Titovo parče slobodne zemlje
Administrator   
Monday, 29 June 2009

ImageGoražde – Retke su sredine u BiH u kojima se još neguje uspomena na Josipa Broza Tita i održavaju nekadašnja spomen-obeležja podignuta njemu u čast. Jedan od izuzetaka je mali Titov park, podignut 1980. godine na omanjem uzvišenju iznad magistralnog puta prema Foči i dalje ka Dubrovniku, odnosno Goraždu i Beogradu. Iznad betonirane, napukle, crvene petokrake stoji veliki, iz daleka upečatljiv natpis Tito, a iznad njega je već stasalih 88 borova, zasađenih za njegovih 88 godina. Bilo je to vreme kada su meštani Mravinjca, puni elana, ali i po partijskom zadatku podigli ovaj park koji je, međutim, upravo zahvaljujući tim ljudima preživeo političke mene i minuli rat, po čemu je ova mala mesna zajednica postala prepoznatljiva.

Zadnja Promjena ( Monday, 29 June 2009 )
Opširnije...
 
Dragocenosti za Tita
Administrator   
Monday, 29 June 2009

ImageMultimedijalna izložba „Smrt u trezoru” čije je svečano otvaranje zakazano za subotu tačno u podne u Muzeju „25. maj” predstavlja dragocenosti poklanjane Titu koje su sticajem okolnosti godinama ostale zatočene u “Ovalnoj zgradi”, nedostupne.  „Naime, u ovaj reprezentativni objekat Tito se nije nikada uselio, pošto je završen neposredno pred njegovu smrt. Bili su spremni i svečani simbolični ključevi za useljenje koje je trabalo da se desi tačno 22. decembra, međutim posle proslave Nove godine u Karađorđevu 1979. godine, Titu nije bilo dobro, otišao je na lečenje u Ljubljanu i nikad se nije vratio“...priča Moma Cvijović koji je zajedno sa Anom Panić osmislio koncept izložbe. Na dva sprata i u prizemlju bili su izloženi najvredniji predmeti koji su ostali iza Tita.

Zadnja Promjena ( Monday, 29 June 2009 )
Opširnije...
 
Nove bajke o Titu
Administrator   
Monday, 29 June 2009

ImageNa izmaku je još jedan Titov tjedan. Kao i svake godine oko 25. svibnja, "Dana mladosti", na zapadnom Balkanu upale se stare vatre (anti)titoizma, novine se napune fotografijama Josipa Broza, dok autobusi vikendom hitaju ka Kumrovcu, na još jednu porciju nostalgije i sjete. Tjedan dana prije, u Hrvatskoj su mediji pisali o Bleiburgu i križnom putu, crne košulje putovale su na komemoraciju što je Hrvatski sabor sponzorira na tom austrijskom stratištu, uz tople riječi mržnje dr. Andrije Hebranga, čovjeka kojeg je povijest naučila nevjerojatno malo. Godišnjice smrti Josipa Broza Tita, obilježavaju se još prije spomena na Bleiburg, tako da se taj svibanjski povijesni ciklus (dobrim dijelom i cirkus) vrti u krug jednostavnog beznađa. 

Zadnja Promjena ( Monday, 29 June 2009 )
Opširnije...
 
Štafeta za Tita nije bila idolopoklonstvo
Administrator   
Thursday, 04 June 2009

ImagePre tačno 30 godina Josipu Brozu Titu poslednji put je predata štafeta mladosti na stadionu JNA u Beogradu. Nekadašnji predsednik Saveza Socijalističke omladine Jugoslavije (SSOJ) Azem Vlasi tada je na tribini stajao pored Tita, a štafetu je uručila omladinka sa Kosova Sanije Hiseni. Vlasi, koji je danas advokat u Prištini i savetnik kosovskog predsednika i premijera, seća se da je u svojstvu predsednika omladine poslednji put bio sa Titom godinu dana ranije, 1978, na Brionima, gde je Brozu predata štafeta za tu godinu. To je bio prvi i jedini put da Tito, prilikom predaje štafete ne bude na stadionu JNA. Te 1978. godine štafeta je krenula 26. marta iz rudarskog okna flotacije Stari trg u Trepči.

Zadnja Promjena ( Saturday, 25 May 2013 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 119 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1255 - 1265 od 1301