Pokret nesvrstanih, genijalni Titov politički izum
Administrator   
Sunday, 04 December 2016

ImageSmrću Fidela Castra završeno je historijsko doba, za koje historičari tvrde da je bilo obilježeno velikim politikama, velikim antagonizmima i velikim političkim ličnostima. U vrijeme kada se svijet dijelio na dva suprotstavljena hladnoratovska bloka, Jugoslavija je bila zemlja koja je uspješno balansirala između imperijalnih ambicija SAD-a i tadašnjeg SSSR-a, a politika blokovskog nesvrstavanja učinila je Jugoslaviju svjetski relevantnom zemljom u političkom, ekonomskom i ideološkom smislu. Status predvodnika takozvanog trećeg puta Jugoslavije je izborila aktivnom vanjskom politikom i ugledom koji je predsjednik zemlje Josip Broz Tito imao u svijetu, a koja se temeljila na njegovom ratnom i autoritetu državnika koji se suprotstavio Josifu Staljinu. Ideja o politici nesvrstavanja začeta je među liderima afričkih i azijskih zemalja koje su se oslobodile kolonijalnog jarma, ali Jugoslavija se, zbog svog specifičnog geopolitičkog statusa, brzo nametnula kao lider pokreta, objašnjava historičar iz Zagreba Hrvoje Klasić.

Opširnije...
 
Zahtjevi za ukidanje Titova imena štetni su za Hrvatsku
Administrator   
Thursday, 10 November 2016

ImageSavez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) i Savez društava Josip Broz Tito Hrvatske u srijedu su kritizirali prijedloge zagrebačkog i riječkog HDZ-a za ukidanjem naziva trgova i ulica s imenom Josipa Broza Tita, ustvrdivši kako se time relativiziraju ustaški zločini i pokušava izjednačiti Narodno-oslobodilačka borba (NOB) s ustaškim režimom, čime se Hrvatskoj u svijetu nanosi trajna šteta.

Zadnja Promjena ( Thursday, 10 November 2016 )
Opširnije...
 
Jovanka Broz: Šta ne volim kod Tita i ko bolje kuha
Administrator   
Sunday, 23 October 2016

ImageNa današnji dan 2013. godine umrla je Jovanka Broz. Titova udovica rođena je 7. decembra 1924. godine, a s Titom je bila u braku od 1952. godine pa sve do njegove smrti 1980. godine. Od Titove smrti živjela je povučeno i gotovo potpuno izolirano, u vili u beogradskom naselju Dedinje. Posljednja želja joj je bila da je pokopaju u Kući cvijeća, uz Tita. Časopis "Duga" 1975. godine prenio je intervju koji je dala za italijanski list "Tempo". Jovanka je odgovarala na zanimljiva pitanja koja su se uglavnom ticala odnosa između nje i njenog muža kao i o tome kako izgleda jedan običan dan bračnog para Broz.

Opširnije...
 
Najpopularniji strip-junaci regije
Administrator   
Thursday, 13 October 2016

ImageStrip-junaci Mirko i Slavko, bez sumnje, najčitaniji su i najpopularniji strip-junaci na našim prostorima, ili bolje reći na prostoru bivše Jugoslavije jer su i nastali u Jugoslaviji. Popularnost je bila tolika da u bivšoj državi nije bilo čovjeka koji nije znao za tu dvojicu strip-junaka, bez razlike da li su stripoljupci ili stripove nisu čitali nikada. Prodavali su se u tiražima od preko 200.000 primjeraka po broju, a popularnost im je bila tolika da su se njihovi likovi štampali na sve; od šoljica za kafu, preko majica, školskih torbi, sveski, pernica, bombona, da bi, na kraju, njihova popularnost natjerala beogradskog reditelja Torija Jankovića da slavni strip-dvojac prebaci na filmsko platno i snimi film pod nazivom “Mirko i Slavko”.

Zadnja Promjena ( Thursday, 13 October 2016 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 122 - 132 od 1301