Čaj i Tito na sjeveru Mitrovice
Administrator   
Tuesday, 14 July 2009

ImageZapevši u političkoj slijepoj ulici, stanovnici četvrti s miješanim stanovništvom nastoje spasiti ono što je u prošlosti bilo dobro. Nazivaju je "Bosanska mahala". Dom je mnogim Bosancima sjeverne Mitrovice, no posjećuju je i Albanci i Srbi, što ju čini mjestom preplitanja naroda.  Život se na prvi pogled čini mirnim. U dućanima možete kupiti čokoladu, ali i tradicionalne specijalitete poput ajvara i lutenice. Podignute su nove zgrade, koje je financirala srpska vlada. Poznate lokacije uključuju podružnicu Jugobanke i, prije svega, poznati lokalni Shera's Café.

Zadnja Promjena ( Tuesday, 14 July 2009 )
Opširnije...
 
Josip Broz Tito
Administrator   
Monday, 06 July 2009

ImageJosip Broz Tito je bio markantna i izuzetna ličnost, onaj što je, kako je kazao veliki talijanski socijalista i najpopularniji predsjednik Italije, Alessandro Sandro Pertini, na jednom majskom sprovodu u Beogradu: ”Dobio sve bitke u kojima je sudjelovao kao protagonist, izgubio je samo posljednju – onu protiv smrti” “Danas je svakome jasno da koegzistencija ne može biti aktivna i miroljubiva koegzistencija ako životarimo jedan kraj drugoga, nego da aktivno sarađujemo na raznim problemima, ekonomskim, kulturnim i drugim… Lična sreća se ne smije zasnivati na nezadovoljstvu ili nesreći drugih naroda ili ljudi uopšte.” (Josip Broz Tito, maršal)

Zadnja Promjena ( Thursday, 16 July 2009 )
Opširnije...
 
Porodici uskraćena i Titova uniforma
Administrator   
Tuesday, 30 June 2009

ImageSamo pred izbore političari i novinari pokrenu pitanje imovine moga djeda, koje je porodica lišena. Ne pamti se u istoriji čovječanstva da je neka država donijela odluku da niko ne može ništa da naslijedi. Mi ništa nijesmo dobili, iako moja porodica, Žarka Broza, nije ništa ni tražila, sem svečanu uniformu sa kopijom ordenja i lenti moga djeda Josipa Broza Tita, a ni to nijesmo mogli da dobijemo, o drugome da ne pričamo. Sve ovo su sada političke igre. Pred prošle izbore je bilo da 15 milijardi vrijednosti treba porodica da naslijedi. To smo sve mi znali, ali su sve to samo političke igre i medijski napisi, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za „Dan" unuk doživotnog predsjednika SFRJ Josip-Joška Broz. On smatra da sada i Titovoj udovici „samo obećavaju kule i gradove".

Zadnja Promjena ( Tuesday, 30 June 2009 )
Opširnije...
 
Titovo parče slobodne zemlje
Administrator   
Monday, 29 June 2009

ImageGoražde – Retke su sredine u BiH u kojima se još neguje uspomena na Josipa Broza Tita i održavaju nekadašnja spomen-obeležja podignuta njemu u čast. Jedan od izuzetaka je mali Titov park, podignut 1980. godine na omanjem uzvišenju iznad magistralnog puta prema Foči i dalje ka Dubrovniku, odnosno Goraždu i Beogradu. Iznad betonirane, napukle, crvene petokrake stoji veliki, iz daleka upečatljiv natpis Tito, a iznad njega je već stasalih 88 borova, zasađenih za njegovih 88 godina. Bilo je to vreme kada su meštani Mravinjca, puni elana, ali i po partijskom zadatku podigli ovaj park koji je, međutim, upravo zahvaljujući tim ljudima preživeo političke mene i minuli rat, po čemu je ova mala mesna zajednica postala prepoznatljiva.

Zadnja Promjena ( Monday, 29 June 2009 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 119 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1255 - 1265 od 1304