Croatian leaders tread softly in face of World War Two revisionism
Administrator   
Saturday, 11 February 2017

ImageZAGREB/NASICE, Croatia (Reuters) - An international exhibition about Anne Frank had already toured over 20 schools across Croatia when it ran into trouble last month in the coastal city of Sibenik, spotlighting the nation's struggle to resolve its dark World War Two past. The story of the Holocaust diarist and her death at age 15 in a German concentration camp had been well received in a country that during the war was run by a Nazi puppet regime. So the exhibition coordinator, Maja Nenadovic, was "flabbergasted" when the headmaster of Sibenik's Technical School decided to remove six of the exhibition panels that focused on Croatia's former fascist Ustashe era.

Opširnije...
 
U Titovo doba i nepartijci su bili direktori
Administrator   
Sunday, 05 February 2017

ImageNekoliko slučajnih primjera iz vremena vladavine Josipa Broza Tita i Saveza komunista koji demantuju glasine i laži vladajućih partija u zemljama nekadašnje Jugoslavije. Pošto vlastodršci u ovom dijelu Balkana dolaze na vlast lažnim obećanjama, a zavedenim i glupim biračima to nikakao ne dolazi u glavu, jasno je da će laž i dalje biti glavno oružje partija da se dođe na vlast i da će se svim sredstvima i svirepo boriti da tu vlast što duže zadrže. Za četvrt vijeka takozvane demokratije na Balkanu pokazalo se da vlastodršci  nisu ni najbolji, ni najpametniji ljudi, već su to najčešće pohlepne, koristoljubiive i nemoralne osobe. Postalo je pravilo da se u zemljama nekadašnje Jugoslavije odmah po dolasku na vlast raspodijele funkcije i dobro plaćena mjesta: za tren oka na najvažnija rukovodeća mjesta u državi, privredi, prosvjeti i kulturi i društvenim institucijama dolaze isključivo članovi vladajuće partije. U borbi za vlast papagajski se govori kako su u vrijeme vladavine Josipa Broza Tita i Saveza komunista jedino partijci mogli biti na rukovodećim mjestima. Današnje partijske glavešine i prije i poslije izbora to ponavljaju ne da bi iskorijenili takvu praksu nego da bi to isto radili bez imalo srama: gotovo na svako radno mjesto postavljaju svoje ljude. Ima izuzetaka, ali oni su tu da potvrde pravilo i politiku partija i vlastodršaca.

Opširnije...
 
Rekordan broj učesnika na obilježavanju 75. godišnjice Igmanskog marša
Administrator   
Saturday, 28 January 2017

ImageRekordan broj učesnika Igmanskog marša stigao je na Veliko polje na Igmanu gdje su odali počast i položili cvijeće i vijence na spomen obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade koja je 28. januara 1942. godine, krećući se prema slobodnoj teritoriji u Foči, stigla do ovog mjesta na planini Igman. Centralnom obilježavanju 75. godišnjice Igmanskog marša prisustovovalo je oko 20.000 ljudi iz cijele BiH, ali i regije. Najviše je bilo posjetilaca iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Zadnja Promjena ( Saturday, 28 January 2017 )
Opširnije...
 
75. godišnjica Igmanskog marša 28.01.2017. godine
Administrator   
Friday, 27 January 2017

Image“I dan će slave doći, pobjeda bit će naša, nestaće divljih zvijeri, s četama Slobode marširaće tada i mrtvi proleteri.“

Savez udruženja antifašista i boraca NOR-a u Kantonu Sarajevo vas poziva na međunarodnu antifašističku manifestaciju obilježavanja jubileja 75. godišnjice „Igmanskog marša“.

Program:

28.01.2017. godine,  subota

– 10:00 sati: okupljanje kod podvožnjaka u Hadžićima;

– 10:30 sati: polaganje cvijeća na spomeniku na Brezovači;

– 11:00 sati: formiranje kolone i početak marša prema Velikom polju;

– po pristizanju kolone izvršit će se polaganje cvijeća na mezarju Mrazište i Veliko polje;

– 13:00 sati: početak manifestacije i polaganje cvijeća kod spomenika na Velikom polju;

– Nakon programa vojnički grah i druženje.

Zadnja Promjena ( Friday, 27 January 2017 )
 
«« Početak « Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 111 - 121 od 1302