Vladimir Nazor – pjesnik i prvi predsjednik Sabora socijalističke Hrvatske
Administrator   
Monday, 30 May 2016

ImageKnjiževnik, partizanski borac i političar Vladimir Nazor rodio se 30. svibnja 1876. godine u Postirama na otoku Braču. Iako je završio studij botanike u Grazu, njegovo životno usmjerenje bila je književnost i prosvjetni rad. Kao srednjoškolski profesor radio je u Zadru, istarskim mjestima i Zagrebu. Bio je i upravitelj dječjeg doma u Crikvenici, nakon čega odlazi u mirovinu i seli se u Zagreb (1933.). U Zagrebu je dočekao početak Drugog svjetskog rata, a nakon razočarenja u NDH 1942. godine odlazi u partizane s pjesnikom Ivanom Goranom Kovačićem. O njegovom odlasku u partizane izvijestio je čak i Radio London. Tijekom rata počinje se baviti politikom te obnaša dužnost predsjednika ZAVNOH-a, a nakon završetka rata postaje predsjednik Hrvatskog sabora.

Zadnja Promjena ( Monday, 30 May 2016 )
Opširnije...
 
Savez društava “J.B.Tito”: Ne mijenjajte nazive ulica i trgova koji nose Titovo ime
Administrator   
Sunday, 29 May 2016

ImageU povodu manifestacije Dana mladosti, 25. svibnja, koju su organizirali Savez društava “Josip Broz Tito” Hrvatske i Savez antifašističkih boraca i antifašista grada Zagreba i Zagrebačke županije, u subotu je na Trgu maršala Tita u Zagrebu održan prosvjedni skup protiv promjene naziva toga trga, ali i svih drugih trgova i ulica diljem zemlje koji nose Titovo ime.

Zadnja Promjena ( Sunday, 29 May 2016 )
Opširnije...
 
72 godine od desanta na Drvar: 25. maj, dan kad je Tito slavio drugi rođendan
Administrator   
Thursday, 26 May 2016

ImageDan mladosti koji je bio veoma važan praznik u nekadašnjoj SFRJ poklapao se inače i sa  nemačkim desantom na Drvar koji je počeo takođe 25. maja 1944. kada je Tito je uspeo da se spase prilikom desanta nemačkih padobranskih jedinica u operaciji koja je poznata kao Konjićev skok. Na današnji dan navršava se 72 godine od početka velike ratne vojne operacije nemačkog Vermahta- Bitka za Drvar. Sam desant je bio operativni deo velike taktičke zamisli Vermahta sa glavnim ciljem da se uništi Vrhovni štab NOV i POJ i njegov Vrhovni komandant - Maršal Jugoslavije Josip Broz Tito - lider Narodno oslobodilačkog pokreta", uhvati živ i prebaci u Nemačku Vrhovnu komandu u Rastenburgu, direktno na noge Hitleru.

Zadnja Promjena ( Thursday, 26 May 2016 )
Opširnije...
 
Bitka na Neretvi je bila bitka za ranjenike i slobodu
Administrator   
Saturday, 07 May 2016

ImageU Jablanici su danas tačno u podne sa mosta spuštena 73 karanfila u rijeku Neretvu pod sloganom „Cvijet za ranjenike“, čime je simbolično započelo obilježavanje sedamdeset treće godišnjice Bitke za ranjenike iz Drugog svjetskog rata i obilježavanje 80. godina od formiranja prvih internacionalnih brigada.

Zadnja Promjena ( Saturday, 07 May 2016 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 56 - 66 od 1216