Odande Tito nikad nije otišao
Administrator   
Friday, 28 May 2010

ImageU razdoblju uoči rata u bivšoj Jugoslaviji, Titove su slike počele nestajati iz školskih učionica te iz drugih institucija. Međutim u Jajcu, u BiH, Titov lik i dalje je živ i to u samom središtu grada - u jednom muzeju. Tito i Jugoslavija neizostavni su dio prošlosti, o čemu svjedoči i muzej II. zasjedanja Avnoja u Jajcu. Malo je bilo učenika u bivšoj Jugoslaviji koji nisu bili u tom muzeju, kojeg je osamdesetih godina znalo posjetiti i do 180.000 ljudi godišnje. 29. studenog 2008, na 65. obljetnicu zasjedanja AVNOJ-a (Antifašističkog Vijeća Narodnog Oslobođenja Jugoslavije), ovaj je muzej ponovno otvoren. Učenici na školskim izletima i turisti polako se vraćaju u "kraljevski i avnojski" grad. Tako Muzej II. zasjedanja AVNOJ-a u međuvremenu godišnje posjeti od 15 do 20 tisuća ljudi, kaže direktor muzeja Enes Milak. Među turistima najviše je Slovenaca.

Zadnja Promjena ( Friday, 28 May 2010 )
Opširnije...
 
Jugoslav neskriveni titoista
Administrator   
Thursday, 27 May 2010

ImageSa talasa Radija 016, prve privatne radio-stanice južno od Beograda, juče su se čule pesme o Titu koje izvode najpoznatiji pevači sa prostora bivše Jugoslavije – Zdravko Čolić, Dado Topić, Đorđe Balašević, Meri Cetinić, Oliver Dragojević, Ju grupa, Davorin Popović i Indeksi, Dušan Prelević, Generacija 5. Emitovana je i prigodna beseda o Titu. Vlasnik i direktor Jugoslav Tomić kaže za „Politiku“ da od samog osnivanja radija 1993. godine na taj način obeležava 4. maj, dan Titove smrti, i 25. maj, zvanični datum rođenja „najvećeg sina naših naroda i narodnosti“. – Želim da podsetim ljude na to vreme, da vide da nije baš onako kako se poslednjih godina priča i piše o Titu. Ja sam savremenik tog doba i znam kako je bilo. Bio sam omladinski rukovodilac, član RK SSOJ, kasnije predsednik Muzičke omladine Srbije, a pred raspad Jugoslavije i generalni sekretar Muzičke omladine Jugoslavije, član Predsedništva SK SSOJ i po funkciji član SK SSRNJ.

Zadnja Promjena ( Thursday, 27 May 2010 )
Opširnije...
 
Sjećanje na njemački desant
Administrator   
Wednesday, 26 May 2010

ImageDrvarski rodoljubi u NOB-u bili su kičma antifašističke borbe,  a neuspjeli fašistički desant na Drvar preusmjerio je kompletan tok zbivanja u Drugom svjetskom ratu, izjavio je jučer u Drvaru federalni ministar razvoja, preduzetništva i zanatstva Velimir Kunić. “Fašizam je na ovim prostorima uzdrman 25. maja 1944. godine, kada je propao posljednji pokušaj da se čuvenim i dugo pripremanim konjičkim skokom uništi kompletno rukovodstvo NOB-a“, istakao je Kunić, koji je i predsjednik Organizacionog odbora proslave godišnjice desanta na Drvar.

Zadnja Promjena ( Sunday, 13 June 2010 )
Opširnije...
 
Šest štafeta iz šest gradova u Beogradu će primiti Titov unuk
Administrator   
Tuesday, 25 May 2010

ImageŠest štafeta mladosti iz šest gradova bivše SFRJ u utorak u podne, na platou ispred Muzeja 25. maj, primit će Josip Joška Broz unuk nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika. "Štafete će biti odnijete u Kuću cvijeća i pohranjene pored svih ostalih koje su u Beograd stigle poslije 1980. godine", rekao je Josip Joška Broz. Štafete u Beograd stižu iz Umaga, Rijeke, Bačkog Gradišta, Podgorice, Skoplja i Sarajeva. Prije predaje štafeta, poštovaoci Josipa Broza Tita položit će vijence u Kući cvijeća gdje je Josip Broz Tito sahranjen. Svečanost organizuju Udruženje "Josip Broz" i nedavno osnovana Komunistička partija na čijem je čelu Josip Joška Broz, prenose beogradski mediji. U SFRJ, rođendan Josipa Broza Tita proslavljan je kao Dan mladosti. Tog dana na stadionu JNA, gdje je održavan slet, Josipu Brozu Titu uručivana je štafeta mladosti koja je simbolizovala poštovanje i ljubav mladih prema njemu.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1167 - 1177 od 1293