Mali ekran pun Josipa Broza Tita
Administrator   
Monday, 08 February 2010

ImageGledaocima HTV-a mali ekran bi nakon 30 godina ponovo mogao da bude pun Josipa Broza Tita. Doduše aktuelni titoizam ne slavi kult ličnosti, već stiže nošen vetrom komercijalne isplativosti, piše "Novi list". Duh Tita ponovo je nemiran - do godišnjice njegove smrti, 4. maja, trebalo bi da budu dovršena čak dva ambiciozna dokumentarca o epohi velikog vođe SFRJ. Prva na redu za emitovanje je dokumentarno-igrana serija u šest nastavaka Antuna Vrdoljaka koja bi u programu Hrvatske televizije trebalo da bude prikazana krajem februara ili početkom marta.

Zadnja Promjena ( Monday, 08 February 2010 )
Opširnije...
 
Josip Broz Tito – fotograf
Administrator   
Sunday, 07 February 2010

ImageU beogradskom Muzeju 25. maj 13. februara biće otvorena izložba nedavno otkrivenih polaroida i fotografija čiji je autor Josip Broz Tito. Poznato je da je Titu fotografija bila omiljeni hobi, ali su manje poznati rezultati njegovog fotografisanja svega i svačega, pa će ova izložba biti dobra prilika da se stekne uvid i u ovu stranu bivšeg predsjednika SFRJ. Fotografije i polaroidi koji će biti izloženi pronađeni su prije jedva mjesec dana u prostorijama ovog muzeja, prilikom preseljenja Arhiva Josipa Broza. Na izložbi će se naći skoro 500 fotografija i 200 polaroid snimaka koji će kasnije poslužiti i kao vrijedan materijal za dalji rad sociologa, kulturologa, historičara koji se bave Titovim likom i djelom.

Zadnja Promjena ( Sunday, 07 February 2010 )
Opširnije...
 
Vrdoljakov 'Tito' u oblaku tajne
Administrator   
Sunday, 31 January 2010

ImagePremda proteklih dana Hrvatska televizija bombardira svoje gledatelje najavom o skorašnjem prikazivanju ambiciozne dokumentarno-igrane serije u šest nastavaka o Josipu Brozu Titu redatelja Antuna Vrdoljaka, detalji skupocjenog projekta HTV-a i Mediteran filma obavijeni su oblakom tajne. Datum ili vrijeme kad će na malim ekranima zaživjeti nova Vrdoljakova serija, što gledatelje i ponajviše zanima, nitko ne zna. Glasnogovornik HTV-a Danko Družijanić napominje kako bi serijal trebao krenuti u prvom tromjesečju ove godine. S obzirom na to da je siječanj na izmaku, prikazivanje »Tita« moglo bi, dakle, početi u veljači ili ožujku, u što bolje upućeni sumnjaju. Naime, nitko ne zna u kojoj je fazi Vrdoljakov projekt, navodno u završnoj, međutim montirani materijal nitko još nije imao priliku pogledati, pa niti koproducent HTV. Javno prikazivanje neće krenuti sve dok serijal ne bude dobio zeleno svjetlo zaduženog urednika na HTV-u, što je, objašnjava glasnogovornik Danko Družijanić, uobičajena praksa na javnoj televiziji kad otkupljuje ili koproducira igrani i dokumentarni film.

Zadnja Promjena ( Sunday, 31 January 2010 )
Opširnije...
 
Igmanski marš tradicionalno obilježen
Administrator   
Saturday, 30 January 2010

ImageTradicionalnim pohodom na Igman i nizom prigodnih sadržaja danas je obilježena 68. godišnjica "Igmanskog marša", jedne od najznačajnih operacija tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu. Ovogodišnja manifestacija, upriličena u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) - Hadžići i u saradnji sa SABNOR-om Kantona Sarajevo, okupila je više od 1.500 sudionika - bh. građana, predstavnika vlasti, članova boračkih udruženja, te predstavnike Udruženja Prve proleterske brigade iz Beograda.  Ovo je Feni potvrdio predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo, potcrtavajući kako je ovogodišnje okupljanje najmasovnije dosad, te da je proteklo u prijateljskoj i dostojanstvenoj atmosferi.

Zadnja Promjena ( Saturday, 30 January 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 111 112 113 114 115 116 117 118 119 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1211 - 1221 od 1304