Ne psuj mi Tita
Administrator   
Tuesday, 29 June 2010

ImageJedan od najboljih boksera, koga je Jugoslavija ikad imala, svakako je Marjan Beneš. Pjesnik u rukavicama, fajter kakav je rijetko rađa. Karijeru je počeo u banjalučkoj Slaviji, odakle se vinuo u sam vrh jugoslovenskog i evropskog boksa. Bio je četvorostruki prvak Jugoslavije, trostruki prvak Balkana i dvostruki prvak Evrope. Početak njegovog sportskog kraja bio je meč protiv Portorikanca Toresa 1979. godine, u Zenici. U jednom trenutku u toku meča, Tores je gurnuo palac rukavice Benešu u oko. Poslije tog meča, Beneš je imao tri operacije oka, nakon čega su mu ljekari rekli da se mora oprostiti od ringa. Život se, potom, gorko poigrao sa ovim divnim čovjekom. Varali su ga oni koji su ga godinama tapšali i od njegove slave dobro živjeli. A kada je došao rat, Beneš je morao spakovati kofere i napustiti rodnu Banja Luku. Živio je u Zagrebu, zaboravljen od bilo koga, a kako je te godine živio i proživio, zna samo njegova plemenita i dobra duša.

Opširnije...
 
“Pirga” su zabranili isti oni koji su ga hvalili
Administrator   
Monday, 28 June 2010

ImageSjećate li se “Pirga”? Bila je to omiljena lektira generacija koje su se školovale do devedesetih. Onda je “Pirgo” nestao iz školskih programa, knjižara i biblioteka. Autorka te knjige Anđelka Martić, antifašistkinja i ponosna učesnica NOB-a, i danas živi u Zagrebu. Sa osmijehom koji je cijeli život krasi, 1. maja slavi 86. rođendan. Odrasli ste na zagrebačkoj Trešnjevci. Kako vam danas izgleda Zagreb? - Dobar dio mog djetinjstva provela sam u maloj, trošnoj kući moje tete. Ulica je imala samo 15 kućica i svi smo bili kao jedna velika familija. Nije se pitalo tko kome ide i gdje će tko pojesti komad kruha. Ulazilo se, izlazilo se, družilo se. Danas, nažalost, kad hoću otići prijatelju ili on želi doći meni, najavljujemo se telefonom. Ona kućica u kojoj sam živjela i koju sam voljela dobila je drugi izgled, nadograđena je zgrada sa nekoliko stanova. Izgubila se ona toplina i bliskost među ljudima. Od onog starog štiha nije ostalo ništa.

Zadnja Promjena ( Friday, 07 October 2011 )
Opširnije...
 
Obilježena 68. godišnjica proboja obruča na Kozari
Administrator   
Saturday, 26 June 2010

ImageNa Patriji kod Prijedora u subotu je polaganjem vijenaca i narodnim zborovanjem obilježena 68. godišnjica od proboja partizanskih odreda iz opkoljene Kozare. Ispred obnovljenog spomenika na Patriji vijence su položile delegacije načelnika opštine Prijedor Marka Pavića, opštinskih odbora SUBNOR-a Prijedora i Kostajnice, te delegacija prijedorske Boračke organizacije. Na završnicu bitke na Kozari, koja je vođena od juna do početka jula 1942. godine, podsjetio je predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić, koji je naglasio da je proboj na Patriji jedan od najznačajnijih momenata kozarske epopeje.

Zadnja Promjena ( Saturday, 26 June 2010 )
Opširnije...
 
Pomogao sam Titu da dobije rat
Administrator   
Thursday, 24 June 2010

Image"Bitka na Neretvi" izabrana među deset najboljih filmova o Drugom svetskom ratu. Njen reditelj Veljko Bulajić otkriva za Pressmagazin kako je uz pomoć Tita snimio svoje remek-delo. Veljko Bulajić je najuspešniji komandant JNA u njenoj istoriji. Nikada vojnici sa petokrakom na čelu nisu ubili toliko Nemaca kao kada bi Bulajić podigao ruku i uzviknuo: „Akcija!". Trideset godina nakon smrti Josipa Broza Tita, predsednika one velike Jugoslavije koja je slavila velike partizanske ofanzive u Drugom svetskom ratu, sve je više istoričara koji dokazuju da bi se te ofanzive jedva mogle nazvati i manjim vojnim akcijama koje nisu imale nikakav uticaj na tok rata, ali kao svedočenje o ratu zauvek će ostati i partizanski filmovi na kojima su odrastale generacije širom bivše Juge.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1156 - 1166 od 1298