SUBNOR BiH obilježio 67. godišnjicu Bitke na Sutjesci
Administrator   
Saturday, 19 June 2010

ImageU organizaciji SUBNOR-a BiH na Tjentištu je danas obilježena 67. godišnjica Bitke na Sutjesci, jedne od najvećih bitaka naroda ovih prostora u borbi protiv fašizma. Na obilježavanju se okupilo oko 2.000 antifašista, nekadašnjih boraca i učesnika bitke na Sutjesci iz svih dijelova BiH, Crne Gore, Slovenije, Srbije, Dalmacije i drugih gradova nekadašnje Jugoslavije. Borci su poručili kako tekovine antifašizma, za koje su borili i na Sutjesci, danas poprimaju novu vrijednost i karakter te kako nikada neće izgubiti na značaju. Poručili su također kako će se oduprijeti rehabilitaciji fašizma i propagiranju fašističkih ideja u sadašnje vrijeme.

Opširnije...
 
Jovanka – žena koje nema
Administrator   
Friday, 18 June 2010

ImageU zemlji u kojoj se događaji smenjuju brzinom svetlosti, a ljudi nestaju ili bivaju zaboravljeni još brže, Jovanka Broz zaista predstavlja unikatni relikt davne i bolje prošlosti. Kada je svojevremeno Mira Adanja-Polak pitala zašto svog supruga stalno oslovljava "službenim" imenom Tito, Jovanka Broz odgovorila joj je: "Za mene je uvek bio Tito." Taj odgovor na neki način sublimira život najpoznatije ovdašnje udovice i žene zbog čijih bi memoara svaki izdavač dušu prodao: iako je Josip Broz umro još pre trideset godina, ona je na neki način i dalje u njegovoj službi, deleći njegovu sudbinu. Baš kao i pokojni maršal, Jovanka je tokom poslednjih pedeset godina bila slavljena, osporavana, revitalizovana, ostajući ipak suviše "kontroverzna" i tajnovita da bi bila zaboravljena.

Opširnije...
 
Titov vojni objekt upisuje se na kulturnu mapu svijeta
Administrator   
Wednesday, 16 June 2010

ImageTitov ratni bunker ARK u Konjicu postao je kulturni događaj Europe: u njemu će se održati prvo Bijenale suvremene umjetnosti BiH “D-0 Undergoround”. Ovo bijenale okupit će oko 30 umjetnika iz regije, ali i inozemstva, a izložba prvog bijenala bit će otvorena 27. svibnja iduće godine. Bit će to najveća i najznačajnija smotra suvremene likovne umjetnosti ikada održana u Bosni i Hercegovini. Po mnogo čemu će to biti događaj koji će se, po svemu sudeći, još godinama pamtiti, a mi smo obišli ovaj Titov bunker koji je godinama bio najveća državna tajna, a u koji su, uz Tita, mogla ući još samo četiri njegova najbliža suradnika. Od rujna, kada počinju dolaziti prvi umjetnici, objekt, koji je bio nepoznanica za sve, zaposjest će umjetnici. Objekt “D-0” u početku je imao naziv “Ark”, a u njemu su se trebali izrađivati alati za namjensku industriju, odnosno streljivo. Međutim, formiranjem paktova, u to vrijeme je Jugoslavija bila nesvrstana, bojala se Istoka i Zapada i došlo se na ideju da objekt promijeni i ime i namjenu. Naziv mijenja u “D-0” a iz alatne radionice kreće se u gradnju komandnog mjesta.

Opširnije...
 
"Bitka na Neretvi" među 10 najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu
Administrator   
Sunday, 13 June 2010

ImageFilm Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi" uvršten je na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi u deset najznačajnjih filmova o Drugome svjetskom ratu u konkurenciji 120 filmova svjetske kinematografije o toj temi, što redatelj Bulajić doživljava kao posebno priznanje filmu nakon 40 godina od njegova nastanka u produkciji tadašnjega Jadran filma. Tako se "Bitka na Neretvi", našla među filmovima o tom velikom svjetskom ratu kao što "Most na rijeci Kwai" režisera Davida Leana, "Najduži dan" Kena Annakina, "Gori li Pariz" Renea Clementa i "Carstvo sunca" Stevena Spielberga. "Uz nominaciju za Oskara među pet inostranih ostvarenja prije četiri decenije, ovo je priznanje od posebnoga značenja meni i mojim saradnicima jer potvrđuje da je 'Bitka na Neretvi' trajno opstala u svjetskoj kinematografiji", izjavio je Veljko Bulajić.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1156 - 1166 od 1293