Vratimo dostojanstvo Valteru
Administrator   
Friday, 24 September 2010

ImageVladimir Perić Valter-urbana legenda Sarajeva i idol mnogih Sarajlija poginuo je na Dan oslobođenja Sarajeva braneći naš grad od fašista. Prije 30 godina građani Sarajeva su u staroj tvrđavi na obroncima Trebevića izgradili veličanstveni spomenik svojim sugrađanima ubijenim u II svjetskom ratu. U okviru Spomen parka Vraca napravljena je grobnica narodnih heroja u kojoj su sahranjeni sarajevski antifašisti, a među njima i Valter. Nažalost, 30 godina poslije na sramotu Sarajeva Vaterov grob je oskrnavljen i zapušten. Vrijeme zla koje je zadesilo naš grad, ali i poslijeratna nebriga sarajevskih vlasti napravili su od Spomen parka Vraca sumorno mjesto. Na imenima ubijenih Sarajlija uklesanih u jablanički granit često osvanu i fašistički simboli, muzejska postavka je devastirana i opljačkana. Spomen park je postao okupljalište narkomana.

Zadnja Promjena ( Thursday, 06 October 2011 )
Opširnije...
 
Zagrepčani maršalu: Jel' nas pratite odozgo?
Administrator   
Monday, 13 September 2010

ImageU svojoj akciji ‘Tito drugi put među Hrvatima’ Jutarnji list reinterpretirao je ideju režisera Želimira Žilnika koji je 1994. na ulicama Beograda snimio film ‘Tito drugi put među Srbima’. Dovevši glumca odjevenog u Tita, Žilnik je pratio reakcije građana koji su se okupljali oko njega i žalili na vlast. Snimateljska ekipa na kraju je završila na policiji zbog kršenja radnog reda i mira, a naša akcija prošla je bez ijednog incidenta. Tek što je drug Tito u 13.00 izašao iz limuzine i zakoračio na asfalt ispred zagrebačke prvostolnice, u zagrljaj mu se bacila oduševljena građanka.

Zadnja Promjena ( Monday, 13 September 2010 )
Opširnije...
 
U Užicu vraćaju Titov spomenik ?
Administrator   
Sunday, 29 August 2010

ImageGrađani Užica masovno se izjasnjavaju i za vraćanje spomenika na Trg partizana, gde mu je mesto i prema urbanističkom planu grada, ali i želji meštana da svedoči o jednom vremenu u istoriji mesta. Tridesetu godišnjicu od smrti Josipa Broza Tita, bivšeg predsednika SFRJ, obeležile su juče u Užicu delegacije Opštinskog odbora Saveza boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i članovi Udruženja komunista minutom ćutanja i polaganjem cveća ispred njegovog spomenika u dvorištu Narodnog muzeja. Monumentalni spomenik Titu, rad kipara Frane Kršanića, visok 4, 8 metara, privremeno je smešten iza zgrade Narodnog muzeja, u kojoj je 1941. godine bio smešten Vrhovni štab narodnooslobodilačke vojske. Titov spomenik na Trgu partizana u Užicu otkriven je 7. jula 1961. na centralnoj proslavi 20. godišnjice ustanka naroda i narodnosti Srbije, a sa tog mesta uklonjen je 28. avgusta 1991, prema odluci Izvršnog odbora Skupštine opštine.

Opširnije...
 
Izjava o smrti predsjednika Jugoslavije
Administrator   
Sunday, 22 August 2010

ImagePredsjednik Tito je bio velika ličnost na svjetskoj sceni. Nakon što je svoje partizanske snage doveo do pobjede u II svjetskom ratu, osnovao je  i vodio poslijeratnu jugoslaviju skoro 35 godina. U tom periodu on i njegovi ljudi suočavali su se sa mnogim izazovima, ali suočili su se sa njima  odlučni da da održe Jugoslovensku nezavisnost i svoj jedinstven pristup domaćoj i vanjskoj politici. On je bio posljednji živi član grupe državnika koji su osnovali i vodili pokret nesvrstanih u njegovom sadašnjem istaknutom položaju u  svjetskim poslovima. Mjesto predsjednika Tita u istoriji njegovog doba je osigurano za sva vremena.

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1101 - 1111 od 1298