Titova zahvalnost radnom narodu SAD
Administrator   
Wednesday, 12 October 2016

Image"Ovaj svet u kojem živimo je težak i opasan. Smatram najvažnijim da, i preko vodene daljine koja nas deli i možda razlike u političkoj filozofiji, imamo razumevanje osnovnih politika i ciljeva zemalja širom sveta kako bi ta opasnost bila smanjena". Ovim rečima je američki predsednik DŽon Ficdžerald Kenedi u Beloj kući dočekao svog jugoslovenskog kolegu Josipa Broza Tita, 17. oktobra 1963. Poseta Tita Americi pala je tačno godinu dana posle kubanske raketne krize iz oktobra 1962, dve godine nakon podizanja Berlinskog zida i mesec dana pre nego što će Kenedi u Dalasu biti ubijen.

Zadnja Promjena ( Wednesday, 12 October 2016 )
Opširnije...
 
Tito je u Indiji bio poput rok zvijezde
Administrator   
Monday, 26 September 2016

ImageMožda na prostoru bivše Jugoslavije i nije slučaj da se djeci daju imena po Josipu Brozu, ali u Indiji Tito je jedno od omiljenijih imena još od četrdesetih i pedesetih  godina prošlog vijeka.“Znaš li da se moja tri ujaka, dva rođaka i nekoliko poznanika zovu Tito,” pohvalio se indijski novinar Meghdeep Bhattacharrya čim je čuo da autor teksta dolazi  iz jedne od zemalja koje su činile SFR Jugoslaviju.

Zadnja Promjena ( Monday, 26 September 2016 )
Opširnije...
 
I ja sam vidio Tita Maršala
Administrator   
Saturday, 17 September 2016

ImageVisoko nekad i sad. Nepojmljivo, nemoguće usporedivo, jer nikad više tako neće biti. Dok smo danas prosjećna općina, i u odnosu na neke druge uspješne općine u ZDK mi smo otprilike ono što je nekad za nas bio recimo Vareš. Prije više od 40 godina stvari su bile potpuno drugačije. Tih godina bilježimo i posjetu Josipa Broza Visokom. Bilo je to vrijeme kad je visočki KTK izvozio 150.000 odjevnih predmeta u inostranstvo. Kada je taj podatak generalni direktor RO KTK Mulo Hodžić saopštio drugu Titu, predsjednik Jugoslavije je konstatovao: “Govore nam da smo siromašni, a mi njih oblačimo”. Tako je bilo 1971.godine, a današnja visočka stvarnost je potreba za Javnom kuhinjom.

Zadnja Promjena ( Saturday, 17 September 2016 )
Opširnije...
 
Život u Titovoj SFRJ: Kad je radnik bio gospodin
Administrator   
Sunday, 14 August 2016

ImageHistorija govori da radnici nikada u praksi (bar u to vrijeme i unutar socijalističkih zemalja) nisu dignuti na takav pijedestal na kome su bili u samoupravnoj Jugoslaviji. Tada niko nije pitao za nacionalnost, materijalni status nije bio bitan, a ljudi su se cijenili po karakternim osobinama, piše “Info-KS“…

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 78 - 88 od 1253