Bitka za Broza PDF Ispis E-mail
Administrator   
Tuesday, 02 June 2009

ImageLjubljana, maja – Monumentalni spomenik Josipu Brozu na brdu Sabotin kod Nove Gorice i ovog maja uzbunjuje duhove. Spomenik načinjen od ogromnih kamenih blokova u obliku parole „NAŠ TITO” ovdašnji desničari potpomognuti simpatizerima s druge strane međe, godinama pokušavaju da uklone ili bar izmene napisano. Suprotstavili su im se brojni poklonici Titovog lika i dela iz slovenačke Primorske, pa je tako uoči obeležavanja Brozovog tzv. rođendana kamenje ponovo letelo kroz vazduh a pale su i teške reči.Brozovi poklonici, njih oko 400, upriličili su tik pod vrhom južne padine Sabotina, 609 metara visoke „stene” koja se nadvija nad desnom obalom reke Soče, već petu godinu zaredom, bakljadu kojom se oko 9 sati uveče na tamnom nebu čitavih 80 minuta ocrtavao i nadaleko video slogan „NAŠ TITO”.

Hepening je probalo da omete desetak protivnika „metanisanja Brozovom kultu”, a sve su, za svaki slučaj, pratila i dva policajca.Stotinak baklji gorelo je tačno sat i 20 minuta na zadovoljstvo organizatora - sekcije „Maj 45” pokrajinskog saveza boraca nekadašnje NOB i njihovih sledbenika koji paze da i mlade generacije „neguju vrednosti narodnooslobodilačke borbe 1941-1945”. Učesnici su, verući se na vrh brda, imali priliku da ocene štetu koju su protivnici naneli spomeniku Titu, 25 metara visokom i 100 metara dugom napisu „NAŠ TITO”, koje je od slovenačkog osamostaljenja naovamo postao „radni poligon za ideološke provokacije i političke obračune među neistomišljenicima”, upozorava „Delo”.

 

Broj učesnika ovogodišnjeg marša u slavu Josipa Broza proveren je na osnovu pojedenih porcija pasulja. Oko 400. Usput je razmenjena verbalna paljba sa onima koji bi da prekinu tradiciju „osvetljavanja doline njihovim Titom”, ali su ovoga puta „partizani” (kako sebe rado imenuju članovi sekcije „Maj 45”) bili nadmoćniji. Perko, domaćin koji je uspeo da od opštine uzme pod zakup jednu od parcela na kojoj je deo kamenog spomenika Titu, posle čega je taj deo kamenjara pretumbao na način da napis „Naš Tito” više ne liči na sebe, pokušao je sa istomišljenicima da spreči. „Tito je bio problematična ličnost koja ljude dan-danas nervira”, tvrdi on, „posebno posle otkrića tajnih grobnica u koje su bačene žrtve posleratnih likvidacija neistomišljenika”.

Perka posebno ljuti to što Tito nikada nije bio na Sabotinu, pa čemu onda spomenik koji se vidi i na italijanskoj strani.

Perko je u društvu onih koji su privrženi ideji „antititoizma” probao da omete skup, ali je na čelu brojčano slabije strane morao da odustane, na oduševljenje i aplauz članova sekcije „Maj 45”. Perkove su ispratili povicima: „Bravo, crvena Gorica! Bravo, crvena Slovenija!”

 

Svetlana Vasović-Mekina

 

Politika 25.5.2009.

Zadnja Promjena ( Wednesday, 03 June 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »