Olgi Lemajić najteža vijest u životu bila joj Titova smrt
Administrator   
Saturday, 28 November 2009

ImageDanašnji Dan Republike gotovo šest decenija slavljen je kao državni praznik bivše jugoslovenske federacije. Ostaće upamćen kao datum kada je 1943. godine održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu, na kojem je donesena odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije. Malo je danas u životu onih kojima je današnji dan značio sve. Koji su ga s ljubavlju dočekivali i slavili. Jedna od rijetkih je Banjalučanka Olga Lemajić (88), koja svoje staračke dane provodi u domu u naselju Lazarevo. Sjećajući se starih dana kada je cijela Jugoslavija slavila svoj rođendan, sa suzom u oku konstatuje da su davna vremena sreće prošla, ali da postoji nada da se Jugosloveni mogu ujediniti. "Ko može da kaže da ovaj važan dan nije više praznik? Ko? Nije mi jasno kako se mogu odricati onoga što je u njihovim srcima bilo decenijama", kaže Lemajićeva. Redni broj 195: Ona je davne 1939. godine, kada je imala 18 godina, pod rednim brojem 195. upisana kao član Saveza komunista Jugoslavije. I dalje ljubomorno čuva člansku knjižicu.

Opširnije...
 
Tajna popularnosti Josipa Broza Tita
Administrator   
Friday, 27 November 2009

ImageJosip Broz Tito još je za života postao mit. Bio je utemeljitelj i dugogodišnji predsjednik federativne socijalističke Jugoslavije, u kojoj je - pod parolom „bratstva i jedinstva“ - uspio držati zajedno sedam naroda, više od četrdeset godina. Bio je komunistički vođa, kojeg su voljeli na Zapadu i koji je iskoristio sukobe dvaju blokova kako bi se promovirao za neutralnog vođu stotinjak zemalja Trećega svijeta, tzv. nesvrstanih. Za jedne je bio i ostao „najveći sin naših naroda i narodnosti“ a za druge najveći zločinac s ovih prostora, koji je odgovoran za smrt tisuća neistomišljenika. Ne želeći ovim člankom na bilo kakav način vrednovati njegov život i rad, ili se svrstavati među njegove pobornike i kritičare, ipak moramo priznati kako je bio i ostao prilična zagonetka ali i najveći jugoslavenski brend. Prema jednima je bio „ubačeni“ špijun koji je uspješno odglumio pravoga Broza, koji je pak poginuo u ratu. Prema drugima. sin nekog europskog aristokrata, jer inače kako objasniti da siromašni sin zagorskog seljaka tako dobro svira klavir.

Opširnije...
 
Dan državnosti BiH: Smrt fašizmu! Sloboda narodu!
Administrator   
Wednesday, 25 November 2009

ImageTim riječima prije 66 godina, tačnije 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH su počeli i završili zasjedanje na kojem su donijeli odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njezine historijske granice, te je definisali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu tadašnje Jugoslavije. Odluka je nakon četiri dana potvrđena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu. Nakon oslobođenja 1945. godine, BiH je dobila grb i zastavu i za vrijeme socijalizma to su bili njeni simboli sve do 1992. godine. ZAVNOBiH-om BiH je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti. Dan državnosti BiH izglasalo je 247 vijećnika ZAVNOBiH-a svih bh. narodaTog 25. novembra 1943. godine BiH je obnovila svoju državnost koju je izgubila 1463. godine padom pod upravu Osmanske carevine.

Opširnije...
 
Ispred zgrade Općine Travnik otkrivena bista Josipa Broza Tita
Administrator   
Tuesday, 24 November 2009

ImageU Travniku je danas ispred zgrade opštine otkrivena bista Josipa Broza Tita.  Bista je otkirvena uoči 25. novembra, datuma  održavanja prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a,  koji se u oblježava kao  Dan  državnosti BiH.  Mustafa Gradaščević, zamjenik predsjednika Udruženja "Josip Broz Tito",  rekao je da bez Titovih ideja i zasjedanja ZAVNOBIH-a, BiH danas ne bi ni postojala. Otkrivanje biste obilježilo je izvođenje na trubi kompozicija "Tišine" i "Hvala" Mahmuta Dibeka. Na spomenik u centralnom parku u Travniku "Majka" cvijeće su danas položili članovi Udruženja antifašista, društva Josip Broz Tito, brojni građani  i članovi Opštinskog odbora SDP-a.Organizatori svečanosti su Opštinski odbor SDP-a, Udruženje antifašista  i Društvo "Josip Broz Tito".  U Mrkonjić Gradu je 25. novembra 1943. održano  prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1200 - 1210 od 1269