Igmanski marš tradicionalno obilježen
Administrator   
Saturday, 30 January 2010

ImageTradicionalnim pohodom na Igman i nizom prigodnih sadržaja danas je obilježena 68. godišnjica "Igmanskog marša", jedne od najznačajnih operacija tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu. Ovogodišnja manifestacija, upriličena u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) - Hadžići i u saradnji sa SABNOR-om Kantona Sarajevo, okupila je više od 1.500 sudionika - bh. građana, predstavnika vlasti, članova boračkih udruženja, te predstavnike Udruženja Prve proleterske brigade iz Beograda.  Ovo je Feni potvrdio predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo, potcrtavajući kako je ovogodišnje okupljanje najmasovnije dosad, te da je proteklo u prijateljskoj i dostojanstvenoj atmosferi.

Zadnja Promjena ( Saturday, 30 January 2010 )
Opširnije...
 
Nijema komemoracija
Administrator   
Wednesday, 27 January 2010

ImageNa mostu u Goraždu jučer je skromno obilježen 26. januar, Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i 68. godišnjica prvog oslobođenja Goražda. Ovaj datum je značajan zbog činjenice da su tog dana partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihailovića ubijali od kraja novembra 1941. do 26. januara 1942. Predstavnici nekolicine goraždanskih udruženja jučer su sa mosta u Drinu bacili karanfile te Fatihom i minutom šutnje odali počast za oko 1.400 žrtava. Organizatori su obilježavanje godišnjice stravičnog pokolja nazvali nijemom komemoracijom.

Zadnja Promjena ( Wednesday, 27 January 2010 )
Opširnije...
 
„Više od Tita i ćevapčića“
Administrator   
Tuesday, 26 January 2010

ImagePrema navodima njemačkog lista "Kreis-Anzeiger", manifestacije pod zajedničkim nazivom „Više od Tita i ćevapčića“, koje će se u vidu različitih izlaganja, zatim susreta, ekskurzija, i prikazivanja filmova održati od 19. januara do 9. februara, organizira Justus-Liebig univerzitet u njemačkom gradu Giessenu. List o tome piše: „Prelijepe plaže, zatim specijaliteti kao ćevapčići i šljivovica s jedne, te na brutalan način vođeni ratovi između kasnijih država nasljednica kao što su Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Kosovo s druge strane. O bivšoj Jugoslaviji se izvan njenih granica znalo relativno malo toga. Zbog toga će u središtu manifestacije biti osvrt na progresivan razvoj do kojeg je u bivšoj Jugoslaviji došlo prije 1990. godine i to u oblasti kulture i nauke. No, kako kažu eksperti za jugo-istočnu Evropu pri Institutu u Giessenu, profesor Markus Koller i njegova saradnica Claudia Lichnofsky, koji su ujedno i koncipirali ovaj projekat, javnost će također imati priliku i da se upozna sa pojedinim – kako prenosi list - napetim zbivanjima iz perioda socijalizma te sa posljedicama ratova do kojih je došlo u 90-tim godinama“.

Zadnja Promjena ( Tuesday, 26 January 2010 )
Opširnije...
 
Otvorena izložba "Jevreji stradali u NOB-u"
Administrator   
Tuesday, 26 January 2010

ImageU povodu obilježavanja 27. januara, Dana oslobođenja najzloglasnijeg logora "Aušvic", večeras je u Galeriji "Novi hram" u Sarajevu otvorena izložba "Jevreji stradali u NOB-u". Izložbu je organizirala Jevrejska zajednica u BiH i njome je počela manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana holokausta u našoj zemlji. Postavka je donijela oko 180 fotografija Jevreja iz BiH koji su bili učesnici Narodnooslobodilačkog rata. Ona je samo dio velike izložbe iz fundusa Jevrejske zajednice u BiH, rađene još prije 30-ak godina. Brojne je posjetioce pozdravio savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, naglasivši da je izložba priča o ljudima koji su organizovano ili neorganizovano otišli u partizane i dali svoj život za slobodu. Među njima je, kazao je, veliki broj prvoboraca, kao i tri narodna heroja - Pavle Goranin Ilija, Nisim Albahari i Samuel Lerer.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 119 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1211 - 1221 od 1301