Fenomen "Titostalgije"
Administrator   
Friday, 07 May 2010

ImageTragom jedne publikacije objavljene prošle godine u Ljubljani, a prevedene i objavljene nedavno u ediciji XX vek u Beogradu pod naslovom "Titostalgija" slovenačkog autora Mitje Velikonje, pitali smo naše sagovornike u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu da li zaista prepoznaju vraćanje Titovom liku kroz potrošačku masovnu kulturu. Zašto se to događa.  U Ljubljani ćete u kafiću dobiti kafu u šolji sa Titovim likom, kesicu šecera sa imenom Josipa Broza, u Sarajevu ćete sresti tinejdžera sa majicom na kojoj je otisnut Maršal, a u slengu će vam neko reći, ne da ste car već Tito. U Beogradu možete kupiti koliko hoćete Titovih kuvara, bedževa, upaljača, u frizeraju SFRJ napraviće vam frizuru Jovanka, negde na teritoriji biše zemlje, popićete Titovu borovnicu ili liker.

Zadnja Promjena ( Friday, 07 May 2010 )
Opširnije...
 
Drug Tito
Administrator   
Wednesday, 05 May 2010

ImageŠeta penzioner ulicom i zastade da pogleda velelepnu kuću nekog lokalnog gazde koji je u privatizaciji kupio preduzeće u kojem je u godinama poslije rata bio partijski direktor. A kad taj sa balkona shvati da mu onaj na ulici procjenjuje životno djelo, zadovoljno upita:  "A, komšija, šta misliš koliko vrijedi?" "Dvadeset godina robije da je Titove države", odbrusi penzioner i nastavi šetnju. Ova anegdota onako lijepo odslikava današnji odnos prema prošlom vremenu kojeg se većina nas koji smo živjeli u toj bivšoj, Titovoj državi rado sjeća. To kolektivno sjećanje gotovo je identično kod svih maršalovih naroda i narodnosti. I odnosi se na sigurnost, besplatno školstvo i odlično zdravstvo, solidne plate i jeftine, pristupačne stambene kredite, sindikalna ljetovanja i bezvizni "crveni pasoš". U četiri riječi - sjećaju se dobrog života.

Zadnja Promjena ( Wednesday, 05 May 2010 )
Opširnije...
 
U Titovo vrijeme svuda smo bili dobrodošli
Administrator   
Tuesday, 04 May 2010

ImageJosip Broz Tito je bio veliki državnik i na unutarnjopolitičkom, a pogotovo na vanjskopolitičkom planu, izjavio je danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je bio jedan od gostiju na "Času sjećanja", koji je danas u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu organizirao Savez društava Josip Broz Tito u povodu 30. godišnjice smrti doživotnog predsjednika SFRJ i lidera Komunističke partije/Saveza komunista Jugoslavije.Komšić je rekao da je iz svog iskustva kao član Predsjedništva BiH, susrećući se s ljudima iz tzv. nesvrstanog svijeta, vidio koliko je još živo Titovo ime, koliko je živo sjećanje na njega i "koliko možete dobiti u jednom prijateljskom nastupu pozivajući se na Tita". Na unutarnjem političkom planu, smatra on, najveće Titove vrijednosti su antifašizam, u čemu je bio dosljedan od početka do kraja svog života, a poseban senzibilitet je pokazivao prema etničkim odnosima u bivšoj Jugoslaviji, uključujući BiH.

Zadnja Promjena ( Friday, 07 May 2010 )
Opširnije...
 
'Traži se Josip Broz Tito jer je radnicima gradio tvornice'
Administrator   
Monday, 03 May 2010

ImageUoči obljetnice smrti Josipa Broza Tita, zabočko društvo koje nosi njegovo ime, objavilo je tjeralicu za maršalom. 'Traži se Josip Broz Tito zbog osnovane sumnje da je počinio sljedeća krivična djela, stoji na zaglavlju, a slijedi njihov popis. Dakle, 'Tito se traži zbog osnovane sumnje da je 50 godina najstrože zabanjivao rat, izbjeglice, glad, siromaštvo, šovinizam… da je radnicima gradio tvornice, stanove i osiguravao redovite i pristojne plaće… da je svima pružio pravo na besplatno školovanje, liječenje i pristojne penzije… da je građanima osiguravao slobodno kretanje diljem Jugoslavije bez straha i ičije nacionalne i vjerske mržnje…'- napisali su aktualni predsjednik društva Ivan Kukolja i donedavni Miško Balija, koji su dodali još nekoliko svojih opservacija glede maršalova lika i djela.

Zadnja Promjena ( Monday, 03 May 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1178 - 1188 od 1293