Borba je od ilegalca stvorila maršala
Administrator   
Thursday, 13 May 2010

ImageTko bi pomislio da će ilegalac i generalni sekretar zabranjene Komunističke partije Jugoslavije u tri godine postati ne samo prvi u pokretu koji će priznati antifašistička koalicija SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Sovjetskog Saveza, do čega je tek trebalo doći, nego i da će pregovarati s Winstonom Churchillom i Staljinom. Ovo je posljednja bitka starog lava, izvještavao je početkom ožujka 1980. France Press komentirajući medicinske biltene o tobožnjem “stanju bez promjena” u ljubljanskoj bolnici, gdje je, na umjetnom bubregu, s amputiranom nogom, plućima koja su se punila krvlju, slabog srca, umirao Josip Broz Tito. United Press javljao je kako je u ljubljanskoj bolnici “svjetski državnik, posljednji veliki heroj iz Drugog svjetskog rata”.

Zadnja Promjena ( Thursday, 13 May 2010 )
Opširnije...
 
Na Titovom grobu u 30 godina 20 milijuna ljudi
Administrator   
Tuesday, 11 May 2010

ImageTočno tri desetljeća od smrti Josipa Broza Tita, 4. svibnja, pred njegovim vječnim prebivalištem – Kućom cvijeća, okupilo se nekoliko tisuća poklonika doživotnog predsjednika nekadašnje SFRJ. Lik »najvećeg sina svih naših naroda i narodnosti« ponovo je u središtu pažnje, a njegovim su se sjenama došli pokloniti vrlo stari i vrlo mladi te sredovječni štovatelji »od Vardara pa do Triglava, od Đerdapa pa do Jadrana«. No, Titov Memorijalni centar posljednjih je deset godina sve popularniji i za turiste iz cijelog svijeta. Inače, Kuću cvijeća je od osamdesetih godina posjetilo više od 20 milijuna ljudi, onoliko koliko je otprilike Jugoslavija imala stanovnika u vrijeme Josipa Broza, kaže kustos Muzeja povijesti Jugoslavije Moma Cvijović.

Opširnije...
 
Titovo nasljeđe je na Balkanu još živo
Administrator   
Monday, 10 May 2010

ImageTrideset godina od Titove smrti, njegovo nasljeđe još je živo na Bakanu naslov je teksta u današnjem Independentu, povodom trideste godišnjice smtri Josipa Broza Tita. U zavisnosti od toga sa kim razgovarate, on je bio “mađioničar u samopromovisanju” ili čovjek koji je trijumfalno vodio bivšu Jugoslaviju tokom zlatnih godina. Titovi kritičari sa prezirom govore o Brozovoj sklonosti ka kubanskim cigaretama i viskiju, dok su sa druge strane podržavaoci uporni u tome da je sve što imao pripadalo narodu. Uoči 30 godišnjice njegove smrti zaostavština Josipa Broza Tita jdna je od glavnih tema polemike u balkanskim državama. Ratovi 90-tih, koji su  razbili njihovu bivšu zemlju i bolna tranzicija u tržišnu ekonomiju koja je osiromašila milione, učinila je da se Titova komunistička era danas sve više priziva sa nostalgijom, kao najbolji period istorije, naročito kod starijih. 

Opširnije...
 
Titomanija među mladima u Sarajevu
Administrator   
Sunday, 09 May 2010

ImageTrideset godina posle smrti Josipa Broza Tita u BiH postoje brojna udruženja koja obeležavaju datume vezane za vreme njegove vladavine, a pojam Titomanija sve češće se vezuje za mlade. Žal za Titom i bivšom zajedničkom državom glasniji je u bošnjačko-hrvatskom delu BiH - u Federaciji, dok se u Republici Srpskoj ne obeležavaju antifašistički datumi iz Drugog svetskog rata. Sarajevsko društvo „Josip Broz Tito” jedno je od mnogih koja okupljaju obožavaoce bivše zajedničke države SFRJ i neguju tekovine NOB. U tim udruženjima se obeležavaju i svi važniji praznici koji su se slavili u Titovo vreme. Svakog 4. maja obeležava se godišnjica smrti Josipa Broza, 9. maja Dan pobede nad fašizmom obeležava se zajedničkim aktivnostima sa ostalim antifašističkim organizacijama Sarajeva, 25. maj je godišnjica Desanta na Drvar i Drugog kongresa USAOJ-a u Drvaru...Poseban značaj pridaje se 25. maju, Danu mladosti kada se posećuje spomenik Titu u Sarajevu, putuje organizovano na izlet u njegovo rodno mesto Kumrovec i prisustvuje centralnoj proslavi Dana mladosti sa ostalim antifašistima iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1178 - 1188 od 1298