Šest štafeta iz šest gradova u Beogradu će primiti Titov unuk
Administrator   
Tuesday, 25 May 2010

ImageŠest štafeta mladosti iz šest gradova bivše SFRJ u utorak u podne, na platou ispred Muzeja 25. maj, primit će Josip Joška Broz unuk nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika. "Štafete će biti odnijete u Kuću cvijeća i pohranjene pored svih ostalih koje su u Beograd stigle poslije 1980. godine", rekao je Josip Joška Broz. Štafete u Beograd stižu iz Umaga, Rijeke, Bačkog Gradišta, Podgorice, Skoplja i Sarajeva. Prije predaje štafeta, poštovaoci Josipa Broza Tita položit će vijence u Kući cvijeća gdje je Josip Broz Tito sahranjen. Svečanost organizuju Udruženje "Josip Broz" i nedavno osnovana Komunistička partija na čijem je čelu Josip Joška Broz, prenose beogradski mediji. U SFRJ, rođendan Josipa Broza Tita proslavljan je kao Dan mladosti. Tog dana na stadionu JNA, gdje je održavan slet, Josipu Brozu Titu uručivana je štafeta mladosti koja je simbolizovala poštovanje i ljubav mladih prema njemu.

Opširnije...
 
Imao sam čast da Titu budem blizu od malih nogu
Administrator   
Thursday, 20 May 2010

ImageIznošenje lijesa bilo je za Tusa zapravo posljednji susret s Josipom Brozom koji je i njemu bio vrhovni komandant. U dosta navrata bio je u njegovu društvu, a to je bio, kako kaže »odnos pažnje i uvažavanja«  Prije 30 godina, 4. svibnja 1980. godine u Ljubljani, umro je jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito. Njegov sprovod, organiziran četiri dana kasnije u Beogradu bio je najveći skup državnika na nečijem pogrebu dotad. Pogreb je započeo u podne, točno u 12.02 lijesu je prišlo osam generala i admirala koji su lijes iznijeli iz zgrade Skupštine Jugoslavije do lafeta ispred skupštine. Jedan od generala koji su iznijeli lijes s Titom bio je tadašnji načelnik štaba Ratnog zrakoplovstva i Protuzrakoplovne obrane general-potpukovnik Anton Tus, budući prvi načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Opširnije...
 
Niko se ne može usporediti s Titom
Administrator   
Monday, 17 May 2010

ImageJosip Broz Tito je simbol vremena u kojem je život bio bolji. On je karizmatična osoba, za razliku od Jaruzelskog i Brežnjeva, koji to nisu. Za poljskog se predsjednika čak može reći da je negativna ličnost. Brežnjev je nešto interesantnije poređenje jer je u njegovo vrijeme vladala izvjesna stabilnost, a prošlost je bio i Staljinov teror. Unatoč tome, ni on se ne može porediti s Titom, kaže Sabrina Ramet profesorica političkih nauka na norveškom Univerzitetu za nauku i tehnologiju  RFE: Jugoslavija je poslije II svjetskog rata bila vođena čvrstom Titovom rukom. Ali kao multietnička zemlja, što je bio i ostatak Austro-ugarskog cartsva, na neki je način pripadala prošlim vremenima. Koliko je ponovno uspostavljanje Jugoslavije bila Titova zasluga, a koliko dio ukupnih istorijskih kretanja?

Opširnije...
 
Borba je od ilegalca stvorila maršala
Administrator   
Thursday, 13 May 2010

ImageTko bi pomislio da će ilegalac i generalni sekretar zabranjene Komunističke partije Jugoslavije u tri godine postati ne samo prvi u pokretu koji će priznati antifašistička koalicija SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Sovjetskog Saveza, do čega je tek trebalo doći, nego i da će pregovarati s Winstonom Churchillom i Staljinom. Ovo je posljednja bitka starog lava, izvještavao je početkom ožujka 1980. France Press komentirajući medicinske biltene o tobožnjem “stanju bez promjena” u ljubljanskoj bolnici, gdje je, na umjetnom bubregu, s amputiranom nogom, plućima koja su se punila krvlju, slabog srca, umirao Josip Broz Tito. United Press javljao je kako je u ljubljanskoj bolnici “svjetski državnik, posljednji veliki heroj iz Drugog svjetskog rata”.

Zadnja Promjena ( Thursday, 13 May 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1178 - 1188 od 1301