"Bitka na Neretvi" među 10 najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu
Administrator   
Sunday, 13 June 2010

ImageFilm Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi" uvršten je na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi u deset najznačajnjih filmova o Drugome svjetskom ratu u konkurenciji 120 filmova svjetske kinematografije o toj temi, što redatelj Bulajić doživljava kao posebno priznanje filmu nakon 40 godina od njegova nastanka u produkciji tadašnjega Jadran filma. Tako se "Bitka na Neretvi", našla među filmovima o tom velikom svjetskom ratu kao što "Most na rijeci Kwai" režisera Davida Leana, "Najduži dan" Kena Annakina, "Gori li Pariz" Renea Clementa i "Carstvo sunca" Stevena Spielberga. "Uz nominaciju za Oskara među pet inostranih ostvarenja prije četiri decenije, ovo je priznanje od posebnoga značenja meni i mojim saradnicima jer potvrđuje da je 'Bitka na Neretvi' trajno opstala u svjetskoj kinematografiji", izjavio je Veljko Bulajić.

Opširnije...
 
Tito med Slovenci
Administrator   
Sunday, 13 June 2010

ImageV dneh pred 25. majem, nekdaj dnevom mladosti, ki smo ga kot Titov rojstni dan praznovali v nekdanji Jugoslaviji, je Ninamedia na ustreznem vzorcu anketirancev opravila telefonsko javnomnenjsko raziskavo, da bi preverila, kakšno mnenje imajo Slovenci o Titu. Vprašanje za anketirance je bilo preprosto: mislite, da je bil Tito pozitivna ali negativna osebnost? Raziskava dokazuje, da je za 75 odstotkov vprašanih Tito pozitivna osebnost, 17 odstotkov državljanov Slovenije vidi v njem negativno osebnost, le 8 odstotkov vprašanih pa ni povedalo svojega mnenja. Zadnja leta ima približno 80 odstotkov (vprašanih) Slovencev pozitivno mnenje o Titu. Zanimivo pa je, da je ta odstotek danes višji, kot je bil leta 1998, saj je takrat Tita kot pozitivno osebnost videlo le 63 odstotkov vprašanih.

Opširnije...
 
Titova posljednja pobjeda
Administrator   
Friday, 11 June 2010

ImageJače od svih napada, osporavanja, satanizacije i obilne upotrebe „naknadne pameti", obilježavanje 30. godišnjice Titove smrti je bilo prilika za to da se - ma kako bili etiketirani - mnogi nostalgično vrate u prošlost i potvrde još jedan, posljednji Titov trijumf: pobijedio je zaborav i dokazao da će još dugo biti onih koji ga poštuju, cijene i ne odriču ga se, makar od toga nema osobite praktične, opipljive koristi. Eh, što ti je život, kad se (pri)zna da se vremena i običaji mijenjaju i da se tu ništa ne može: pamtim kad je to bio sadržaj rezervisan za naslovne strane novina i prve sekunde informativnih emisija radija i televizije, a sada - uz obilježavanje 30. godišnjice od njegove smrti - Titu je zapala 21. minuta dnevnika BHT-a, 24. minuta FTV-ovog i nešto povoljnija pozicija u emisijama lokalnih televizija, u utorak 4. maja ove godine. Uglavnom korektno, ali preporučljivo „strukirano" bijaše to informisanje o nostalgično-emotivnom, skoro iracionalnom vraćanju u dobra stara vremena i u državu, koja je bila obilježena Titovim imenom, djelom, harizmom, veličinom, ugledom, značenjem...

Zadnja Promjena ( Friday, 11 June 2010 )
Opširnije...
 
Da je poslije Tita bio-Tito
Administrator   
Tuesday, 08 June 2010

ImageNeizbježno pitanje dana danas glasi: što bi bilo da prije tri desetljeća, u svojoj 88 godini, nije umro Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, nego da je i dalje u punoj, životnoj formi, uvijek spreman za odlučna suočavanja s najtežim političkim i državnim izazovima u sve novijim, gotovo već posljednjim vremenima?  Iako kao krajnje realna osoba nije imao ni zrno faraonske iluzije o vječnom životu, ipak je kao jedan od (dokazano) najvještijih političara u 20. stoljeću (u svjetskim razmjerima), još za svog života pokušao nemoguće, pa je na vrhuncu političke moći povukao niz poteza, kako bi »i poslije Tita (ovdje) bio Tito«.  Ustavom iz 1974. razdijelio je izvorni suverenitet na šest republika, dajući ispod žita i kosovskim Albancima da grade svoju gotovo potpunu autonomiju, ali u tom konfederalnom jugoslavenskom okviru. Uveo je i sustav jednogodišnjeg mandata na čelu SFRJ te sustav kolektivnog Predsjedništva.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1167 - 1177 od 1301