Dan državnosti BiH: Smrt fašizmu! Sloboda narodu!
Administrator   
Wednesday, 25 November 2009

ImageTim riječima prije 66 godina, tačnije 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH su počeli i završili zasjedanje na kojem su donijeli odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njezine historijske granice, te je definisali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu tadašnje Jugoslavije. Odluka je nakon četiri dana potvrđena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu. Nakon oslobođenja 1945. godine, BiH je dobila grb i zastavu i za vrijeme socijalizma to su bili njeni simboli sve do 1992. godine. ZAVNOBiH-om BiH je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti. Dan državnosti BiH izglasalo je 247 vijećnika ZAVNOBiH-a svih bh. narodaTog 25. novembra 1943. godine BiH je obnovila svoju državnost koju je izgubila 1463. godine padom pod upravu Osmanske carevine.

Opširnije...
 
Ispred zgrade Općine Travnik otkrivena bista Josipa Broza Tita
Administrator   
Tuesday, 24 November 2009

ImageU Travniku je danas ispred zgrade opštine otkrivena bista Josipa Broza Tita.  Bista je otkirvena uoči 25. novembra, datuma  održavanja prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a,  koji se u oblježava kao  Dan  državnosti BiH.  Mustafa Gradaščević, zamjenik predsjednika Udruženja "Josip Broz Tito",  rekao je da bez Titovih ideja i zasjedanja ZAVNOBIH-a, BiH danas ne bi ni postojala. Otkrivanje biste obilježilo je izvođenje na trubi kompozicija "Tišine" i "Hvala" Mahmuta Dibeka. Na spomenik u centralnom parku u Travniku "Majka" cvijeće su danas položili članovi Udruženja antifašista, društva Josip Broz Tito, brojni građani  i članovi Opštinskog odbora SDP-a.Organizatori svečanosti su Opštinski odbor SDP-a, Udruženje antifašista  i Društvo "Josip Broz Tito".  U Mrkonjić Gradu je 25. novembra 1943. održano  prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a.

Opširnije...
 
Turisti obilaze Titovu pećinu u Drvaru
Administrator   
Tuesday, 24 November 2009

ImageKulturno-istorijske znamenitosti Drvara - Titovu pećinu i Memorijalni kompleks "25. maj 1944." od početka godine do kraja oktobra posjetilo je oko 18.000 turista, što je za trećinu više u odnosu na isti period prošle godine, rekao je predsjednik Opštinskog vijeća Drvar Stevica Lukač. Lukač je Srni rekao da se broj turista iz godine u godinu povećava, a pored gostiju iz bivših jugoslovenskih republika Drvar sve više posjećuju i turisti iz zapadnoevropskih zemalja, posebno iz Holandije.On je dodao da je nakon obnove pećine u kojoj se Josip Broz Tito krio 1944. godine u toku desanta na Drvar, i obnove i Spomen-muzeja "25. maj 1944.", koji je ponovo otvoren 25. maja prošle godine na 65. godišnjicu njemačkog desanta u Drugom svjetskom ratu, ovaj grad ponovo postao poželjna destinacija na turističkoj karti BiH.

Zadnja Promjena ( Tuesday, 24 November 2009 )
Opširnije...
 
Zagreb, partizanski grad
Administrator   
Sunday, 22 November 2009

ImageŠto se nas samih ovdje u Hrvatskoj tiče, mi ćemo biti sretni ako se utoliko budemo imali čemu priključiti, jer je teško vjerovati da ćemo u iole dogledno vrijeme – nakon ovako suicidalnog pristanka na brisanje najvrednijeg iz svoje kolektivne memorije – sami pokrenuti neki povijesno i globalno značajan film, ciklus, žanr. I sve dotad, uz rijetke i samotne pozitivne izuzetke poput onoga nedavnog na Filozofskom fakultetu, Zagreb će ostati pokoreni grad  Hrvatska televizija nije mogla prirediti svoj prvi ciklus partizanskog filma, nakon gotovo dva desetljeća cenzure u tom pogledu i žanru, a da nas opet nije uvukla u gadne neugodnosti. Izražene jezikom, čisto semantički, naime, one su tako zabilježene već u nazivu ciklusa iz kojeg smo već vidjeli dva od osam nastavaka: ti su filmovi nazvani – antifašističkim.

Zadnja Promjena ( Thursday, 06 October 2011 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 119 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1233 - 1243 od 1300