Ovo su bh. gradovi koji imaju Titove ulice
Administrator   
Sunday, 18 December 2016

ImagePredsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito bio je neprikosnoveni lider koji je stekao izuzetni ugled, ali i posebnu historijsku ulogu. Mnogi gradovi su ulice u znak privrženosti nazivali upravo imenom doživotnog predsjednika SFRJ, a pojedini gradovi su nosili Titovo ime u nazivu. Jedan od njih je bio i bh. grad Titov Drvar. No, poslije raspada Jugoslavije, realnost je drugačija - samo pojedini gradovi su zadržali imena ulica po predsjedniku Jugoslavije, dok su drugi preimenovali ulice u neka nova imena, nove ličnosti. Glavni grad BiH je zadržao naziv ulice po Titu, kao i Odžak, Goražde, Drvar, Jajce, Mostar, Tešanj, Tuzla, Zenica, Živinice, Prijedor, Gradačac, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Konjic i Srebrenica, grad u kojem su vraćeni svi prijeratni nazivi ulica.

Zadnja Promjena ( Sunday, 18 December 2016 )
Opširnije...
 
Najbolje čuvana tajna SFRJ: Tito je želeo atomsku bombu
Administrator   
Friday, 16 December 2016

ImageU vreme Hladnog rata i opšteg straha od atomske bombe, državni vrh neutralne SFRJ osniva nuklearni institut Vinča. Svečano ga je otvorio predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, a SFRJ je bila jedna od samo sedam evropskih zemalja koje su same izgradile nuklerani reaktor.

Opširnije...
 
Nacionalni park Sutjeska
Administrator   
Sunday, 11 December 2016

ImageNacionalni park Sutjeska planira da izda monografiju posvećenu ovom tako značajnom mjestu za nas antifašiste. Posebno su zainteresirani za materijal vezan za boravke druga Tita na Sutjesci. Molim sve one koji posjeduju nešto od toga (fotografije, članke iz novina i sl.) da im pomognu. Na postavljenom linku se nalaze mailovi i telefoni za kontakt.

Zadnja Promjena ( Friday, 16 December 2016 )
Opširnije...
 
Pokret nesvrstanih, genijalni Titov politički izum
Administrator   
Sunday, 04 December 2016

ImageSmrću Fidela Castra završeno je historijsko doba, za koje historičari tvrde da je bilo obilježeno velikim politikama, velikim antagonizmima i velikim političkim ličnostima. U vrijeme kada se svijet dijelio na dva suprotstavljena hladnoratovska bloka, Jugoslavija je bila zemlja koja je uspješno balansirala između imperijalnih ambicija SAD-a i tadašnjeg SSSR-a, a politika blokovskog nesvrstavanja učinila je Jugoslaviju svjetski relevantnom zemljom u političkom, ekonomskom i ideološkom smislu. Status predvodnika takozvanog trećeg puta Jugoslavije je izborila aktivnom vanjskom politikom i ugledom koji je predsjednik zemlje Josip Broz Tito imao u svijetu, a koja se temeljila na njegovom ratnom i autoritetu državnika koji se suprotstavio Josifu Staljinu. Ideja o politici nesvrstavanja začeta je među liderima afričkih i azijskih zemalja koje su se oslobodile kolonijalnog jarma, ali Jugoslavija se, zbog svog specifičnog geopolitičkog statusa, brzo nametnula kao lider pokreta, objašnjava historičar iz Zagreba Hrvoje Klasić.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 100 - 110 od 1282