Jugoslavija i Tito još uvijek intrigiraju gimnazijalce
Administrator   
Sunday, 29 November 2009
ImageProslavom u Berlinu Europa je obilježila kraj blokovske podijele starog kontinenta. Dvadeset je godina prošlo od pada željezne zavjese, osamnaest od raspada Jugoslavije Bio je predsjednik, maršal, osloboditelj, vođa, jednom riječju Tito. Mnogi će reći da je upravo on bio Jugoslavija.  Ali kako i sam Zdravko Čolić kaže u pjesmi; Godine su prošle! Došle su neke nove generacije, novi klinci koji u bivšoj državi nisu živjeli niti dana!  Ondašnji pojmovi koji su se morali znati usred noći, za njih su razumljivo, špansko selo. Nabrojati sedam sekretara skoj-a, što je SIV, ZAVNOH ili AV. Pisac Renato Baretić i Mihajlo Kragulj, predsjednik Udruge HUK- a, toga se doba sjećaju po dobru, a svoja sjećanja ispričali su novinaru Provjerenog. Priznaju, vjerojatno jer su bili mladi. Renato je danas otac dvoje djece, no oni su još premali da bi im pričao o tom vremenu.
Zadnja Promjena ( Sunday, 29 November 2009 )
Opširnije...
 
Olgi Lemajić najteža vijest u životu bila joj Titova smrt
Administrator   
Saturday, 28 November 2009

ImageDanašnji Dan Republike gotovo šest decenija slavljen je kao državni praznik bivše jugoslovenske federacije. Ostaće upamćen kao datum kada je 1943. godine održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu, na kojem je donesena odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije. Malo je danas u životu onih kojima je današnji dan značio sve. Koji su ga s ljubavlju dočekivali i slavili. Jedna od rijetkih je Banjalučanka Olga Lemajić (88), koja svoje staračke dane provodi u domu u naselju Lazarevo. Sjećajući se starih dana kada je cijela Jugoslavija slavila svoj rođendan, sa suzom u oku konstatuje da su davna vremena sreće prošla, ali da postoji nada da se Jugosloveni mogu ujediniti. "Ko može da kaže da ovaj važan dan nije više praznik? Ko? Nije mi jasno kako se mogu odricati onoga što je u njihovim srcima bilo decenijama", kaže Lemajićeva. Redni broj 195: Ona je davne 1939. godine, kada je imala 18 godina, pod rednim brojem 195. upisana kao član Saveza komunista Jugoslavije. I dalje ljubomorno čuva člansku knjižicu.

Opširnije...
 
Tajna popularnosti Josipa Broza Tita
Administrator   
Friday, 27 November 2009

ImageJosip Broz Tito još je za života postao mit. Bio je utemeljitelj i dugogodišnji predsjednik federativne socijalističke Jugoslavije, u kojoj je - pod parolom „bratstva i jedinstva“ - uspio držati zajedno sedam naroda, više od četrdeset godina. Bio je komunistički vođa, kojeg su voljeli na Zapadu i koji je iskoristio sukobe dvaju blokova kako bi se promovirao za neutralnog vođu stotinjak zemalja Trećega svijeta, tzv. nesvrstanih. Za jedne je bio i ostao „najveći sin naših naroda i narodnosti“ a za druge najveći zločinac s ovih prostora, koji je odgovoran za smrt tisuća neistomišljenika. Ne želeći ovim člankom na bilo kakav način vrednovati njegov život i rad, ili se svrstavati među njegove pobornike i kritičare, ipak moramo priznati kako je bio i ostao prilična zagonetka ali i najveći jugoslavenski brend. Prema jednima je bio „ubačeni“ špijun koji je uspješno odglumio pravoga Broza, koji je pak poginuo u ratu. Prema drugima. sin nekog europskog aristokrata, jer inače kako objasniti da siromašni sin zagorskog seljaka tako dobro svira klavir.

Opširnije...
 
Dan državnosti BiH: Smrt fašizmu! Sloboda narodu!
Administrator   
Wednesday, 25 November 2009

ImageTim riječima prije 66 godina, tačnije 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH su počeli i završili zasjedanje na kojem su donijeli odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njezine historijske granice, te je definisali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu tadašnje Jugoslavije. Odluka je nakon četiri dana potvrđena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu. Nakon oslobođenja 1945. godine, BiH je dobila grb i zastavu i za vrijeme socijalizma to su bili njeni simboli sve do 1992. godine. ZAVNOBiH-om BiH je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti. Dan državnosti BiH izglasalo je 247 vijećnika ZAVNOBiH-a svih bh. narodaTog 25. novembra 1943. godine BiH je obnovila svoju državnost koju je izgubila 1463. godine padom pod upravu Osmanske carevine.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1222 - 1232 od 1292