Otvorena izložba "Jevreji stradali u NOB-u"
Administrator   
Tuesday, 26 January 2010

ImageU povodu obilježavanja 27. januara, Dana oslobođenja najzloglasnijeg logora "Aušvic", večeras je u Galeriji "Novi hram" u Sarajevu otvorena izložba "Jevreji stradali u NOB-u". Izložbu je organizirala Jevrejska zajednica u BiH i njome je počela manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana holokausta u našoj zemlji. Postavka je donijela oko 180 fotografija Jevreja iz BiH koji su bili učesnici Narodnooslobodilačkog rata. Ona je samo dio velike izložbe iz fundusa Jevrejske zajednice u BiH, rađene još prije 30-ak godina. Brojne je posjetioce pozdravio savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, naglasivši da je izložba priča o ljudima koji su organizovano ili neorganizovano otišli u partizane i dali svoj život za slobodu. Među njima je, kazao je, veliki broj prvoboraca, kao i tri narodna heroja - Pavle Goranin Ilija, Nisim Albahari i Samuel Lerer.

Opširnije...
 
"Fašizam u BiH je u strašnom porastu"
Administrator   
Monday, 25 January 2010

ImageU Narodnom pozorištu u Sarajevu danas je predstavljen 50. broj časopisa "Glas antifašista", list Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH. Radi se o glasilu koje je postavljen na prag fronta i danas predstavlja aktuelnu potrebu suprotstavljanju fašizmu, jednom od najvećih zala savremenog doba. "Ovaj mali jubilej zaslužuje šire predstavljanje javnosti, tim prije što teška stvarnost ove zemlje i države upozorava na neophodnost odlučnog obračuna s prijetećim silama mraka", istaknuto je danas na predstavljanju glasila. Jure Galić, predsjednik SABNOR-a BiH, kazao je da antifašizam treba da ima sve značajniju ulogu. "Smatramo, a to se i potvrđuje svakodnevno, da je fašizam u strašnom porastu. Počevši od zadnjeg rata pa do današnje nacionalističke politike koja sve više i više uzima maha. Ono što nam vlastodršci danas prodaju nije ništa drugo do fašistička tvorevina", kazao je Galić.Istaknuo je da zavađati ljude po vjerskoj, kulturnoj i drugoj osnovi ne liči na BiH.

Opširnije...
 
Suvenirnica socijalizma
Administrator   
Wednesday, 20 January 2010

ImagePrije nekog vremena u kompleksu beogradskog Muzeja istorije Jugoslavije, na ulazu u Kuću cvijeća, otvorena je prodavnica suvenira u kojoj se mogu pronaći najrazličitiji predmeti savremenog dizajna, a inspirisani bogatom kolekcijom ovog muzeja i sjećanjem na jugoslovenski socijalistički period. Ova suvenirnica može se uporediti sa prodavnicama suvenira bilo kog evropskog muzeja i nudi slične predmete kakve možete naći u muzejima Beča, Londona, Madrida: tematske majice, torbe, olovke, magnete, podmetače za čaše, podloge za miša, privjeske, šolje, razglednice, kutijice za vizit-karte, kišobrane, literaturu koja se bavi historijom bivše Jugoslavije i slične stvarčice koje mogu poslužiti kao odličan poklon.

Zadnja Promjena ( Wednesday, 20 January 2010 )
Opširnije...
 
Kult Josipa Broza Tita – doživljaj običnog čoveka
Administrator   
Tuesday, 19 January 2010

ImageOve školske godine tema konkursa vezana je za fenomen kulta ličnosti, novi tip političkog liderstva koji je obeležio istoriju 20. veka. Iako ima i svoju političku dimenziju, ova pojava je suštinski društvenog karaktera, jer podrazumeva neposredan odnos jednog, jedinstvenog i izuzetnog pojedinca, tj. „Vođe“ i mnoštva pojedinaca koji čine „masu“ ili „narod“. Pri tome, izraz „masa“ ili „narod“ nema samo kvantitativno značenje, već pre svega označava mnoštvo koje se nalazi u specifičnom psihičkom stanju uzbuđenja i zanosa, kada je spremno na postupke i poduhvate za koje ne bi bilo sposobno u drugačijem stanju i u drugoj situaciji. Upravo taj odnos običnih ljudi koji su (dobrovoljno ili protiv svoje volje) učestvovali u različitim masovnim manifestacijama ili na drugi način bili uključeni u aktivnosti kojima je građen i širen kult Vođe, upravo njihovo viđenje Josipa Broza Tita, čini temu ovogodišnjeg nagradnog konkursa.

Zadnja Promjena ( Tuesday, 19 January 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1211 - 1221 od 1298