Željko Komšić u Nemili na obilježavanju 4. jula – Dana borca
Administrator   
Saturday, 03 July 2010

ImageČlan Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić boravio je u Nemili, gdje je u okviru prisjećanja na 4. juli, koji se u bivšoj državi obilježavao kao Dan boraca, položio vijenac na spomen obilježje poginulim u Drugom svjetskom ratu. U prigodnom obraćanju okupljenim, Komšić je posebno istakao da ideja antifašizma nema alternativu i da na njoj treba ustrajati. Posebno značajnim je ocijenio i to što je ideja borbe protiv svih oblika fašističkog djelovanja u Bosni i Hercegovini opšteprihvaćena. Upravo zbog toga, smatra Komšić, može se brzo očekivati vraćanje značaja datumima koji, poput 4. jula, zapravo, ističu antifašizam kao univerzalnu vrijednost.

 

FTV 3.7.2010.

Zadnja Promjena ( Thursday, 06 October 2011 )
 
Protest the firefighting Facebook page Josip Broz Tito
Administrator   
Friday, 02 July 2010

ImageWe the members of the Facebook page dedicated to the biggest ANTI Fascist, with this space Josip Broz Tito, we are sending you its sharpest protest over his firefighting and demand his return to the Facebook. While the Facebook is full of groups, on which the open praise the Nazism and Fascism, you at the same time are shutting down the group that is committed to the man whose contribution to victory of Hitler has no measure! While it in favor speeches the fact that Hitler was personally against him in the Second World War II launched the 7 offensive and in each experienced disastrous failure! In the period from 1941-1945 in the region of the former Yugoslavia, there was always 9 Nazi divisions, what is a recognition after Churchill and Roosevelt make it easier fight allies, and many additionally contributed to final victory anti Fascist forces World War II. The saddest thing is that, that group was shut down in the year when the whole peace loved world is celebrating the 65th anniversary of Victory over Fascism.

Zadnja Promjena ( Monday, 05 July 2010 )
Opširnije...
 
Proljeće Titove popularnosti
Administrator   
Wednesday, 30 June 2010

ImageMladi koji dolaze u Kumrovec počinju uviđati i da je postojao drukčiji način života i da može postojati drugačiji način života od današnjega. Svemu tome, a što se sad već pomalo ritualno manifestira u pozivima pojedinih političara građanima prije praznika da barem istaknu zastavu, pridonijelo je i ono što Mirjana Krizmanić naziva brkanjem i mijenjanjem, odnosno mijenjanjem datuma praznika i uvođenjem novih što je samo dodatno zbunilo ljude. Čini se da Josip Broz Tito od raspada Jugoslavije nikad nije bio toliko popularan kao ovoga proljeća. Nekoliko je jasnih pokazatelja za to. Prošle subote u Kumrovcu se okupilo više od deset tisuća ljudi na onome što se nekad zvalo Dan mladosti i obilježavalo 25. svibnja kao Titov rođendan (iako je cijela zemlja znala da je on rođen 7. svibnja). Knjige i feljtoni o Titu lukrativna su i tražena roba. Iako često na rubu trivijalnosti (pa i iza ruba), knjige o Titu neprestano se objavljuju, a činjenica da ih se počesto usmjerava na kioske, a ne u knjižare zorno pokazuje kakva su tržišna očekivanja nakladnika s tim knjigama.

Opširnije...
 
Ne psuj mi Tita
Administrator   
Tuesday, 29 June 2010

ImageJedan od najboljih boksera, koga je Jugoslavija ikad imala, svakako je Marjan Beneš. Pjesnik u rukavicama, fajter kakav je rijetko rađa. Karijeru je počeo u banjalučkoj Slaviji, odakle se vinuo u sam vrh jugoslovenskog i evropskog boksa. Bio je četvorostruki prvak Jugoslavije, trostruki prvak Balkana i dvostruki prvak Evrope. Početak njegovog sportskog kraja bio je meč protiv Portorikanca Toresa 1979. godine, u Zenici. U jednom trenutku u toku meča, Tores je gurnuo palac rukavice Benešu u oko. Poslije tog meča, Beneš je imao tri operacije oka, nakon čega su mu ljekari rekli da se mora oprostiti od ringa. Život se, potom, gorko poigrao sa ovim divnim čovjekom. Varali su ga oni koji su ga godinama tapšali i od njegove slave dobro živjeli. A kada je došao rat, Beneš je morao spakovati kofere i napustiti rodnu Banja Luku. Živio je u Zagrebu, zaboravljen od bilo koga, a kako je te godine živio i proživio, zna samo njegova plemenita i dobra duša.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1156 - 1166 od 1301