Štafeta za Tita nije bila idolopoklonstvo
Administrator   
Thursday, 04 June 2009

ImagePre tačno 30 godina Josipu Brozu Titu poslednji put je predata štafeta mladosti na stadionu JNA u Beogradu. Nekadašnji predsednik Saveza Socijalističke omladine Jugoslavije (SSOJ) Azem Vlasi tada je na tribini stajao pored Tita, a štafetu je uručila omladinka sa Kosova Sanije Hiseni. Vlasi, koji je danas advokat u Prištini i savetnik kosovskog predsednika i premijera, seća se da je u svojstvu predsednika omladine poslednji put bio sa Titom godinu dana ranije, 1978, na Brionima, gde je Brozu predata štafeta za tu godinu. To je bio prvi i jedini put da Tito, prilikom predaje štafete ne bude na stadionu JNA. Te 1978. godine štafeta je krenula 26. marta iz rudarskog okna flotacije Stari trg u Trepči.

Zadnja Promjena ( Saturday, 25 May 2013 )
Opširnije...
 
Sa Titom u avionu, Plavom vozu i na „Galebu”
Administrator   
Wednesday, 03 June 2009

ImageSmederevska Palanka – Siniša Paskvali je služio na dvoru, u avionu, Plavom vozu, „Galebu”... Viskijem, nes kafom ili ceđenim sokom nudio je Tita gotovo svakodnevno u poslednje tri godine života, palio mu cigaru, dodavao lekove... Bio je u istoj prostoriji s mnogim krunisanim glavama, Čaušeskuom, Sadamom Huseinom, Indirom i Radživom Gandi, Brežnjevim, Gorbačovim, Niksonom, Bušem Starijim, Naserom, Miteranom, princom Čarlsom, Margaret Tačer, Vilijem Brantom, Gadafijem, Kastrom, Arafatom i to više puta, a sa mnogima ima i zajedničku fotografiju... Sa Titom je obišao Libiju, Alžir, Sovjetski Savez, Maltu, ali je na njega najveći utisak ostavio „zvezdani grad” (centar za obuku ruskih astronauta) i to što je u Beogradu služio kosmonaute koji su prvi šetali po Mesecu.

Zadnja Promjena ( Wednesday, 03 June 2009 )
Opširnije...
 
Bitka za Broza
Administrator   
Tuesday, 02 June 2009

ImageLjubljana, maja – Monumentalni spomenik Josipu Brozu na brdu Sabotin kod Nove Gorice i ovog maja uzbunjuje duhove. Spomenik načinjen od ogromnih kamenih blokova u obliku parole „NAŠ TITO” ovdašnji desničari potpomognuti simpatizerima s druge strane međe, godinama pokušavaju da uklone ili bar izmene napisano. Suprotstavili su im se brojni poklonici Titovog lika i dela iz slovenačke Primorske, pa je tako uoči obeležavanja Brozovog tzv. rođendana kamenje ponovo letelo kroz vazduh a pale su i teške reči.Brozovi poklonici, njih oko 400, upriličili su tik pod vrhom južne padine Sabotina, 609 metara visoke „stene” koja se nadvija nad desnom obalom reke Soče, već petu godinu zaredom, bakljadu kojom se oko 9 sati uveče na tamnom nebu čitavih 80 minuta ocrtavao i nadaleko video slogan „NAŠ TITO”.

Zadnja Promjena ( Wednesday, 03 June 2009 )
Opširnije...
 
Filmovi u režiji Josipa Broza na izložbi Efekat Tito
Administrator   
Saturday, 30 May 2009

ImageFilmovi koje je lično snimio Josip Broz Tito, prvi put će biti prikazani sutra u Muzeju istorije Jugioslavije u Beogradu, u okviru izložbe "Efekat Tito/Harizma kao politička legitimacija". U saopštenju muzeja se navodi da će publici prvi put biti prikazano 36 filmova koji su pronađeni u zaostavštini bivšeg jugoslovenskog lidera, a da najveći broj filmova potiče iz vremena njegovog putovanja po afričkim zemljama 1961. godine, poznatog pod nazivom "Put mira". Tito je na tom putovanju, kamerom zabeležio svoje impresije iz Tunisa, Maroka i Egipta, a među filmovima se nalaze i njegovi snimci iz lova u Karađorđevu, sa Briona, Vange i Brda na Kranju.

Zadnja Promjena ( Saturday, 30 May 2009 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1255 - 1265 od 1298