Drogba: Mama me zvala 'maršal Tito'
Administrator   
Wednesday, 07 October 2009

ImageDrogbina majka Klotild bila je veliki obožavalac jugoslovenskog komunističkog vođe, Josipa Broza Tita, čiji je „borbeni duh i hrabrost“ želela i da prenese na svog sina, kada mu je davala nadimak. „Kada sam bila trudna sa Didijeom, postojao je jedan čovek koji je bio vođa Jugoslavije, Maršal Tito i ja sam ga cenila zbog njegovih vrlina i posvećenosti“, rekla je gospođa Drogba.„Volela sam ga puno zbog njegovog borbenog duha i zato smo ga zvali Didije Tito“, rekla je Klotild Drogba. Posvećenost koju je Tito pokazivao kao lider Jugoslavije inspirisala je Drogbu da se bavi fudbalom, čak i kada su okolnosti bile protiv njega. Kada je imao 11 godina, zbog finansijske krize koja je pogodila Obalu Slonovače, Drogba se preselio u Francusku sa svojim ujakom, Mišelom Gobom, profesionalnim fudbalerom.

Zadnja Promjena ( Wednesday, 07 October 2009 )
Opširnije...
 
Skidanje petokrake i brisanje prošlosti
Administrator   
Sunday, 04 October 2009

ImageJedan od najvidljivijih pokazatelja da na prostoru bivše Jugoslavije nema kontinuirane tradicije, što bi podrazumevalo negovanje vrednosti koje je afirmisala svaka generacija, jeste i odnos prema spomenicima koje je sagradila prethodna vlast. U nastojanju da naprave radikalni diskontinuitet, nove vlasti teže selektivno da prikažu događaje iz prošlosti, pa i da ih u potpunosti prekroje, kao da istorija počinje od njih. To se vidi, pre svega, u odnosu prema spomenicima iz vremena komunizma, koji su, naročito tokom ratova devedesetih, skrnavljeni i rušeni. Paradoksalno je da, dok sve zemlje nastoje da pokažu u najbolje svetlu svoje učešće u antifašističkom pokretu, i tako budu deo naprednog sveta, zemlje sa prostora bivše Jugoslavije kao da se ustručavaju jer je antifašistička tradicija u ovom slučaju nerazdvojno povezana sa partizanskim pokretom. Umesto toga, one pokušavaju da rehabilituju snage čija je uloga tokom II svetskog rata bila, najblaže rečeno, dvosmislena, a u osnovi se svodi na kolaboraciju sa Hitlerom. 

Zadnja Promjena ( Sunday, 04 October 2009 )
Opširnije...
 
„Naš heroj i zločinac“
Administrator   
Wednesday, 02 September 2009

ImageRaj na zemlji – otočja Brijuni su nakon Titove smrti pretvorena u Nacionalni park. Tito je bio jedini državnik koji je na ovim otocima uspio izgraditi svoju rezidenciju. Ipak njegova ličnost ostaje kontroverzna. List "Sueddeutsche Zeitung“ u feljtonu, autorke Slavenke Drakulić pored ostalog piše: Tito je godišnje na otocima Vanga i Veli Brijuni, koje je najviše volio, provodio po četiri mjeseca. 1984. godine je na prvom spratu muzeja otvorena izložba na kojoj su se mogli doznati detalji iz njegovog uzbudljivog života. Tokom svojih boravaka na Brijunima, Tito se međutim nije samo odmarao. On je u goste često primao visoke svjetske zvaničnike: Od Fidela Kastra do kraljice Elizabete, od Indire Gandi do Vilija Branta (Willy Brandt). Tita su fascinirale i poznate ličnosti van političke scene. Tako su ga na  Brijunima posjećivali operski pjevač Mario del Monako ili Valentina Tereškova, prva žena astronaut koja je 1963. godine obletjela zemlju 48 puta.

Opširnije...
 
Nostalgija se brani Titom
Administrator   
Thursday, 20 August 2009

ImageNajveći političar svoga vremena ili beskrupulozi diktator. Vrijeme blagostanja ili vrijeme skrivenih problema. Nostalgija za ljepšim uspomenama ili bijeg od loše stvarnosti. Sve to sadržano u jednom imenu - Tito. Titova bista kao držač za knjige, Titov lik na majici, ali i na zidnom satu, kao simbolu prolaznosti vremena, ali ne i uspomena. Iako, zvanično, Tito već odavno nije tema, osim kada se povede pitanje imovine ili ličnih dokumenata njegove udovice, Jovanke Broz, ipak postoji nešto što mnogi prepoznaju kao nostalgiju. Nostagija zbog lijepih uspomena, ali i nostalgija zbog lošh sadašnjih prilika. I dok ne iznenađuje žal za jednim prošlim vremenom, kada je, prema mišljenju nekih, kvalitet života bio viši, stopa kriminala niža, a vizna liberalizacija nije postojala kao tema, iznenađujući je veliki broj mladih koji u Titovom vremenu traže svoju budućnost. Za Zoricu Jurkić, dvadesetogodišnju studetkinju medicine Tito je sinonim za za pravi put: „Tito je sloboda i jedinstvo.On nije prošlost, ni sadašnjost ni budućnost, on je univerzalan. On je simbol puta u svetliju budućnost.“ 

Zadnja Promjena ( Thursday, 20 August 2009 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 119 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1244 - 1254 od 1304