Tereza o Titovim tajnama
Administrator   
Tuesday, 01 December 2009

ImageZa maršala je imala samo lijepe riječi poput 'srdačan, šarmantan gospodin, romantik u duši, neposredan, elegantan'... a manira Josipa Broza Tita prisjetila se dubrovačka i svjetska pjevačka diva Tereza Kesovija u sjećanjima koji su u formi intervjua objavljeni u knjizi Zvonimira Despota „Tito - tajne vladara“. Pohvalila se Tereza kako je jugoslavenski predsjednik 'posebno doživljavao' jer je pozivao da pjeva uvijek kad bi bila kakva svečanost, a usto je Tito inzistirao da sjedi upravo kraj njega. Kako prenosi Tportal, Tito joj je povremeno prigovarao jer je pjevala 'tamo u nekim katedralama' i davao joj do znanja da se ne kreće 'među ekstremistima' misleći na hrvatsku političku emigraciju. Tereza je u svojim sjećanjima još priznala kako je volio da mu pjeva 'Nono', njegovu omiljenu pjesmu. No, lukavi je diktator iskoristio Terezinu golemu popularnost koju je stekla 60-ih godina pjevajući u Francuskoj, a nitko od tadašnjih zvijezda nije smio odbiti pjevati za predsjednika.

Zadnja Promjena ( Tuesday, 01 December 2009 )
Opširnije...
 
Jugoslavija i Tito još uvijek intrigiraju gimnazijalce
Administrator   
Sunday, 29 November 2009
ImageProslavom u Berlinu Europa je obilježila kraj blokovske podijele starog kontinenta. Dvadeset je godina prošlo od pada željezne zavjese, osamnaest od raspada Jugoslavije Bio je predsjednik, maršal, osloboditelj, vođa, jednom riječju Tito. Mnogi će reći da je upravo on bio Jugoslavija.  Ali kako i sam Zdravko Čolić kaže u pjesmi; Godine su prošle! Došle su neke nove generacije, novi klinci koji u bivšoj državi nisu živjeli niti dana!  Ondašnji pojmovi koji su se morali znati usred noći, za njih su razumljivo, špansko selo. Nabrojati sedam sekretara skoj-a, što je SIV, ZAVNOH ili AV. Pisac Renato Baretić i Mihajlo Kragulj, predsjednik Udruge HUK- a, toga se doba sjećaju po dobru, a svoja sjećanja ispričali su novinaru Provjerenog. Priznaju, vjerojatno jer su bili mladi. Renato je danas otac dvoje djece, no oni su još premali da bi im pričao o tom vremenu.
Zadnja Promjena ( Sunday, 29 November 2009 )
Opširnije...
 
Olgi Lemajić najteža vijest u životu bila joj Titova smrt
Administrator   
Saturday, 28 November 2009

ImageDanašnji Dan Republike gotovo šest decenija slavljen je kao državni praznik bivše jugoslovenske federacije. Ostaće upamćen kao datum kada je 1943. godine održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu, na kojem je donesena odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije. Malo je danas u životu onih kojima je današnji dan značio sve. Koji su ga s ljubavlju dočekivali i slavili. Jedna od rijetkih je Banjalučanka Olga Lemajić (88), koja svoje staračke dane provodi u domu u naselju Lazarevo. Sjećajući se starih dana kada je cijela Jugoslavija slavila svoj rođendan, sa suzom u oku konstatuje da su davna vremena sreće prošla, ali da postoji nada da se Jugosloveni mogu ujediniti. "Ko može da kaže da ovaj važan dan nije više praznik? Ko? Nije mi jasno kako se mogu odricati onoga što je u njihovim srcima bilo decenijama", kaže Lemajićeva. Redni broj 195: Ona je davne 1939. godine, kada je imala 18 godina, pod rednim brojem 195. upisana kao član Saveza komunista Jugoslavije. I dalje ljubomorno čuva člansku knjižicu.

Opširnije...
 
Tajna popularnosti Josipa Broza Tita
Administrator   
Friday, 27 November 2009

ImageJosip Broz Tito još je za života postao mit. Bio je utemeljitelj i dugogodišnji predsjednik federativne socijalističke Jugoslavije, u kojoj je - pod parolom „bratstva i jedinstva“ - uspio držati zajedno sedam naroda, više od četrdeset godina. Bio je komunistički vođa, kojeg su voljeli na Zapadu i koji je iskoristio sukobe dvaju blokova kako bi se promovirao za neutralnog vođu stotinjak zemalja Trećega svijeta, tzv. nesvrstanih. Za jedne je bio i ostao „najveći sin naših naroda i narodnosti“ a za druge najveći zločinac s ovih prostora, koji je odgovoran za smrt tisuća neistomišljenika. Ne želeći ovim člankom na bilo kakav način vrednovati njegov život i rad, ili se svrstavati među njegove pobornike i kritičare, ipak moramo priznati kako je bio i ostao prilična zagonetka ali i najveći jugoslavenski brend. Prema jednima je bio „ubačeni“ špijun koji je uspješno odglumio pravoga Broza, koji je pak poginuo u ratu. Prema drugima. sin nekog europskog aristokrata, jer inače kako objasniti da siromašni sin zagorskog seljaka tako dobro svira klavir.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 119 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1233 - 1243 od 1304