Uz bacanje jaja Titova štafeta krenula iz Umaga u Beograd
Administrator   
Friday, 15 May 2009

ImageUz manji incident, bacanje jaja, u petak je nešto prije 13 sati iz Umaga put Beograda krenula Titova, hrvatsko-slovenska štafeta bratstva i jedinstva. Ispred kafića „Tito“ u samom središtu Umaga okupilo se nekoliko štovatelja lika i djela pokojnog jugoslavenskog predsjednika, članovi Društva „Titova Republika“ iz Rijeke, Društva „Josip Broz Tito“ iz Umaga i SRP-a.  Stari „mercedes“okićen Titovim slikama i parolama „Tito je u nama“, „Tito legenda“ i „Socijalizam ne umire“ bio je ipak meta i jedne nezadovoljne Umažanke. Zdravka Leindl bacanjem jaja prosvjedovala je protiv Tita, štafete i antifašizma. Jedno jaje završilo je tako na Titovoj slici na „mercedesu“, a drugo na štandu ispred kafića „Tito“.

Opširnije...
 
Tajna je bila kad krećemo
Administrator   
Friday, 15 May 2009

Image"Kvarova nije bilo, ali, kad bi se desili, predsednik je, za razliku od svoje pratnje, mirno govorio da će železničari taj problem rešiti", seća se inž. Radomir Vučković Plavi voz, čiju unutrašnjost su imali prilike da vide i upoznaju samo oni koji su bili pratnja predsedniku Josipu Brozu Titu, sada je u hangaru u Topčideru. Da li će biti renoviran i namenjen turistima, još je neizvesno. Radomir Vučković, elektrotehnički inženjer, sada u penziji, u Titovo vreme je šesnaest godina bio zadužen za tehničku ispravnost ovog elitnog voza. - Kvarova nije smelo da bude, ali normalno je da su se dešavali - priča Vučković. - U tim situacijama, kao što je nestanak struje, Tito je bio najmirniji i najpribraniji. Samo bi rekao: "Moji železničari će taj problem rešiti".

Opširnije...
 
Desetak beogradskih naselja s Titovom ulicom
Administrator   
Tuesday, 12 May 2009

ImageBeograd - Posle raspada socijalističke Jugoslavije, vlasti u bivšim republikama su mnogim svojim gradovima izbrisale odredbu Tito ili su im u potpunosti promenile naziv, najčešće ga vrativši na stari, predratni. Međutim, u svim tim republikama i dalje postoji bar jedan grad sa ulicom koja nosi naziv pokojnog maršala Josipa Broza. Podgorica, glavni grad Crne Gore, od 13. jula 1946. do 2. aprila 1992. nosila je naziv Titograd. Užice je takođe u istom periodu imalo pridev Titovo, dok ga iste 1992. nije uklonila „Slobina vlast“. Vrbas je od 1983. nosio ime Titov Vrbas. U Hrvatskoj je mesto Korenica pune 52 godine imalo naziv Titova Korenica, dok je Velenje u Sloveniji samo devet godina, od 1981. do 1990, nazivano Titovo Velenje.

Zadnja Promjena ( Tuesday, 12 May 2009 )
Opširnije...
 
Obiteljsku kuću pretvorio je u muzej Josipu B. Titu
Administrator   
Tuesday, 12 May 2009

ImageKuća Milana Marendića, bivšeg pripadnika 126. pukovnije iz Sinja, izgleda poput muzeja Josipa Broza. Zbog toga nerijetko “ratuje” sa susjedima. Milan Marendić (64), vatrogasac iz propale sinjske tvornice Dalmatinka, kuću u Hanu kraj Sinja pretvorio je u muzej Josipa Broza Tita. Uz fotografije, petokrake i druge simbole komunizma, u dnevni boravak postavio je i Titovo kameno poprsje te veliki akvarel na kojem se Broz druži s bivšim direktorom Dalmatinke i sinjskim novinarima.- Tita poštujem premda je imao i pogrešaka. On je za mene simbol vremena kad su tvrtke radile, a recimo, ja plaću nisam primio već devet mjeseci.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1211 - 1221 od 1226