Vladimir Perić Valter legenda postao za života
Administrator   
Thursday, 07 May 2009

ImageVladimir Perić Valter, narodni heroj iz Drugog svjetskog rata, koji je još za života postao legenda, bio je veoma hrabar, inteligentan, pronicljiv i sposoban borac.Njemu u čast je režiran planetarno poznati film "Valter brani Sarajevo".Valter je život izgubio na sam dan oslobođenja Sarajeva od okupatora 6. aprila 1945. godine."Bio je veoma hrabar čovjek i sve što je o njemu kao junaku prikazano u filmu je tačno. Izuzetno pronicljiv,inteligentan, bez pogovora je izvršavao zadatke. U tu svrhu se znao oblačiti i u domobransku uniformu", ispričao je dr Mehmed Mutevelić, sarajevski ilegalac. Prema njegovim riječima,Valter je za neprijatelja bio neuhvatljiv"

Zadnja Promjena ( Thursday, 06 October 2011 )
Opširnije...
 
Tito kroz vremeplov
Administrator   
Thursday, 30 April 2009
ImageUspomena na bivšeg doživotnog jugoslovenskog predsednika, maršala Josipa Broza Tita, ponovo je oživela. Tito skoro tri decenije od svoje smrti možda više nije onakav kult ličnosti kakav je bio, ali harizma i danas postoji. Nedavno otvorena izložba "Efekat Tito - harizma kao politička legitimacija" u muzeju "25. maj" u Beogradu to je definitivno potvrdila. S time se slaže i srbijanski ministar kulture Nebojša Bradić, koji je istakao da je razlog vraćanja u prošlost taj što bez nje nema pogleda u budućost.Plato ispred muzeja, koji je Beograd bivšem predsedniku države poklonio za njegov 70. rođendan, na dan otvaranja izložbe podsećao je na vreme kada su saborci, savremenici i poštovaoci lika i dela Josipa Broza dolazili da se poklone senima svoga komandanta pred kraj svakog marta skoro punih dvadeset godina.
Zadnja Promjena ( Wednesday, 06 May 2009 )
Opširnije...
 
Ljubljana opet dobila Titovu ulicu
Administrator   
Monday, 27 April 2009
ImageKasno sinoć većina ljubljanskih opštinskih odbornika odlučila je da prihvati predlog Komisije za preimenovanje ulica i naselja i ulicu koja će povezivati obilaznicu sa gradom imenuje po nekadašnjem predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu - Titova ulica. Imenovanju ulice po Brozu usprotivila se Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, čiji je podmladak, u ponedeljak, gradonačelniku Ljubljane predao peticiju sa 5.094 potpisa građana koji se tome protive. Opštinski odbornik SDS-a Dimitrij Kovačič je, na sinoćnjoj sednici upozorio opštinske odbornike da se, u ovom slučaju, radi o nametanju Titove ulice nekome ko to ne želi i koga to boli.
Zadnja Promjena ( Wednesday, 06 May 2009 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1255 - 1257 od 1257