Antifašizam je koristio Hrvatskoj
Administrator   
Monday, 18 May 2009

ImageZa razliku od „olovnih“ vremena devedesetih, vrijednosti antifašizma u hrvatskom društvu, po ocjeni većine naših sugovornika, nisu ugrožene. Demistifikacija Nezavisne države Hrvatske (NDH) Ante Pavelića doprinijela bi redu u glavama, kažu naši sugovornici. Jedan od problema koji doprinose zbrci u glavama kada se radi o antifašizmu u Hrvatskoj je apsolutiziranje vrijednosti Nezavisne države Hrvatske, kaže za naš radio profesor na Katedri za hrvatsku povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta Ivo Goldstein. Naime, znanstveno gledano, ona nije bila ni nezavisna, ni država, niti je bila hrvatska, jer kakva bi to hrvatska država bila bez Međimurja, Baranje, velikih gradova na jadranskoj obali i gotovo svih otoka:

Zadnja Promjena ( Thursday, 06 October 2011 )
Opširnije...
 
Ukrasio kuću Titovim portretom
Administrator   
Saturday, 16 May 2009

ImageIma punih 89 godina ali je stalno u žiži javnosti... Patentima, pronalascima i brojnim inovacijama, koje, kako kaže, radi za čovjeka i uz želju da uljepšaju svijet, biciklom koje uprkos bremenu godina i dalje vozi, vedrim duhom i optimizmom kojim osvaja i sagovornike i poznanike. Riječ je o Ivanu Radunoviću, poznatom pronalazaču i inovatoru iz Momišića, koji je dosad izumio skoro 30 pronalazaka od koji su mnogi dobili priznanja stručnjaka. Radunović je u Podgorici poznat i kao slikar -amater. Starije generacije svakako pamte, njegovom rukom nacrtana ogromna platna koja su bila izložena na zgradama nekadašnjeg Doma JNA ili zgradi JAT-a na glavnom gradskom trgu. Uz Ivanove slike proslavljani su - 1. maj, Dan mladosti, Dan Republike. Posebno su bili vjerni njegovi portreti Josipa Broza Tita čije je djelo neprolazno, kako kaže.

Opširnije...
 
Uskoro će biti otkrivene sve tajne iz Titovog arhiva
Administrator   
Saturday, 16 May 2009

ImageU godinama nakon smrti Josipa Broza Tita, četvrtog svibnja, na dan njegove smrti, u 15.05 čitava bi zemlja stajala mirno. 29 godina poslije njegova politička uloga izaziva polemike, on je i dalje vruća politička tema, ali upravo povjesničari kao da stoje po strani. Mislav Bago otišao je u Beograd u arhiv u kojem se čuvaju svi dokumenti o Josipu Brozu i iz godine u godinu sve ih je više dostupno javnosti.Prošla su tri desetljeća, a on je i dalje kontroverza. Od ljubavi do mržnje. A cijeli njegov rad smješten je u Muzeju 25. Maj u jednu oveću sobu. 'Imamo preko 3000 kutija povijesne građe', kaže Nada Pantelić iz muzeja koja već 25 godina pomno čuva Titove tajna. Za godinu dana istječe i 30 godina od skidanja i posljednjih Titovih tajni. 'Ja odgovorno tvrdim da ovdje nema senzacija', dodaje Nada.

Opširnije...
 
Uz bacanje jaja Titova štafeta krenula iz Umaga u Beograd
Administrator   
Friday, 15 May 2009

ImageUz manji incident, bacanje jaja, u petak je nešto prije 13 sati iz Umaga put Beograda krenula Titova, hrvatsko-slovenska štafeta bratstva i jedinstva. Ispred kafića „Tito“ u samom središtu Umaga okupilo se nekoliko štovatelja lika i djela pokojnog jugoslavenskog predsjednika, članovi Društva „Titova Republika“ iz Rijeke, Društva „Josip Broz Tito“ iz Umaga i SRP-a.  Stari „mercedes“okićen Titovim slikama i parolama „Tito je u nama“, „Tito legenda“ i „Socijalizam ne umire“ bio je ipak meta i jedne nezadovoljne Umažanke. Zdravka Leindl bacanjem jaja prosvjedovala je protiv Tita, štafete i antifašizma. Jedno jaje završilo je tako na Titovoj slici na „mercedesu“, a drugo na štandu ispred kafića „Tito“.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1277 - 1287 od 1295