Najbolje čuvana tajna SFRJ: Tito je želeo atomsku bombu
Administrator   
Friday, 16 December 2016

ImageU vreme Hladnog rata i opšteg straha od atomske bombe, državni vrh neutralne SFRJ osniva nuklearni institut Vinča. Svečano ga je otvorio predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, a SFRJ je bila jedna od samo sedam evropskih zemalja koje su same izgradile nuklerani reaktor.

Opširnije...
 
Nacionalni park Sutjeska
Administrator   
Sunday, 11 December 2016

ImageNacionalni park Sutjeska planira da izda monografiju posvećenu ovom tako značajnom mjestu za nas antifašiste. Posebno su zainteresirani za materijal vezan za boravke druga Tita na Sutjesci. Molim sve one koji posjeduju nešto od toga (fotografije, članke iz novina i sl.) da im pomognu. Na postavljenom linku se nalaze mailovi i telefoni za kontakt.

Zadnja Promjena ( Friday, 16 December 2016 )
Opširnije...
 
Pokret nesvrstanih, genijalni Titov politički izum
Administrator   
Sunday, 04 December 2016

ImageSmrću Fidela Castra završeno je historijsko doba, za koje historičari tvrde da je bilo obilježeno velikim politikama, velikim antagonizmima i velikim političkim ličnostima. U vrijeme kada se svijet dijelio na dva suprotstavljena hladnoratovska bloka, Jugoslavija je bila zemlja koja je uspješno balansirala između imperijalnih ambicija SAD-a i tadašnjeg SSSR-a, a politika blokovskog nesvrstavanja učinila je Jugoslaviju svjetski relevantnom zemljom u političkom, ekonomskom i ideološkom smislu. Status predvodnika takozvanog trećeg puta Jugoslavije je izborila aktivnom vanjskom politikom i ugledom koji je predsjednik zemlje Josip Broz Tito imao u svijetu, a koja se temeljila na njegovom ratnom i autoritetu državnika koji se suprotstavio Josifu Staljinu. Ideja o politici nesvrstavanja začeta je među liderima afričkih i azijskih zemalja koje su se oslobodile kolonijalnog jarma, ali Jugoslavija se, zbog svog specifičnog geopolitičkog statusa, brzo nametnula kao lider pokreta, objašnjava historičar iz Zagreba Hrvoje Klasić.

Opširnije...
 
Zahtjevi za ukidanje Titova imena štetni su za Hrvatsku
Administrator   
Thursday, 10 November 2016

ImageSavez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) i Savez društava Josip Broz Tito Hrvatske u srijedu su kritizirali prijedloge zagrebačkog i riječkog HDZ-a za ukidanjem naziva trgova i ulica s imenom Josipa Broza Tita, ustvrdivši kako se time relativiziraju ustaški zločini i pokušava izjednačiti Narodno-oslobodilačka borba (NOB) s ustaškim režimom, čime se Hrvatskoj u svijetu nanosi trajna šteta.

Zadnja Promjena ( Thursday, 10 November 2016 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 111 - 121 od 1292