Istra živi antifašizam!
Administrator   
Saturday, 16 September 2017

Image U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula održana je danas središnja svečanost u povodu obilježavanja 70. godišnjice prestanka anglo-američke vojne uprave nad Pulom. Kako je u uvodu rečeno to je jedan od najznačajnijih trenutaka u modernoj povijesti Pule koji je definirao daljnji razvitak grada i njegovih stanovnika.

Zadnja Promjena ( Saturday, 16 September 2017 )
Opširnije...
 
Druže Tito, mi ti se kunemo
Administrator   
Tuesday, 12 September 2017

ImageGotovo četiri decenije čula se pesma “Druže Tito, mi ti se kunemo”. Slušala se u fabričkim halama, školama, kasarnama, rudnicima, na oranicama. Međutim, malo je poznato da je ova pesma nastala u potkozarskom selu Bjelajcima. Ispevala ju je Persa Ristić. Ona je domaćica i učesnik narodnooslobodilačke borbe iz ovog sela. U intervjuu iz 1982. godine ispričala je da se seća dobro svih ofanziva, posebno one kozaračke, kada je od Nemaca i ustaša oterana u Slavoniju.

Zadnja Promjena ( Monday, 30 October 2017 )
Opširnije...
 
Kumrovec, mjesto koje država ne voli
Administrator   
Sunday, 10 September 2017

ImageKad je prije dvije godine započelo uređenje nekadašnje Titove rezidencije u Kumrovcu, koja je godinama bila zaključana, radnici su u vili naišli na kune. Mali su glodavci ostavili tragove svojih zubića na dotrajalim električnim instalacijama koje su djelomično sanirane, no i danas prebrzo pregore žarulje na raskošnim lusterima u salonu za sastanke, iz kojeg se pruža pogled na zelenu dolinu Sutle kroz koju prolazi granica sa Slovenijom. Pažnju posebno privlači drvom obložen uređaj iz 60-ih godina u kojem su televizor, radio i gramofon koji je u to vrijeme bio čudo tehnike, a Titu ga je poklonio egipatski kolega Gamal Abdel Naser, piše Globus.

Zadnja Promjena ( Monday, 30 October 2017 )
Opširnije...
 
U šumi kod Samobora slavili osnivanje Komunističke partije Hrvatske
Administrator   
Saturday, 09 September 2017

ImageU šumi Anindol kraj Samobora u subotu je obilježena 80. obljetnica osnivanja Komunističke partije Hrvatske (KPH), pri čemu su se predstavnici antifašističkih udruga prisjetili uloge KPH u otporu fašizmu, kao i povijesne uloge Josipa Broza Tita, ali i upozorili na opasnost od povijesnog revizionizma. U šumi Anindol je 1. kolovoza 1937. održan osnivački kongres KPH, a na taj događaj pred stotinjak okupljenih podsjetili su predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA), SDP-a, Saveza društava "Josip Broz Tito", Radničke fronte, Saveza komunista Hrvatske (SKH) i Socijalističke radničke partije (SRP), koji su ispred spomenika podignutog na tom mjestu položili vijence.

Zadnja Promjena ( Monday, 30 October 2017 )
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 12 - 22 od 1250