Nostalgija se brani Titom
Administrator   
Thursday, 20 August 2009

ImageNajveći političar svoga vremena ili beskrupulozi diktator. Vrijeme blagostanja ili vrijeme skrivenih problema. Nostalgija za ljepšim uspomenama ili bijeg od loše stvarnosti. Sve to sadržano u jednom imenu - Tito. Titova bista kao držač za knjige, Titov lik na majici, ali i na zidnom satu, kao simbolu prolaznosti vremena, ali ne i uspomena. Iako, zvanično, Tito već odavno nije tema, osim kada se povede pitanje imovine ili ličnih dokumenata njegove udovice, Jovanke Broz, ipak postoji nešto što mnogi prepoznaju kao nostalgiju. Nostagija zbog lijepih uspomena, ali i nostalgija zbog lošh sadašnjih prilika. I dok ne iznenađuje žal za jednim prošlim vremenom, kada je, prema mišljenju nekih, kvalitet života bio viši, stopa kriminala niža, a vizna liberalizacija nije postojala kao tema, iznenađujući je veliki broj mladih koji u Titovom vremenu traže svoju budućnost. Za Zoricu Jurkić, dvadesetogodišnju studetkinju medicine Tito je sinonim za za pravi put: „Tito je sloboda i jedinstvo.On nije prošlost, ni sadašnjost ni budućnost, on je univerzalan. On je simbol puta u svetliju budućnost.“ 

Zadnja Promjena ( Thursday, 20 August 2009 )
Opširnije...
 
Tito po Šekspiru
Administrator   
Sunday, 02 August 2009

ImageNaizgled običan usporeni ljetnji dan u redakciji mojih američkih novina: s kolegom – s kojim dijelim uredničke odgovornosti – razgovaram povodom knjige koju je upravo pročitao (o razlozima zašto bi bivši američki predsjednik trebalo da krivično odgovara za rat u Iraku) o tome je li Iračanima i svijetu zaista mnogo bolje nakon što je uklonjen Sadam Husein. Zaključujemo kako ima puno dokaza da on jeste vladao često brutalnim metodima ali da je ipak tom svojom diktaturom držao zemlju na okupu i izvan domašaja islamskog ekstremizma. “Nije li i vaš Tito tako vladao Jugoslavijom?” – pita me kolega s dozom uvjerenja da je nekako tako moralo biti.

Opširnije...
 
Tadić, Mesić i Komšić svedoče o Titu
Administrator   
Saturday, 01 August 2009

ImageDve ideje Tadića, jedna da se 50. godišnjica osnivačkog samita nesvrstanih održi 2011. u Beogradu, i druga - da se formira koordinacioni konzorcijum od bivših jugoslovenskih republika radi ekonomske saradnje sa zemljama nesvrstanog pokreta, izazvale su živu raspravu kod nas o njihovoj svrsishodnosti. Kažu „Tadić nije Tito“! Ali, danas ni Tito ne bi mogao da obnavlja Pokret iz 60-ih godina prošlog veka, iz prostog razloga jer su se promenile istorijske okolnosti. Ali, mogu se, a da se ne mora biti Tito, izvlačiti značajne koristi od tog približavanja, pre svega ekonomske, a u ponečemu i političke prirode. Na primer, u pogledu Kosova.

Zadnja Promjena ( Saturday, 01 August 2009 )
Opširnije...
 
27.juli – Dan ustanka ustanka naroda i narodnosti BiH
Administrator   
Monday, 27 July 2009

ImagePredstavnici udruženja boraca i antifašista, SABNOR-a, Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen te izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića položili su danas cvijeće na spomen obilježje kod Vječne vatre u povodu 27. jula - Dana ustanka naroda i narodnosti BiH.Predsjednik SABNOR-a Jure Galić kazao je da su u tom vremenu, narodi znali šta treba raditi, ali da ga je strah sadašnjosti."Mi smo tada znali - okupator je u zemlji i treba ga se osloboditi. Danas, kada na očigled sviju nas, fašisti dižu glavu i ponovo prijete, ništa se ne poduzima i veoma sam zabrinut zbog toga", izjavio je Galić.

Zadnja Promjena ( Monday, 27 July 2009 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 119 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1244 - 1254 od 1301