Tito najpopularnija ličnost u Srbiji
Administrator   
Saturday, 02 October 2010

ImageGrađani Srbije i dalje najviše cene Tita, pokazalo je istraživanje „Kako građani vide tranziciju iz socijalizma u kapitalizam“. Čak 81 odsto njih tvrdi da je bilo najbolje u vreme socijalizma, šest odsto u Miloševićevo vreme a 10 odsto misli da je danas najbolje. Nostalgija za Titovim vremenom objašnjava se i time “da nikada nije moralo manje da se radi a da se toliko para ima”. “Kuda ćemo druže Tito”? “Da čujemo malo šta narod misli”. Ovo je jedna od replika iz filma Želimira Žilnika “Tito po drugi put među Srbima”.  A „bravar je bio najbolji“, jedan je od odgovora ispitanika koji ilustruje zaključak istraživanja da je Tito i 30 godina od smrti najpopularniji među Srbima. Zašto je to tako pitali smo Dragoljuba Ljubičića Mićka, koji je 1994. godine izašao kao maršal Tito na ulicu u Žilnikovom filmu “Tito po drugi put među Srbima” da čuje šta ljudi misle o njemu.

Opširnije...
 
Susret sa Kenedijem
Administrator   
Monday, 27 September 2010

ImageVašingtonska policija je u službi američkog predsjednika i pod kontrolom federalne vlade. Da je bilo komotno i bezbrižno - nije! Najveći izazov sa naše strane im je bio što smo koristili kamere i fotoaparate. Mnogi bi u tim trenucima brže-bolje, svojim "parolama" zaklonili lica. U svakom slučaju, nešto do tada nedoživljeno u Titovoj pratnji. Zvanična vijest o posjeti je glasila da je predsjednik Sjedinjenih Država Džon Kenedi, pozvao predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita da dođe u Ameriku radi "široke razmjene gledišta o izvjesnom broju pitanja od interesa za obje zemlje". Pozdravljajući Tita ispred Bijele kuće, Kenedi je, između ostalog, rekao: "Svijet u kome živimo je pun teškoća i opasnosti. Smatram da je veoma značajno što i pored mora koja nas razdvajaju i možda razlike u političkim filozofijama, imamo razumijevanje za osnovne političke ciljeve zemalja u cijelom svijetu, kako bi se opasnost smanila".

Zadnja Promjena ( Monday, 27 September 2010 )
Opširnije...
 
Vratimo dostojanstvo Valteru
Administrator   
Friday, 24 September 2010

ImageVladimir Perić Valter-urbana legenda Sarajeva i idol mnogih Sarajlija poginuo je na Dan oslobođenja Sarajeva braneći naš grad od fašista. Prije 30 godina građani Sarajeva su u staroj tvrđavi na obroncima Trebevića izgradili veličanstveni spomenik svojim sugrađanima ubijenim u II svjetskom ratu. U okviru Spomen parka Vraca napravljena je grobnica narodnih heroja u kojoj su sahranjeni sarajevski antifašisti, a među njima i Valter. Nažalost, 30 godina poslije na sramotu Sarajeva Vaterov grob je oskrnavljen i zapušten. Vrijeme zla koje je zadesilo naš grad, ali i poslijeratna nebriga sarajevskih vlasti napravili su od Spomen parka Vraca sumorno mjesto. Na imenima ubijenih Sarajlija uklesanih u jablanički granit često osvanu i fašistički simboli, muzejska postavka je devastirana i opljačkana. Spomen park je postao okupljalište narkomana.

Zadnja Promjena ( Thursday, 06 October 2011 )
Opširnije...
 
Zagrepčani maršalu: Jel' nas pratite odozgo?
Administrator   
Monday, 13 September 2010

ImageU svojoj akciji ‘Tito drugi put među Hrvatima’ Jutarnji list reinterpretirao je ideju režisera Želimira Žilnika koji je 1994. na ulicama Beograda snimio film ‘Tito drugi put među Srbima’. Dovevši glumca odjevenog u Tita, Žilnik je pratio reakcije građana koji su se okupljali oko njega i žalili na vlast. Snimateljska ekipa na kraju je završila na policiji zbog kršenja radnog reda i mira, a naša akcija prošla je bez ijednog incidenta. Tek što je drug Tito u 13.00 izašao iz limuzine i zakoračio na asfalt ispred zagrebačke prvostolnice, u zagrljaj mu se bacila oduševljena građanka.

Zadnja Promjena ( Monday, 13 September 2010 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1101 - 1111 od 1300