Sretna Nova godina
Administrator   
Saturday, 31 December 2016

ImageSvim drugovima i drugaricama, poštovaocima lika i djela druga Tita, antifašistima, sretna Nova 2017. godina sa željom da i u novoj godini nastavimo beskompromisnu borbu protiv nacionalšovinizma i klerofašizma i da napravimo jedan veliki zajednički front od Vardara pa do Triglava, za borbu protiv tog zla koje nas već 25 godina razara i uništava nam živote. Jer svi smo mi još uvijek zemljaci“! Srdačan pozdrav iz Sarajeva.

valterbranisarajevo

Zadnja Promjena ( Saturday, 31 December 2016 )
 
Pa, kaži da nije bio genije: Evo šta je Tito pisao o stanju u svijetu prije pedeset godina
Administrator   
Wednesday, 21 December 2016

ImageOd (be)smisla postojanja NATO-a, do opasnosti podjele svijeta na sfere uticaja, Josip Broz Tito je još krajem pedesetih odlično razumio probleme koji muče svijet više od pola vijeka kasnije. U autorskom tekstu „O određenim aktuelnim međunarodnim pitanjima“, napisanom za renomirani američki magazin Foreign Affairs, Josip Broz Tito je predstavio manifest vanjske politike, koja će obilježiti njegovu vladavinu u narednih 20 godina.

Zadnja Promjena ( Wednesday, 21 December 2016 )
Opširnije...
 
Ovo su bh. gradovi koji imaju Titove ulice
Administrator   
Sunday, 18 December 2016

ImagePredsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito bio je neprikosnoveni lider koji je stekao izuzetni ugled, ali i posebnu historijsku ulogu. Mnogi gradovi su ulice u znak privrženosti nazivali upravo imenom doživotnog predsjednika SFRJ, a pojedini gradovi su nosili Titovo ime u nazivu. Jedan od njih je bio i bh. grad Titov Drvar. No, poslije raspada Jugoslavije, realnost je drugačija - samo pojedini gradovi su zadržali imena ulica po predsjedniku Jugoslavije, dok su drugi preimenovali ulice u neka nova imena, nove ličnosti. Glavni grad BiH je zadržao naziv ulice po Titu, kao i Odžak, Goražde, Drvar, Jajce, Mostar, Tešanj, Tuzla, Zenica, Živinice, Prijedor, Gradačac, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Konjic i Srebrenica, grad u kojem su vraćeni svi prijeratni nazivi ulica.

Zadnja Promjena ( Sunday, 18 December 2016 )
Opširnije...
 
Najbolje čuvana tajna SFRJ: Tito je želeo atomsku bombu
Administrator   
Friday, 16 December 2016

ImageU vreme Hladnog rata i opšteg straha od atomske bombe, državni vrh neutralne SFRJ osniva nuklearni institut Vinča. Svečano ga je otvorio predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, a SFRJ je bila jedna od samo sedam evropskih zemalja koje su same izgradile nuklerani reaktor.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 56 - 66 od 1240