Uskoro će biti otkrivene sve tajne iz Titovog arhiva
Administrator   
Saturday, 16 May 2009

ImageU godinama nakon smrti Josipa Broza Tita, četvrtog svibnja, na dan njegove smrti, u 15.05 čitava bi zemlja stajala mirno. 29 godina poslije njegova politička uloga izaziva polemike, on je i dalje vruća politička tema, ali upravo povjesničari kao da stoje po strani. Mislav Bago otišao je u Beograd u arhiv u kojem se čuvaju svi dokumenti o Josipu Brozu i iz godine u godinu sve ih je više dostupno javnosti.Prošla su tri desetljeća, a on je i dalje kontroverza. Od ljubavi do mržnje. A cijeli njegov rad smješten je u Muzeju 25. Maj u jednu oveću sobu. 'Imamo preko 3000 kutija povijesne građe', kaže Nada Pantelić iz muzeja koja već 25 godina pomno čuva Titove tajna. Za godinu dana istječe i 30 godina od skidanja i posljednjih Titovih tajni. 'Ja odgovorno tvrdim da ovdje nema senzacija', dodaje Nada.

Opširnije...
 
Uz bacanje jaja Titova štafeta krenula iz Umaga u Beograd
Administrator   
Friday, 15 May 2009

ImageUz manji incident, bacanje jaja, u petak je nešto prije 13 sati iz Umaga put Beograda krenula Titova, hrvatsko-slovenska štafeta bratstva i jedinstva. Ispred kafića „Tito“ u samom središtu Umaga okupilo se nekoliko štovatelja lika i djela pokojnog jugoslavenskog predsjednika, članovi Društva „Titova Republika“ iz Rijeke, Društva „Josip Broz Tito“ iz Umaga i SRP-a.  Stari „mercedes“okićen Titovim slikama i parolama „Tito je u nama“, „Tito legenda“ i „Socijalizam ne umire“ bio je ipak meta i jedne nezadovoljne Umažanke. Zdravka Leindl bacanjem jaja prosvjedovala je protiv Tita, štafete i antifašizma. Jedno jaje završilo je tako na Titovoj slici na „mercedesu“, a drugo na štandu ispred kafića „Tito“.

Opširnije...
 
Tajna je bila kad krećemo
Administrator   
Friday, 15 May 2009

Image"Kvarova nije bilo, ali, kad bi se desili, predsednik je, za razliku od svoje pratnje, mirno govorio da će železničari taj problem rešiti", seća se inž. Radomir Vučković Plavi voz, čiju unutrašnjost su imali prilike da vide i upoznaju samo oni koji su bili pratnja predsedniku Josipu Brozu Titu, sada je u hangaru u Topčideru. Da li će biti renoviran i namenjen turistima, još je neizvesno. Radomir Vučković, elektrotehnički inženjer, sada u penziji, u Titovo vreme je šesnaest godina bio zadužen za tehničku ispravnost ovog elitnog voza. - Kvarova nije smelo da bude, ali normalno je da su se dešavali - priča Vučković. - U tim situacijama, kao što je nestanak struje, Tito je bio najmirniji i najpribraniji. Samo bi rekao: "Moji železničari će taj problem rešiti".

Opširnije...
 
Desetak beogradskih naselja s Titovom ulicom
Administrator   
Tuesday, 12 May 2009

ImageBeograd - Posle raspada socijalističke Jugoslavije, vlasti u bivšim republikama su mnogim svojim gradovima izbrisale odredbu Tito ili su im u potpunosti promenile naziv, najčešće ga vrativši na stari, predratni. Međutim, u svim tim republikama i dalje postoji bar jedan grad sa ulicom koja nosi naziv pokojnog maršala Josipa Broza. Podgorica, glavni grad Crne Gore, od 13. jula 1946. do 2. aprila 1992. nosila je naziv Titograd. Užice je takođe u istom periodu imalo pridev Titovo, dok ga iste 1992. nije uklonila „Slobina vlast“. Vrbas je od 1983. nosio ime Titov Vrbas. U Hrvatskoj je mesto Korenica pune 52 godine imalo naziv Titova Korenica, dok je Velenje u Sloveniji samo devet godina, od 1981. do 1990, nazivano Titovo Velenje.

Zadnja Promjena ( Tuesday, 12 May 2009 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 119 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1288 - 1298 od 1304