Da je poslije Tita bio-Tito
Administrator   
Tuesday, 08 June 2010

ImageNeizbježno pitanje dana danas glasi: što bi bilo da prije tri desetljeća, u svojoj 88 godini, nije umro Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, nego da je i dalje u punoj, životnoj formi, uvijek spreman za odlučna suočavanja s najtežim političkim i državnim izazovima u sve novijim, gotovo već posljednjim vremenima?  Iako kao krajnje realna osoba nije imao ni zrno faraonske iluzije o vječnom životu, ipak je kao jedan od (dokazano) najvještijih političara u 20. stoljeću (u svjetskim razmjerima), još za svog života pokušao nemoguće, pa je na vrhuncu političke moći povukao niz poteza, kako bi »i poslije Tita (ovdje) bio Tito«.  Ustavom iz 1974. razdijelio je izvorni suverenitet na šest republika, dajući ispod žita i kosovskim Albancima da grade svoju gotovo potpunu autonomiju, ali u tom konfederalnom jugoslavenskom okviru. Uveo je i sustav jednogodišnjeg mandata na čelu SFRJ te sustav kolektivnog Predsjedništva.

Opširnije...
 
Četvrta Juga na tri hektara
Administrator   
Sunday, 06 June 2010

ImagePovršina tri hektara, zastava plavo-bijelo-crvena s petokrakom, a himna "Od Vardara pa do Triglava" - glavna su obilježja  četvrte Jugoslavije, kojom već sedam godina na zemljištu oko svoje štamparije u predgrađu Subotice predsjedava bivši emigrant Blaško Gabrić. On je na uglu svog zemljišta postavio granični kamen na kojem je ćirilicom i latinicom ispisano Jugoslavija, na jarbolu se vijori trobojka s petokrakom, a na bini je bio istaknut grb četvrte Jugoslavije na kojem piše "Dok ima nas, biće i Jugoslavije". Blaška Gabrića iz Subotice potresla je činjenica da Jugoslavije više nema, pa je zato odlučio da napravi svoju. Na imanju u Subotici veličine tri hektara proglasio je državu koju je nazvao Četvrta Mini-Jugoslavija - Yugoland. Ponudio je besplatno državljanstvo za sve ljude koji, kao i on, žale za starom domovinom. Njih je u Srbiji, a izgleda i u okolnim područjima, sve više.

Opširnije...
 
Sećanja Zlatice Broz na Josipa Broza Tita
Administrator   
Friday, 04 June 2010

ImageJednog jutra na Brionima, pre nego smo otišli na doručak, još u pidžamama, brat Joška i ja strčali smo iz sobe niz stepenice i srušili dedin šešir i još neke stvari, tada nas je on zagrlio i rekao kako su mu to najlepši trenuci života Ovim rečima Zlatica Broz počinje za Tanjug priču o svom dedi, "dedeku", državniku i vođi Josipu Brozu Titu (1892-1980), čije je predsednikovanje obeležilo drugu polovinu 20. veka u nekadašnjoj Jugoslaviji. "Moja prva sećanja na dedu datiraju iz veoma ranog detinjstva jer smo brat i ja, nakon razvoda roditelja ostali pod njegovim okriljem, živeli smo u kući pored rezidencije, a čuvale su nas teta Saveta i Marija, kao i njegova supruga, teta Jovanka", objašnjava Zlatica. Titov odnos prema unicima, bio je veoma neposredan, svaki susret i doživljaj je bio prirodan, kaže Zlatica i dodaje kako je imala priliku da dedu vidi u raznim situacijama - i kada radi, ali i kada se igra sa decom.

Zadnja Promjena ( Friday, 04 June 2010 )
Opširnije...
 
Ništa nije isto,a ni njega nema
Administrator   
Tuesday, 01 June 2010

ImageSa Ovčara i Kablara, čobanica progovara. Druže Tito, bela lica, kad ćeš doći do Užica, orilo se 25. maja Drvarom (nekada Titov Drvar). Pjevalo se gradom herojem Drugog svjetskog rata, koji je pod snažnim desantom prije 66 godina odbranio Tita i cijeli Vrhovni štab Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije. Međutim, od nekadašnjeg Drvara danas je ostala samo sjenka. Na istom mjestu je sasvim drugi grad, s porušenim i oronulim zgradama i spomenicima, od kojih su samo neki djelimično renovirani.  Potomci slavnih boraca, ali i rijetki preživjeli, došli su i ove godine da se prisjete davnih vremena kada je Drvar bio grad mladosti u koji je svraćalo hiljade turista. Danas su druga vremena. Gradom je protutnjao još jedan rat u kome su dojučerašnja braća, čiji su očevi i djedovi zajedno branili Tita, postali najljući neprijatelji.

Zadnja Promjena ( Tuesday, 01 June 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1167 - 1177 od 1298