Potomci i naslednici Josipa Broza Tita
Administrator   
Sunday, 10 May 2009

ImageSkoro tri decenije posle njegove smrti, sve za šta se borio Josip Broz Tito ili se potpuno raspalo ili je do krajnosti problematizovano. Iz perspektive hiljada mrtvačkih sanduka, masovnih grobnica, razrušenih gradova, izgubljenih godina i uništenih života, slika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, maršala u belom odelu i zbratimljenih naroda, izgleda kao totalno promašena stvar. Da kojim slučajem ima mogućnost da se vrati na ovaj svet, Broz bi zbog toga sasvim sigurno poželeo da ga momentalno vrate u Kuću cveća: suočen s činjenicom da je čitava jedna zemlja, čitav jedan svet uništen zahvaljujući idiotluku i psihozama njegovih političkih naslednika, teško da bi mogao da donese drugačiju odluku.

Opširnije...
 
Obilježena godišnjica Bitke na Neretvi
Administrator   
Saturday, 09 May 2009

ImageNa svečanom obilježavanju Dana pobjede i 66 godina od Bitke za ranjenike na Neretvi, pred više hiljada prisutnih, Jure Galić, predsjednik SUBNOARBiH, danas u Jablanici, podsjetio je na herojske pobjede Titovih partizana i poručio da se Bosna i Hercegovina prestane dijeliti, jer ona je uvijek bila samo jedno i jedna.Upućujući dobrodošlicu svim antifašistima, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić ukazao je na neriješeni status muzejskog kompleksa i problem glavnog eksponata, skeleta legendarnog mosta, koji je Neretva odnijela krajem 1991. godine.

Zadnja Promjena ( Saturday, 09 May 2009 )
Opširnije...
 
Proslava posvećena Titu podelila vlast
Administrator   
Saturday, 09 May 2009

ImageUŽICE - Jedna muzejska manifestacija ugrozila je stabilnost vladajuće koalicije u Užicu. Užički odbor SPO-a, koji je deo gradske vlasti, zapretio je da će napustiti vladajuću koaliciju ako za „Noć muzeja” bude izveden predviđeni performans polaganja pionirske zakletve pred spomenikom Josipu Brozu Titu, saznaje „Blic”. U ovoj stranci revoltirani su jer priredba koju je osmislio Narodni muzeja Užica „veliča lik i delo Josipa Broza”. Ako SPO uskrati podršku, vladajuća koalicija ostaće samo sa jednim odbornikom više od opozicije. Program „Snaga mladosti i moć autoriteta”, kojom će užički muzej 16. maja doprineti nacionalnoj manifestaciji „Noć muzeja”, predvideo je da se u sklopu priredbe najpre izvede performans u sklopu koga će tridesetak osnovaca, okićeni crvenim pionirskim maramama i sa kapama i petokrakama na glavi, simbolično položiti zakletvu pred Titovim spomenikom.

Zadnja Promjena ( Saturday, 09 May 2009 )
Opširnije...
 
Foto monografija "Tito i Jovanka"
Administrator   
Saturday, 09 May 2009

ImageBeograd - Najnovija foto-monografija Ive Eterovića "Tito i Jovanka" predstavljena je u Muzeju istorije Jugoslavije. Reč je o svojevrsnom nastavku foto-priče "Njihovi dani" iz davne 1977. godine, koja sadrži 55 fotografija na 44 strane, od kojih su neke u ovom luksuznom portfoliju objavljene prvi put. Kada je kao mlad fotoreporter 1966. godine, po umetničkoj preporuci, a ne po partijskoj liniji došao u Užičku da napravi seriju Titovih fotografija, znao je da se takva prilika ne propušta. Brozovima je predložio da osim formalnih, beleži i njihove privatne trenutke, na šta je posle Titovog nećkanja Jovanka zaključila "Vi ste prvi s tom idejom, ja se slažem, a vidim da je i Tito za to".

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1288 - 1298 od 1298