Štafeta za Tita nije bila idolopoklonstvo PDF Ispis E-mail
Administrator   
Thursday, 04 June 2009

ImagePre tačno 30 godina Josipu Brozu Titu poslednji put je predata štafeta mladosti na stadionu JNA u Beogradu. Nekadašnji predsednik Saveza Socijalističke omladine Jugoslavije (SSOJ) Azem Vlasi tada je na tribini stajao pored Tita, a štafetu je uručila omladinka sa Kosova Sanije Hiseni. Vlasi, koji je danas advokat u Prištini i savetnik kosovskog predsednika i premijera, seća se da je u svojstvu predsednika omladine poslednji put bio sa Titom godinu dana ranije, 1978, na Brionima, gde je Brozu predata štafeta za tu godinu. To je bio prvi i jedini put da Tito, prilikom predaje štafete ne bude na stadionu JNA. Te 1978. godine štafeta je krenula 26. marta iz rudarskog okna flotacije Stari trg u Trepči.

Mladi rudar Rahim Mehmeti prvi je poneo štafetu. Na Dan mladosti na Brionima štafetu je Titu predao Cede Đurđevski, petostruki udarnik.


"Bolovao je od išijasa, tako da smo te godine tokom dana na Brionima Titu predali štafetu, a uveče je na stadionu JNA bila tradicionalna omladinska priredba bez Tita", priseća se Azem Vlasi za "Borbu".

"Kada je poslednji put Titu predata štafeta 1979. godine nisam bio predsednik SSOJ, ali sam bio na tribini kada mu je Sanije Hiseni, studentkinja iz Prištine, predala štafetu", kaže Vlasi.

Kako je svake godine štafetu predavao omladinac iz druge republike ili pokrajine, te godine je red bio na Kosovu, priseća se Vlasi.

Prema njegovom mišljenju cela ta minifestacija obeležavanja Dana mladosti je bila simboličan čin, Titu u čast. S tim u vezi i poruke koje su nošene u Štafeti bile su simbolične i posvećene mladosti i životu, kaže Vlasi.

"Nije to bilo nikakvo neodmereno idolopoklonstvo, već prilika da se mladi okupe, oraganizuju i nizom manifestacija tokom maja obeleže ovaj praznik", smatra Vlasi i dodaje da manifestacija nije bila slična onim u rigidnim komunističkim režimima, kakva je bila ona u Severnoj Koreji, ili u SSSR u čast Staljinu.

Priredba tokom Dana mladosti je godinama bila najgledaniji emisija na televiziji. Narod je voleo taj događaj, učestvovao u njemu i voleo da gleda, objašnjava Vlasi. "Dve, tri godine sam učestvovao u organizaciji manifestacije. Nakon toga više nisam bio omladinski funkcioner, ali su me i kao bivšeg funkcionera pozivali. Bio sam, na primer, u Mostaru na polasku štafete, koja je uvek polazila iz drugog grada", priseća se on.

Prva štafeta posle Titove smrti krenula je iz Vojvodine. Poslednja priredba ovim povodom održana je 1987. godine. Te godine njen osnivač Savez socijalističke omladine Jugoslavije odlučio je da je ukine.

 

Sanije Hiseni, danas lekarka u Kanadi

Studentkinja iz Prištine, Sanije Hiseni koja je pre 30 godina poslednja nosila štafetu i uručila je Josipu Brozu Titu danas je lekarka u Kanadi. Vlasi kaže da je Sanije nekoliko godina nakon toga bila politički angažovana kao predsednica Saveza socijalističke omladine Kosova. "Kada je 90-tih godina krenulo s rasulom u zemlji, otišla je u Kanadu. Danas je srećno udata, ima dvoje dece", kaže Vlasi.

 

Ivana Bogojev

Borba 24.5.2009.


Zadnja Promjena ( Saturday, 25 May 2013 )
 
« Prethodna   Sljedeća »