Misterija Brozove slike u Ljubljani!
Administrator   
Tuesday, 24 February 2015

ImageU zgradi Skupštine Slovenije i dalje centralno mesto zauzima Josip Broz Tito, a naš portal vam otkriva otkud on tamo posle toliko godina. Slovenija je 1991. godine odlučila da istupi iz SFRJ i krene u samostalan život, ali koliko su Slovenci i dalje jako vezani za Jugoslaviju i Tita govori činjenica da masovno posećuju grob Josipa Broza, a njegova slika i danas se nalazi na zidovima parlamenta u Ljubljani! Telegraf.rs je prilikom posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Sloveniji obišao zgradu Skupštine Slovenije i tamo zatekao dosta čudan prizor. Naime, u holu zgrade na zidovima zgrade parlamenta u Sloveniji može se videti kompletna njena istorija, a centralno mesto zauzima josip Broz Tito iz Drugog svetskog rata, okružen svojim partizanima.

Zadnja Promjena ( Tuesday, 24 February 2015 )
Opširnije...
 
Bihaćka republika bila je veća od današnje Belgije i Nizozemske
Administrator   
Wednesday, 11 February 2015

ImageZapadno-bosanske i hrvatske partizanske snage su uspjele 4. novembra 1942. godine osvojiti Bihać nakon čega su uspostavili i Bihaćku republiku. Nakon Užica bila je to prva veća slobodna teritorija na kojoj su partizani uspostavili vlastito unutrašnje uređenje. Osvajanjem Bihaća došlo je do izravnog uspstavljanja teritorijalni odnosa Bihaća i oslobođenih dijelova u Hrvatskoj, odnosno Likom, Kordunom i Banijom.

Zadnja Promjena ( Wednesday, 11 February 2015 )
Opširnije...
 
Tito mi je rekao “Proleteri ne plaču“
Administrator   
Saturday, 07 February 2015

ImageNa ovogodišnjem Igmanskom marša, koji je održan prošle sedmice,na ovoj legendarnoj planini po drugi put u svome životu bio je i Albin Pibernik, najmlađi učesnik ovog historijskog pohoda, koji je tada imao svega 11 godina. Na Igmanu je evocirao je sjećanje na tu, jednu od najznačajnijih opracija tokom narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu.

Zadnja Promjena ( Friday, 13 February 2015 )
Opširnije...
 
Transcript of clip for the Vraca Memorial Park
Administrator   
Tuesday, 03 February 2015

ImageThis is a story about the national Memorial Park Vraca, a former place of encounter and social cohesion situated just above Sarajevo. It is a story about the sacrifice of more than 9000 lives, and  more than 2000 People’s Heroes (opponents of fascism and fighters for freedom) during the most  recent war between 1992-1995. The memorial consists of a destroyed building that does not exist  on tourist maps. It seems that the oblivion is all that remains. Does this story still serve as a symbol  of pride and inspiration for the citizens of Sarajevo?

Zadnja Promjena ( Tuesday, 03 February 2015 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 210 - 220 od 1301