88 stabala za druga Tita PDF Ispis E-mail
Administrator   
Wednesday, 23 January 2013

ImageInače, akcija "88 stabala za druga Tita" 1981. započela je u Kumrovcu, a u razdoblju od 1981. do 1985. godine izniklo je približno 300 parkova. Koliko je akcija bila masovna najbolje govori podatak da je u Rijeci posađeno 88.000 sadnica, a u Iraku su radnici iz Jugoslavije posadili 88 palmi za Tita. Postojale su situacije kada na teritoriju neke mjesne zajednice nije bilo dovoljno prostora za park, pa bi tada umjesto drveća bili zasađeni ružičnjaci ili drugo cvijeće.

Obnova kanalizacije u donjogradskom dijelu Vukovarske ulice, koja je osim kopanja dubokih kanala uključivala i sječu svih stabala s obje strane ulice, ovu je ulicu pretvorila u blatan i trenutačno iznimno neatraktivan dio grada.

Kod raskrižja s Huttlerovom ulicom odmah je srušeno šest stabala lipe starih oko šezdeset godina, koja su činila početak drvoreda lipa, ali mnogo zanimljiviji drvored u ovoj ulici onaj je od 88 kestenova. Naime, danas se malo Osječana sjeća kako je upravo u ovom dijelu Vukovarske, nakon smrti predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, a u povodu njegovih 88 godina života, posađeno 88 stabala kestena. Sva ova stabla sada su posječena zbog nove kanalizacije, a koju s 90 posto sredstava financiraju Hrvatske vode i to kao investicijski plan hrvatske Vlade. Tako posljednja aleja posađena u čast maršala Tita ostaje ona uz gornjodravsku šetnicu, gdje je na bentu posađeno 88 lipa. No, i ovaj maršalov drvored nestat će zbog kanalizacije, jer je Vodovod za proljeće najavio gradnju novog sjevernog kolektora, koji će se protezati od Zimske luke duž šetnice do Nemetina.

Inače, akcija "88 stabala za druga Tita" 1981. započela je u Kumrovcu, a u razdoblju od 1981. do 1985. godine izniklo je približno 300 parkova. Koliko je akcija bila masovna najbolje govori podatak da je u Rijeci posađeno 88.000 sadnica, a u Iraku su radnici iz Jugoslavije posadili 88 palmi za Tita. Postojale su situacije kada na teritoriju neke mjesne zajednice nije bilo dovoljno prostora za park, pa bi tada umjesto drveća bili zasađeni ružičnjaci ili drugo cvijeće. Tako je u Osijeku 88 ruža bilo posađeno i ispred Osnovne škole Mladost, ali i ispred Glasa Slavonije. Zanimljivo je kako je 88 čempresa bilo posađeno upravo ispred Vodovoda, ali je ovaj park posječen prije 20-ak godina zbog izgradnje sadašnjeg prostranog parkirališta.

Nefreteta Z.EBERHARD

Glas Slavonije 2.1.2013.

 
« Prethodna   Sljedeća »