Titove ulice: Hrvatska i Makedonija ih imaju najviše, BiH na trećem mjestu
Administrator   
Monday, 24 July 2017

Image Italijanski stručnjak za postkomunistička društva i istočnu Evropu Giorgio Comai kreirao je svojevrsnu mapu ulica i trgova koje nose ime Josipa Broza Tita. Ulice i trgove okupio je na jedno mjesto koristeći platforme OpenStreetMap i GoogleMap. Prema njegovim podacima, za koje kaže da još uvijek sakuplja, najveći broj ulica i trgova sa Titovim imenom nalazi se u Makedoniji i Hrvatskoj. Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu, Srbija na četvrtom, Slovenija na petom, a Crna Gora na šestom mjestu u sklopu spiska bivših jugoslavenskih republika.

Zadnja Promjena ( Monday, 24 July 2017 )
Opširnije...
 
Ode Tito preko Romanije…
Administrator   
Sunday, 16 July 2017

ImageIzašla sam ovih iz dućana u središtu Sarajeva s bijelom vrećicom s adresom ispisanom velikim crnim slovima: Titova 46. Nitko me nije zagledao, nitko gledao poprijeko. Sarajevo naime još ne misli da je Tito bio samo vražji diktator i krvnik, pa ni Sarajlijama na pamet ne pada oduzeti mu tu lijepu, dugu gradsku aleju. Dobro, ima i tamo bisera i novijeg imenovanja ulica imenima nekih sumnjivih likova, ali sve je to sitno u odnosu na Hrvatsku u čijem se glavnom gradu upravo ukida ime središnjeg zagrebačkog Trga maršala Tita. E sad, što se mene tiče ulice i trgovi ne bi nigdje nosili imena političara, oslobodioca, takozvanih važnih povjesnih ličnosti, nego imena cvijeća, ptica, riba…

Opširnije...
 
Povjesne laži su privremene
Administrator   
Saturday, 08 July 2017

ImageTvrditi ovo ili ono u vezi sa Titom, i ne samo sa njim, na ovim prostorima, očekujući da će te tvrdnje utjecati na promjenu zakovanih opredjeljenja, Sizifov je posao. Živimo u vremenima u kojima divlja nasilje nad mnogim povjesnim istinama. Razloga je više: Interesi najjačih su moćniji od istina koje im ne odgovaraju, siledžije su nadvladale razumne, poštene i moralne. Dodvoravanje populizmu zaluđenih je najlakši i najsigurniji način da se opstane na vlasti. Uz sve to, očigledno otklizavanje ka civilizacijskoj dekadenciji uspostavilo je nove sisteme vrijednosti koji prividno i privremeno daju za pravo povjesno poraženima. Tako se vraćaju na veliku scenu kao pobjednici.

Zadnja Promjena ( Saturday, 08 July 2017 )
Opširnije...
 
Tito u kontejneru
Administrator   
Friday, 07 July 2017

ImageIako važi za najčuvenijeg američkog diplomatu prošlog stoljeća, ime Averella Harrimana (1891-1986) je prosječnom čitaocu ovdašnjih novina vjerovatno potpuno nepoznato. Njegova političko-diplomatska karijera je toliko fascinantna da to danas izgleda gotovo nezamislivo. Prije mnogo godina, čovjek koji je bio na Jalti sa Rooseveltom, Staljinom i Churchillom, sjedio je ispred mene sa svojom mnogo mlađom suprugom na jednom ljetnom koncertu u Dubrovniku. Bio je predmet opšte pažnje. I danas vidim njegovu mršavu, blago pogurenu figuru u bijelom odijelu. Harriman je na posredan način imao vezu sa događajima u Bosni i Hercegovini iz devedesetih godina, jer je “izmislio” Billa Clintona, koji će postati američki predsjednik i okončati rat u Bosni. Clinton mu je vratio dug tako što je Pamelu Harriman imenovao za ambasadoricu u Francuskoj. Dvije godine kasnije Harrimanova je prisustvovala potpisivanju Dejtonskog sporazuma u Parizu. Ona je svom biografu Kristopheru Ogdenu pričala o susretu s Titom: “Kad gledam jugoslovensku tragediju, razmišljam o onom što mi je govorio Tito. Bila sam s mojim mužem Harrimanom na proputovanju kroz Beograd, šest mjeseci prije Titove smrti. Prešli smo na škakljivu temu: ko će ga naslijediti. Tito se razljutio: ‘Vi ne razumijete. Poslije mene će nastati haos! A ja ne mogu ništa da učinim! Ja sam došao na vlast tokom rata. Oko sebe sam ujedinio partizane različite nacionalne pripadnosti. Više se nikad tako nešto neće dogoditi’. Nažalost, bio je u pravu.”

Zadnja Promjena ( Friday, 07 July 2017 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 78 - 88 od 1299