Pjevala mu je Lola Beltran
Administrator   
Wednesday, 23 March 2016

ImageOvih dana će se u Meksiku obilježiti dvadeseta godišnjica smrti Lole Beltran, jedne od najreprezentativnijih pjevačica “La cancion Ranchera”, najvažnijeg žanra meksičke narodne muzike. Velika Lola, “Lola la Grande”, kako su je također zvali, je zbog svog glasa i zanosne ljepote ušla u istoriju Meksika kao jedna od najvećih diva ove velike zemlje. Meksikanci često emotivno kažu da je ona bila kraljica Ranchera muzike. Iz njene biografije se može saznati da je u periodu svog umjetničkog djelovanja, u pravom smislu te riječi, bila predstavnica svoje zemlje. Svojevremeno je zbog svoje popularnosti, kako se navodi u jednom meksičkom listu, pjevala pred “velikim figurama svjetske politike”: meksičkim predsjednicima Ruizu Cortinesu, Salinasu de Gortariju, španjolskom kraljevskom paru Juanu Carlosu I i Sofiji, francuskom državniku Charlesu de Gaulleu, jugoslovenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu, te sovjetskim liderima Brežnjevu i Gromiku, kao i američkim predsjednicima Eisenhoweru, Kennedyju, Johnsonu i Nixonu.

Zadnja Promjena ( Thursday, 24 March 2016 )
Opširnije...
 
Poruka nepoznatog Rumuna
Administrator   
Saturday, 19 March 2016

ImageDa li znate koliko Rumuna su umrli pokušavajući da pređe Dunav u Jugoslaviju? Stotina...Za Rumuna je bio Dunav bolje od Berlinskog zida. I dan danas ima na srpskoj strani Dunava stotine grobnica sa krstima na kojima je napisano samo: "Rumun".

Opširnije...
 
Drugi jugoslavenski pokušaj da dođe do atomske bombe
Administrator   
Saturday, 12 March 2016

ImageJugoslavija je bila na putu da napravi atomsku bombu, ali je to onemogućilo predratno stanje siromaštva, kaže mi akademik Božidar Matić. Večeramo u jednom sarajevskom restoranu u blizini Baščaršije, a ja sam još zbunjena od dojmova svoga prvog posjeta Sarajevu nakon rata. Stoga ih prepričavam svome sugovorniku za koga sam prvi put čula na početku svoje novinarske karijere krajem 1980-ih. Tada je Božidar Matić bio jugoslavenski ministar znanosti, odnosno predsjednik Saveznog komiteta za nauku i tehnologiju u vladi Branka Mikulića. Svi hrvatski znanstvenici tada su brujali o tzv. Matićevu fondu za tehnologijski razvoj koji je trebao dati novi zamah razvoju svih jugoslavenskih republika i pokrajina. Ubrzo je uslijedio rat i Matićevo ime prestalo se spominjati među našim znanstvenicima.

Opširnije...
 
5 reasons why Yugoslavia was amazing country
Administrator   
Friday, 11 March 2016

ImageYugoslavia is often perceived as a genuine myth that happened to certain generation of people, who were happy enough to live in those times. There is an eternal debate whether these times were good or bad, but one thing is for sure: Yugoslavia was a country that meant something special. Everything that happened back then was of great proportions, and the hype that was created around Yugoslavia, Tito and the specific lifestyle is unforgettable.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 155 - 165 od 1301