Partizani: 3 - Ustaše: 0
Administrator   
Friday, 17 July 2009

ImageNaslov ovotjedne kolumne sve govori o svjetonazoru autora. Partizani nisu spomenuti prvi samo zato što slovo "P" dolazi prije slova "U" već, ponajprije jer, kada se već koristi nogometna retorika, antifašisti su, u percepciji ovoga novinara, "domaći", a ustaše "gosti". A da su i dalje nepoželjni u našem političkom i svakom drugom govoru pokušat ću pokazati i ovim tekstom. Zašto, pak, pitate se, partizani, u ovoj, da tako kažemo, 68 godina staroj utakmici vode s tri gola nad ustašama? Pa, riječ je o tri jasna pogotka: 1945. pobjedom u Drugom svjetskom ratu; 1990. antifašističkim utemeljenjem novonastale države i ove 2009, kada se konstatira da pokušaji revidiranja povijesti

Zadnja Promjena ( Friday, 07 October 2011 )
Opširnije...
 
U životu još samo dva Bosanca vijećnika AVNOJ-a
Administrator   
Thursday, 16 July 2009

ImageJedini živi vijećnici AVNOJ-a iz Bosne i Hercegovine, Mitar Subotić iz Doboja i Krstan Bijelac iz Sarajeva, mogli bi se sresti skoro 70 godina nakon historijskog zasjedanja u Jajcu na kojem je stvorena Demokratska Federativna Jugoslavija. Đorđe Stanković iz udruženja "Josip Broz Tito" iz Teslića izjavio je da je posjetio Subotića koji ima 96 godina, te da je on dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja i da živi u dobojskom selu Osredci. Udruženje još traga za sadašnjom adresom stanovanja Bjelca u sarajevskoj regiji, nakon čega će organizovati susret dvojice nosilaca Partizanske spomenice iz 1941. godine.

Zadnja Promjena ( Thursday, 06 October 2011 )
Opširnije...
 
Čaj i Tito na sjeveru Mitrovice
Administrator   
Tuesday, 14 July 2009

ImageZapevši u političkoj slijepoj ulici, stanovnici četvrti s miješanim stanovništvom nastoje spasiti ono što je u prošlosti bilo dobro. Nazivaju je "Bosanska mahala". Dom je mnogim Bosancima sjeverne Mitrovice, no posjećuju je i Albanci i Srbi, što ju čini mjestom preplitanja naroda.  Život se na prvi pogled čini mirnim. U dućanima možete kupiti čokoladu, ali i tradicionalne specijalitete poput ajvara i lutenice. Podignute su nove zgrade, koje je financirala srpska vlada. Poznate lokacije uključuju podružnicu Jugobanke i, prije svega, poznati lokalni Shera's Café.

Zadnja Promjena ( Tuesday, 14 July 2009 )
Opširnije...
 
Josip Broz Tito
Administrator   
Monday, 06 July 2009

ImageJosip Broz Tito je bio markantna i izuzetna ličnost, onaj što je, kako je kazao veliki talijanski socijalista i najpopularniji predsjednik Italije, Alessandro Sandro Pertini, na jednom majskom sprovodu u Beogradu: ”Dobio sve bitke u kojima je sudjelovao kao protagonist, izgubio je samo posljednju – onu protiv smrti” “Danas je svakome jasno da koegzistencija ne može biti aktivna i miroljubiva koegzistencija ako životarimo jedan kraj drugoga, nego da aktivno sarađujemo na raznim problemima, ekonomskim, kulturnim i drugim… Lična sreća se ne smije zasnivati na nezadovoljstvu ili nesreći drugih naroda ili ljudi uopšte.” (Josip Broz Tito, maršal)

Zadnja Promjena ( Thursday, 16 July 2009 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1244 - 1254 od 1295