Most iz filma "Bitka na Neretvi" od sljedeće godine u funkciji za pješake
Administrator   
Tuesday, 08 September 2015

ImageBitka na Neretvi ili Bitka za ranjenike bila je bitka za spas više od 4.000 ranjenika koju su vodile i dobile partizanske jedinice protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga u februaru i martu 1943. godine.Nazvana je i najhumanijom bitkom koja je vođena na prostorima bivše Jugoslavije, a taktika i strategija ove bitke i danas se proučava na vojnim akademijama. Tokom bitke srušeno je pet mostova, jedan kod Ostrožca, jedan na ušću rijeke Rame u Neretvu, dva mosta kod Drežnice i peti u Jablanici. Bitka na Neretvi je naziv i jednog od najspektakularnijih i dotad najgledanijih partizanskih filmova koji je bio nominovan i za Oscara.

Opširnije...
 
Tito – portret pobjednika
Administrator   
Monday, 24 August 2015

ImageGotovo dvije godine nakon što je Njemačka napala Poljsku 1939., Drugi svjetski rat dodirnuo je i Kraljevinu Jugoslaviju. Za sukob nisu bile spremne ni političke elite, a ni vojska. Odlučnosti da se učini nešto imali su tek malobrojni, oni koji su željeli mijenjati kraljevski poredak, kojima je neprimjereno zvučala krilatica Vladka Mačeka, šefa HSS-a, da se mali skrivaju dok se veliki tuku, i politika krvavog revolucionara Ante Pavelića, koji je odmah usvojio rasne zakone i započeo s istrebljenjima u marionetskoj državi koja je ostala do samog kraja uz Nijemce. Poziv za borbu, koji je bio više toga u jednom: i osveta i antifašistički otpor i revolucija i bijeg od ubijanja, imala je ilegalna KPJ. Hazarderska je bila cijela konstrukcija, vjera da će se rat završiti brzo, pa i da naoružani seljaci ili ilegalci komunisti mogu pobijediti najbolju vojsku na svijetu.

Zadnja Promjena ( Monday, 24 August 2015 )
Opširnije...
 
Argentinci došli na Titov grob da ispune svoj san
Administrator   
Monday, 10 August 2015

ImageMeđu brojnim posetiocima Muzeja istorije Jugoslavije naišli smo na Lukasa Guarda (26) i Isidra Braikarda Pokarda (25) studente iz Argentine koji su u Beograd došli da ispune svoju životnu želju - da posete grob bivšeg predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita.  - Još kao student političkih nauka dosta sam čuo i naučio o Titu. Fascinirala me je njegova sposobnost kako je držao na okupu toliko zemalja, sa ljudima različite nacionalnosti i vere. Jedna od mojih životnih želja je bila da dođem u Srbiju i bliže se upoznam sa njegovim likom i delom, i nisam se razočarao. Dopada mi se kako je Muzej uređen - priča Isidro Braikard Pokard i dodaje da su u srpskoj prestonici proveli tri dana.

Zadnja Promjena ( Monday, 10 August 2015 )
Opširnije...
 
Znamenja revolucije SPOMEN-PARK VRACA
Administrator   
Friday, 07 August 2015

ImageNa jednom od posljednjih obronaka Trebevića, koji je uronio u grad, uređen je prostrani i monumentalni Spomen-park Vraca. Spomen-park je podignut kao sjećanje na bitke i žrtve  nepokorenog Sarajeva tokom narodnooslobodilačke borbe 1941 — 1945. godine. Svečano je otvoren 25. novembra 1981. godine.

Zadnja Promjena ( Friday, 07 August 2015 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 89 - 99 od 1206