tuesday, 29 December 2015

ImageNjegova vanjska politika bila je briljantna. Nekoliko koraka je išao unaprijed. Antititoisti tvrde da nas je suradnjom s nesvrstanim državama, odvojio od Europe. A ja vas pitam što bi falilo da imamo dobre odnose s Indonezijom, Indijom, Meksikom? Jesu li to slabe države? U Angoli smo imali naftna polja koja nam je narodnooslobodilačka vojska Angole poklonila u znak zahvalnosti, jer smo je naoružavali. Nikakve štete nije bilo od nesvrstanosti.

Opširnije...
 
Obilježen dan kada je Josip Broz Tito boravio u Cazinu
Administrator   
Sunday, 27 December 2015

ImageDanas je u Cazinu obilježen 22. decembar, dan kada je Josip Broz Tito prije oko 70 godina boravio u Cazinu i otkrio svoj identitet. Prigodnom šetnjom i govorima, te polaganjem cvijeća ispred općine i ispred biste Nurije Pozderca, mnogobrojni Cazinjani obilježili su današnji dan, dan kada se naš grad crvenio.

Opširnije...
 
Kako je Tito izbjegao Staljinov metak
Administrator   
Sunday, 13 December 2015

ImageU posebnom poglavlju dokumenta pod nazivom “Tito oprašta grijehe Ivanu Krajačiću Stevi” do detalja je opisan događaj koji je trebalo da se završi ubistvom Tita. Staljin je unajmio Titovog prijatelja Ivana Krajačića Stevu da u maju 1948. ubije Broza, ali je Krajačić u posljednji čas odustao od tog nauma, otkriva tajni dokument do kojeg je došao „Blic“.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 100 - 110 od 1226