Tajni dnevnik Goebbels-a: Pavelić je naspram Tita bijedna figura
Administrator   
Monday, 27 March 2017

ImageJozef Goebbels, ozloglašeni ministar propagande u nacističkoj Njemačkoj, počeo je voditi dnevnik još 1923. Ovo pismeno u početku nije oskudevalo najsočnijim, intimnim pripovijestima, nabijenim čak nastranom seksualnošću, ali u godinama koje slijede središnja ličnost dnevnika postaje – Adolf Hitler. Zbog toga su ove Goebbelsove knjige značajan izvor i za proučavanje zakulisnih aktivnosti Trećeg Reich. Dakako, ostaje pitanje kako danas gledati na njegove dnevničke zapise: koliko ih je, naime, pisao znajući da će se oni čitati poslije njegove smrti – dakle s jasnom propagandnom idejom – a s druge strane, koliko je bio realan u procjenama situacije na terenu.

Zadnja Promjena ( Monday, 27 March 2017 )
Opširnije...
 
It's no wonder Tito is loved even today: In his time the workers were the law, and these were their
Administrator   
Tuesday, 28 February 2017

ImageMany remember with a melancholy of Yugoslavia and its lifelong president Josip Broz Tito, and the main reason is the special relationship of the state to the workers who were protected to the maximum. At that time, no one asked for nationality, financial status was not important, and people were appreciated by personality traits, writes Magazin.ba.

Opširnije...
 
Muzej AVNOJ-a, mjesto gdje je vrijeme stalo
Administrator   
Monday, 20 February 2017

ImageMuzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a jedan je od malobrojnih muzeja u Evropi posvećen antifašizmu kao svjetskoj pojavi. Osnovan je 1953. godine kao centralna jugoslavenska institucija memorijalnog tipa. Izložbeni prostor podijeljen je na četiri muzejske stanice, a to su arhiva, videoteka, biblioteka i hemeroteka, koji se trenutno popunjavaju. Arhiva trenutno sadrži više od 700 digitaliziranih dokumenata i fotografija.

Zadnja Promjena ( Monday, 20 February 2017 )
Opširnije...
 
Titovo lice tiskano na najvećoj novčanici iz Gvineje
Administrator   
Friday, 17 February 2017

ImageIako dio građana danas traži preimenovanje njegova trga u Zagrebu, Josip Broz Tito nekada je u vanjsko-političkim krugovima uživao veliki ugled. U prilog tome ide i činjenica da je od 1980. do 1985. njegovo lice bilo tiskano na najvećoj novčanici gvinejske valute sily. Republika Gvineja državica je na zapadu afričkog kontinenta, koja je u Titovo vrijeme bila članica Pokreta nesvrstanih, trećeg bloka za vrijeme Hladno ratovoskog svijeta. Tito je, uz indijskog premijera Nehrua i egipatskog predsjednika Nasera bio jedna od najistaknutijih ljudi pokreta, te je zbog svojih zasluga u osnivanju trećeg bloka, vjerojatno, dobio svoju novčanicu u Gvineji. 

Zadnja Promjena ( Friday, 17 February 2017 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 56 - 66 od 1253