Kumrovec, mjesto koje država ne voli
Administrator   
Sunday, 10 September 2017

ImageKad je prije dvije godine započelo uređenje nekadašnje Titove rezidencije u Kumrovcu, koja je godinama bila zaključana, radnici su u vili naišli na kune. Mali su glodavci ostavili tragove svojih zubića na dotrajalim električnim instalacijama koje su djelomično sanirane, no i danas prebrzo pregore žarulje na raskošnim lusterima u salonu za sastanke, iz kojeg se pruža pogled na zelenu dolinu Sutle kroz koju prolazi granica sa Slovenijom. Pažnju posebno privlači drvom obložen uređaj iz 60-ih godina u kojem su televizor, radio i gramofon koji je u to vrijeme bio čudo tehnike, a Titu ga je poklonio egipatski kolega Gamal Abdel Naser, piše Globus.

Zadnja Promjena ( Monday, 30 October 2017 )
Opširnije...
 
U šumi kod Samobora slavili osnivanje Komunističke partije Hrvatske
Administrator   
Saturday, 09 September 2017

ImageU šumi Anindol kraj Samobora u subotu je obilježena 80. obljetnica osnivanja Komunističke partije Hrvatske (KPH), pri čemu su se predstavnici antifašističkih udruga prisjetili uloge KPH u otporu fašizmu, kao i povijesne uloge Josipa Broza Tita, ali i upozorili na opasnost od povijesnog revizionizma. U šumi Anindol je 1. kolovoza 1937. održan osnivački kongres KPH, a na taj događaj pred stotinjak okupljenih podsjetili su predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA), SDP-a, Saveza društava "Josip Broz Tito", Radničke fronte, Saveza komunista Hrvatske (SKH) i Socijalističke radničke partije (SRP), koji su ispred spomenika podignutog na tom mjestu položili vijence.

Zadnja Promjena ( Monday, 30 October 2017 )
Opširnije...
 
Most koji je srušen da bi zavarao neprijatelja čeka na obnovu
Administrator   
Friday, 08 September 2017

ImageMost je izgrađen u doba Austrougarske i njega su srušili partizani u zoru 3. marta 1943. godine. Zatim, iste godine Nijemci grade željezni most. Preko njega je do 1967. godine vozio Ćiro, a most je srušen 1968. godine, kada je sniman film 'Bitka na Neretvi' Veljka Bulajića. Dana 17.novembra 1991. godine nabujala Neretva je odnijela dio mosta. Nakon 25 godina urađen je glavni projekat obnove i u toku je tenderska procedura javne nabavke za obnovu mosta koji finansira Elektroprivreda BiH. Most je bio i ostao brend, ne samo Jablanice, nego cijele zemlje i zbog njega su ljudi najviše dolazili, a sada imamo samo jedan njegov dio.

Zadnja Promjena ( Monday, 30 October 2017 )
Opširnije...
 
Nakon 46 godina počela restauracija spomenika poginulim borcima u NP Sutjeska
Administrator   
Sunday, 03 September 2017

ImagePrvi put nakon otkrivanja spomenika poginulim borcima u Dolini heroja u Nacionalnom parku Sutjeska 1971. godine, počela je kompletna restauracija ovog historijskog blaga na teritoriji općine Foča. Fočanski vatrogasci već su počeli pripremati spomenik za čišćenje, a sredstva za restauraciju će obezbijediti Vlada RS-a. "Zahvaljujemo se načelniku općine Foča Radislavu Mašiću na razumijevanju te ustupanju vatrogasaca i opreme bez nadoknade", kažu iz Nacionalnog parka Sutjeska. Dolina heroja je memorijalni spomenik posvećen bitci na Sutjesci koja se odigrala 1943. godine. Spomenik poginulim borcima je rad kipara Miodraga Živkovića. Ispred spomenika je spomen kosturnica u kojoj je sahranjen 3.301 borac.

Zadnja Promjena ( Sunday, 03 September 2017 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 67 - 77 od 1303