Život bez rukavica
Administrator   
Wednesday, 30 December 2009

Image„Napolju može da bude i minus 40, ali ja ne nosim rukavice“, rekla je kada smo se opraštali jednog zimskog dana, s bivšom suprugom Josipa Broza Tita Hertom Has. Ona je s Titom bila u presudnim godinama njegovog uspona u Komunističkoj partiji, od kada su se upoznali 1937. pa do razlaza 1943. godine. Od tada, pa sve do danas, ona je vodila neupadljiv i javno neprimetan, ali lično veoma naporan i težak život „bez rukavica“ u kojem joj činjenica da je bila supruga neprikosnovenog vođe zemlje nije pomagala, već, naprotiv, potpuno odmagala. U tome je posebnu ulogu imao jedan od najbližih Titovih saradnika, veoma moćni rezident sovjetske tajne službe Ivan Krajačić Stevo. Ovog aprila, Herta Has napuniće 96 godina, ali je upornost ni čvrsta volja nisu napustili ni u ovom sasvim poodmaklom dobu. Njeno lice nije izborano, kako bi moglo da se očekuje od osobe koja ima skoro ceo vek iza sebe. „Ja ne dam da me omete moje doba“, kaže gospođa Herta.

Zadnja Promjena ( Wednesday, 30 December 2009 )
Opširnije...
 
Pare od šolja za veštačku oplodnju
Administrator   
Thursday, 17 December 2009

ImageTitova unuka Saša Broz, koja kao pozorišna rediteljka živi u Puli, potpisala je ugovor sa zagrebačkom bolnicom „Sveti duh“ po kojem će deo novca ostvarenog od prodatih suvenira s Titovim likom na Brionima biti usmeren za renoviranje Odeljenja za medicinski potpomognutu oplodnju u toj bolnici. O tome ona u „Večernjem listu“ kaže: „Pošto smo u saradnji s Nacionalnim parkom Brioni dve godine pomagali Domu za nezbrinutu decu u Nazorovoj ulici u Zagrebu, opet smo odlučili pomoći deci, ali onoj još nerođenoj. Izuzetno sam sretna jer je potpisan ugovor s bolnicom ’Sveti duh’ i jer će postotak koji bi pripao porodici ići u korist Odeljenja za medicinski potpomognutu oplodnju." Saša Broz takođe ukazuje da se suveniri s Titovim likom, imenom i potpisom sve bolje prodaju i napominje da su Titovi naslednici koji se brinu o zaštiti njegovog imena i dela nedavno dobili i molbu za dozvolu korištenja Titovog imena iz Slovenije, što su odobrili. „Na Bledu se u bivšoj Titovoj vili planira otvoriti Titov muzej kao stalna postavka. Onde će biti i velika trgovina suvenirima, pa će se novac i tako namaknuti“, dodaje ona.

Zadnja Promjena ( Thursday, 17 December 2009 )
Opširnije...
 
Jovanka Broz ostala šokirana objavom "Titovog dnevnika": Prekršili su zakon!
Administrator   
Monday, 14 December 2009

ImageUdovica bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, u razgovoru za Blic je prokomentirala objavu knjige "Titov dnevnik" u kojoj su sredinom listopada javnosti predočeni 58 godina skrivani rukopisi."Od 1980. godine stavljena sam van zakona, uskratili su mi penziju na koju sam imala pravo, oduzeli su mi ušteđevinu, živim u nemogućim uvjetima", ispričala je Jovanka Broz, koja je ostala nemalo iznenađena kad je u novinama vidjela reklamu za knjigu koju se naveliko prodavalo na beogradskom Sajmu knjiga te kioscima diljem Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. "Pročitala sam reklamu da su izdali knjigu `Titov dnevnik` i da je naveliko prodaju. Bila sam neugodno iznenađena, jer s kojim pravom i po čijem se nalogu stavljaju iznad zakona i sudske odluke.

Zadnja Promjena ( Monday, 14 December 2009 )
Opširnije...
 
Druže Tito mi ti se kunemo
Administrator   
Sunday, 13 December 2009

ImageNe, nismo pogriješili. Danas se ne obilježava, ni godišnjica rođenja, ni godišnjica smrti Josipa Broza Tita, ali smo odlučili postaviti ovaj tekst i napisati ovaj komentar, prenijeti stihove.. Mnogi druga Tita nisu ni zapamtili, čuli su za njega iz priča starijih. Josip Broz je rođen je 7. maja 1892. godine u Kumrovcu u Hrvatskom Zagorju. U raznim su se dokumentima pojavljivali razni datumi rođenja, pa se u jednom dokumentu iz vremena kada je služio austrijsku vojsku navodi kao datum rođenja 25. maj 1892. Taj se datum već za vrijeme rata počeo slaviti kao Titov rođendan. Pitanje koje se nameće je jednostavno: Šta je ostalo od «Titovog djela» ? Ne treba puno napominjati, ko je bio Tito, za što je zaslužan. Ostala je pjesma pa između ostalog i grupa na ''facebooku'' simboličnog naziva '' KPJ - Pridruži se drugovima i drugaricama koji podržavaju stavove druga Tita''.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 119 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1222 - 1232 od 1301