Dan kada je jurišala cijela Prva proleterska: ‘Juriš proleteri! Juriš!...’ Samo juriš...
Administrator   
Monday, 12 June 2017

ImageU zoru 10. lipnja 1943. godine Prva proleterska udarna brigada pod komandom Koče Popovića i njegovog zamjenika Danila Lekića probila je njemački obruč na Balinovcu, čime je označen početak kraja najveće i najteže partizanske bitke u II. Svjetskom ratu - Bitke na Sutjesci. Jedan od učesnika te bitke, Antonio Isaković, ovako je opisao jutro u kojem je Prva proleterska krenula na juriš; juriš o kojem su ovisili životi opkoljenih partizanskih boraca na čelu s vrhovnim komandantom Titom:

Opširnije...
 
Ranjavanja druga Tita za vrijeme Bitke na Sutjesci
Administrator   
Friday, 09 June 2017

ImageDrug Tito je jedni vođa velike antifašističke koalicije koja je u II svjetskom ratu pobijedila najveće zlo u svjetskoj istoriji – nacizam i fašizam, koji je bio ranjen u borbi. Tito je ranjen od gelera bombe 9.6.1943. godine na Milinkladama na Tjentištu za vrijeme nacističkog napada avionima.

Zadnja Promjena ( Friday, 09 June 2017 )
Opširnije...
 
Neka Ti je vječna slava i hvala Ti besmrtni !
Administrator   
Wednesday, 07 June 2017
Image
Zadnja Promjena ( Wednesday, 07 June 2017 )
 
Tito nije imao moć da naruči strateško bombardovanje Beograda, to je izmišljotina
Administrator   
Saturday, 03 June 2017

ImageTu je na delu još jedna antikomunistička propaganda prema kojoj je Tito lično naređivao američkim generalima u Italiji kako će i gde njihovi bombarderi da lete i šta da gađaju. To je prema mom mišljenju najbesmislenija konstrukcija koja postoji u savremenoj istoriji. Partizani jesu imali saradnju sa savezničkim taktičkim bombarderskim snagama, ali to nisu strateška razaranja i bombardovanja o kojima sada pričamo. Bombardersku stratešku američku avijaciju, dakle četvoromotorne bombardere B-17 i B-24, nijedan partizanski komandant nije mogao da navede ni na jedan grad.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 89 - 99 od 1301