Ljuba Tadić: Tito je volio da se šali i na svoj račun
Administrator   
Sunday, 07 January 2018

Image Jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca Ljuba Tadić u intervjuu u emisiji Nivo 23, davne 1994, otkrio je o čemu je jednom prilikom razgovarao sa nekadašnjih predsednikom SFRJ Josipom Brozom Titom.

Zadnja Promjena ( Sunday, 07 January 2018 )
Opširnije...
 
Tito: A revolutionary turned ethnic pacifier, international statesman
Administrator   
Thursday, 28 December 2017

ImageHis political accomplishments are still worthy of emulation. A successful war leader-turned-outstanding statesman, Marshal Tito showed how to subsume narrow ethnic identities into an inclusive nationalism and temper ideology with pragmatism as he led fractious Yugoslavia on an independent, peaceful and prosperous path for over three decades. Unfortunately, his successors were not as far-sighted -- or capable.

Opširnije...
 
Rudo pamti proletere
Administrator   
Thursday, 21 December 2017

ImageU gradiću Rudo 22. decembra 1941. godine u Drugom svjetskom ratu formirana je Prva proleterska brigada Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Poslije rata taj datum je slavljen kao Dan JNA. Odluku o formiranju brigade donio je tadašnji Centralni komitet KPJ, a formirao ju je Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito. Na dan formiranja imala je šest bataljona (četiri iz Srbije i dva iz Crne Gore) ukupne jačine 1.200 boraca. Prvi komandant brigade bio je Koča Popović, narodni heroj, a politički komesar Filip Kljajić Fića, narodni heroj.

Zadnja Promjena ( Thursday, 21 December 2017 )
Opširnije...
 
CIA-in pokušaj revolucije u Jugoslaviji propao zbog pogrešnih uniformi
Administrator   
Sunday, 17 December 2017

ImageNjemački historičar Bernd Stöver, koji se već decenijima bavi istraživanjem djelovanja američkih tajnih službi, otkrio je ovih dana za ugledni "Süddeutsche Zeitunga" (SZ) da je CIA 1949. godine pokušala izazvati državni udar u Jugoslaviji, ali da je taj plan na bizaran način doživio svoj neuspjeh. Ova jugoslovenska epizoda moćne službe je prilično iznenađujuća s obzirom da je plan za rušenje pripreman u jeku sukoba Tita i Staljina, dok je u Jugoslaviji, zapravo, postojao strah od invazije Sovjetskog Saveza.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 45 - 55 od 1301