Druže Tito, mi ti se kunemo
Administrator   
Tuesday, 12 September 2017

ImageGotovo četiri decenije čula se pesma “Druže Tito, mi ti se kunemo”. Slušala se u fabričkim halama, školama, kasarnama, rudnicima, na oranicama. Međutim, malo je poznato da je ova pesma nastala u potkozarskom selu Bjelajcima. Ispevala ju je Persa Ristić. Ona je domaćica i učesnik narodnooslobodilačke borbe iz ovog sela. U intervjuu iz 1982. godine ispričala je da se seća dobro svih ofanziva, posebno one kozaračke, kada je od Nemaca i ustaša oterana u Slavoniju.

Zadnja Promjena ( Monday, 30 October 2017 )
Opširnije...
 
Kumrovec, mjesto koje država ne voli
Administrator   
Sunday, 10 September 2017

ImageKad je prije dvije godine započelo uređenje nekadašnje Titove rezidencije u Kumrovcu, koja je godinama bila zaključana, radnici su u vili naišli na kune. Mali su glodavci ostavili tragove svojih zubića na dotrajalim električnim instalacijama koje su djelomično sanirane, no i danas prebrzo pregore žarulje na raskošnim lusterima u salonu za sastanke, iz kojeg se pruža pogled na zelenu dolinu Sutle kroz koju prolazi granica sa Slovenijom. Pažnju posebno privlači drvom obložen uređaj iz 60-ih godina u kojem su televizor, radio i gramofon koji je u to vrijeme bio čudo tehnike, a Titu ga je poklonio egipatski kolega Gamal Abdel Naser, piše Globus.

Zadnja Promjena ( Monday, 30 October 2017 )
Opširnije...
 
U šumi kod Samobora slavili osnivanje Komunističke partije Hrvatske
Administrator   
Saturday, 09 September 2017

ImageU šumi Anindol kraj Samobora u subotu je obilježena 80. obljetnica osnivanja Komunističke partije Hrvatske (KPH), pri čemu su se predstavnici antifašističkih udruga prisjetili uloge KPH u otporu fašizmu, kao i povijesne uloge Josipa Broza Tita, ali i upozorili na opasnost od povijesnog revizionizma. U šumi Anindol je 1. kolovoza 1937. održan osnivački kongres KPH, a na taj događaj pred stotinjak okupljenih podsjetili su predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA), SDP-a, Saveza društava "Josip Broz Tito", Radničke fronte, Saveza komunista Hrvatske (SKH) i Socijalističke radničke partije (SRP), koji su ispred spomenika podignutog na tom mjestu položili vijence.

Zadnja Promjena ( Monday, 30 October 2017 )
Opširnije...
 
Most koji je srušen da bi zavarao neprijatelja čeka na obnovu
Administrator   
Friday, 08 September 2017

ImageMost je izgrađen u doba Austrougarske i njega su srušili partizani u zoru 3. marta 1943. godine. Zatim, iste godine Nijemci grade željezni most. Preko njega je do 1967. godine vozio Ćiro, a most je srušen 1968. godine, kada je sniman film 'Bitka na Neretvi' Veljka Bulajića. Dana 17.novembra 1991. godine nabujala Neretva je odnijela dio mosta. Nakon 25 godina urađen je glavni projekat obnove i u toku je tenderska procedura javne nabavke za obnovu mosta koji finansira Elektroprivreda BiH. Most je bio i ostao brend, ne samo Jablanice, nego cijele zemlje i zbog njega su ljudi najviše dolazili, a sada imamo samo jedan njegov dio.

Zadnja Promjena ( Monday, 30 October 2017 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 67 - 77 od 1304