Desetak beogradskih naselja s Titovom ulicom
Administrator   
Tuesday, 12 May 2009

ImageBeograd - Posle raspada socijalističke Jugoslavije, vlasti u bivšim republikama su mnogim svojim gradovima izbrisale odredbu Tito ili su im u potpunosti promenile naziv, najčešće ga vrativši na stari, predratni. Međutim, u svim tim republikama i dalje postoji bar jedan grad sa ulicom koja nosi naziv pokojnog maršala Josipa Broza. Podgorica, glavni grad Crne Gore, od 13. jula 1946. do 2. aprila 1992. nosila je naziv Titograd. Užice je takođe u istom periodu imalo pridev Titovo, dok ga iste 1992. nije uklonila „Slobina vlast“. Vrbas je od 1983. nosio ime Titov Vrbas. U Hrvatskoj je mesto Korenica pune 52 godine imalo naziv Titova Korenica, dok je Velenje u Sloveniji samo devet godina, od 1981. do 1990, nazivano Titovo Velenje.

Zadnja Promjena ( Tuesday, 12 May 2009 )
Opširnije...
 
Obiteljsku kuću pretvorio je u muzej Josipu B. Titu
Administrator   
Tuesday, 12 May 2009

ImageKuća Milana Marendića, bivšeg pripadnika 126. pukovnije iz Sinja, izgleda poput muzeja Josipa Broza. Zbog toga nerijetko “ratuje” sa susjedima. Milan Marendić (64), vatrogasac iz propale sinjske tvornice Dalmatinka, kuću u Hanu kraj Sinja pretvorio je u muzej Josipa Broza Tita. Uz fotografije, petokrake i druge simbole komunizma, u dnevni boravak postavio je i Titovo kameno poprsje te veliki akvarel na kojem se Broz druži s bivšim direktorom Dalmatinke i sinjskim novinarima.- Tita poštujem premda je imao i pogrešaka. On je za mene simbol vremena kad su tvrtke radile, a recimo, ja plaću nisam primio već devet mjeseci.

Opširnije...
 
Mi smo nosili Titovu štafetu
Administrator   
Sunday, 10 May 2009

ImageŠtafetu Josipu Brozu Titu, tijekom 42 godina slavljenja Dana mladosti, nosilo je više od 30 milijuna ljudi. Po broju onih koji su to danas spremni priznati moglo bi se zaključiti da je nije nosio gotovo nitko.Nekoliko ondašnjih omladinaca po sjećanju nam je nabrojalo brojne javne osobe za koje su sigurni da su nosili štafetu ili sudjelovali na sletu. Među nabrojanima bilo je i nekoliko sadašnjih ministara. Gotovo svi čija smo imena zapisali, kada smo ih pristojno pitali jesu li nosili štafetu, odmah su to negirali. Većina je uz taj odgovor dodala da se toga ne sjeća.

Zadnja Promjena ( Sunday, 10 May 2009 )
Opširnije...
 
Potomci i naslednici Josipa Broza Tita
Administrator   
Sunday, 10 May 2009

ImageSkoro tri decenije posle njegove smrti, sve za šta se borio Josip Broz Tito ili se potpuno raspalo ili je do krajnosti problematizovano. Iz perspektive hiljada mrtvačkih sanduka, masovnih grobnica, razrušenih gradova, izgubljenih godina i uništenih života, slika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, maršala u belom odelu i zbratimljenih naroda, izgleda kao totalno promašena stvar. Da kojim slučajem ima mogućnost da se vrati na ovaj svet, Broz bi zbog toga sasvim sigurno poželeo da ga momentalno vrate u Kuću cveća: suočen s činjenicom da je čitava jedna zemlja, čitav jedan svet uništen zahvaljujući idiotluku i psihozama njegovih političkih naslednika, teško da bi mogao da donese drugačiju odluku.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 119 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1288 - 1298 od 1301