Titova ikonografija u Dražinoj državi
Administrator   
Thursday, 07 January 2010

ImageAutor dokumentarnih filmova “Vidimo se u čitulji” i “Vukovar, jedna priča” Janko Baljak, ovih dana završava svoj igrani film “Blue Train”, odnosno “Plavi voz”. Radnja filma se dešava u periodu neposredno prije i poslije smrti Josipa Broza Tita, dok jedna grupa beogradskih maturanata pokušava organizirati svoju matursku zabavu. Saradnik Žurnala razgovarao je sa Baljkom o jugonostalgiji, postitovskom periodu u SFRJ i državama nastalim njenim raspadom, Srbiji, kinematografiji...Kako vreme od smrti Josipa Broza Tita polako odmiče, a evo u maju će biti punih 30 godina od tog događaja, svedoci smo povratka Tita na scenu u raznim oblicima. Oni koji su ga se odricali danas sa zadovoljstvom koriste Titov lik i delo. Hrvatska ima Kumrovec koji postaje turistička atrakcija, Srbija “Kuću cveća”, Slovenija nema ništa ali vraća imena ulica Maršala Tita, a Bosna... Bosna ima sećanje.

 

Zadnja Promjena ( Thursday, 07 January 2010 )
Opširnije...
 
Sinjani traže Titovu alkarsku odoru
Administrator   
Friday, 01 January 2010

ImageViteško alkarsko društvo pokrenulo je proceduru povrata unikatne odore alkarskog vojvode koju su Sinjani darovali Josipu Brozu Titu 1979. godine u povodu njegova proglašenja “Počasnim vojvodom alkarskim”. Alkari bi željeli doći u posjed te odore kako bi je izložili u budućem postavu Alkarskih dvora zajedno s drugim odorama, uključujući i vojvodinu odoru “Počasnog alkarskog vojvode” dr. Franje Tuđmana. Nakon odluke o proglašenju “Počasnog vojvode alkarskog”, delegacija Viteškog alkarskog društva i tadašnje Općine Sinj posjetila je Josipa Broza u rezidencijalnoj vili u Bugojnu i uručila mu posebno izrađenu odoru sa sabljom. Nakon Titove smrti, odora “Počasnog vojvode alkarskog” dospjela je u beogradski muzej “25. maj”, gdje se i danas nalazi. Odora nije izložena, nego je smještena u muzejskom depou.

Opširnije...
 
Život bez rukavica
Administrator   
Wednesday, 30 December 2009

Image„Napolju može da bude i minus 40, ali ja ne nosim rukavice“, rekla je kada smo se opraštali jednog zimskog dana, s bivšom suprugom Josipa Broza Tita Hertom Has. Ona je s Titom bila u presudnim godinama njegovog uspona u Komunističkoj partiji, od kada su se upoznali 1937. pa do razlaza 1943. godine. Od tada, pa sve do danas, ona je vodila neupadljiv i javno neprimetan, ali lično veoma naporan i težak život „bez rukavica“ u kojem joj činjenica da je bila supruga neprikosnovenog vođe zemlje nije pomagala, već, naprotiv, potpuno odmagala. U tome je posebnu ulogu imao jedan od najbližih Titovih saradnika, veoma moćni rezident sovjetske tajne službe Ivan Krajačić Stevo. Ovog aprila, Herta Has napuniće 96 godina, ali je upornost ni čvrsta volja nisu napustili ni u ovom sasvim poodmaklom dobu. Njeno lice nije izborano, kako bi moglo da se očekuje od osobe koja ima skoro ceo vek iza sebe. „Ja ne dam da me omete moje doba“, kaže gospođa Herta.

Zadnja Promjena ( Wednesday, 30 December 2009 )
Opširnije...
 
Pare od šolja za veštačku oplodnju
Administrator   
Thursday, 17 December 2009

ImageTitova unuka Saša Broz, koja kao pozorišna rediteljka živi u Puli, potpisala je ugovor sa zagrebačkom bolnicom „Sveti duh“ po kojem će deo novca ostvarenog od prodatih suvenira s Titovim likom na Brionima biti usmeren za renoviranje Odeljenja za medicinski potpomognutu oplodnju u toj bolnici. O tome ona u „Večernjem listu“ kaže: „Pošto smo u saradnji s Nacionalnim parkom Brioni dve godine pomagali Domu za nezbrinutu decu u Nazorovoj ulici u Zagrebu, opet smo odlučili pomoći deci, ali onoj još nerođenoj. Izuzetno sam sretna jer je potpisan ugovor s bolnicom ’Sveti duh’ i jer će postotak koji bi pripao porodici ići u korist Odeljenja za medicinski potpomognutu oplodnju." Saša Broz takođe ukazuje da se suveniri s Titovim likom, imenom i potpisom sve bolje prodaju i napominje da su Titovi naslednici koji se brinu o zaštiti njegovog imena i dela nedavno dobili i molbu za dozvolu korištenja Titovog imena iz Slovenije, što su odobrili. „Na Bledu se u bivšoj Titovoj vili planira otvoriti Titov muzej kao stalna postavka. Onde će biti i velika trgovina suvenirima, pa će se novac i tako namaknuti“, dodaje ona.

Zadnja Promjena ( Thursday, 17 December 2009 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1211 - 1221 od 1292