Tito među najzaslužnijima što se nije dogodio Treći svjetski rat PDF Ispis E-mail
Administrator   
Friday, 29 May 2009

ImageLJUBLJANA – Tito je bio autokrat, ali je imao i karizmu s kojom je odigrao pozitivnu ulogu u zemlji i svijetu, izjavio je predsjednik Saveza boraca Slovenije za vrijednosti NOB-a Janez Stanovnik.Tito je, kao vođa komunističke partije, bio i ljevičarski ekstremist, što potvrđuju raspoloživi dokumenti, rekao je Stanovnik u intervjuu slovenskoj novinskoj agenciji STA. Ocjenjujući Titovu povijesnu ulogu, Stanovnik je pošao od konstatacije da velike ličnosti „nisu Isus Krist” i da imaju „i tamne strane”.Ocjenjujući Titovu povijesnu ulogu, Stanovnik je pošao od konstatacije da velike ličnosti „nisu Isus Krist” i da imaju „i tamne strane”.

„Randolph Churchill, sin Winstona Churchilla, tijekom Drugog svjetskog rata predočio je papi da u Jugoslaviji hrvatske ustaše, koji su katolici, ubijaju pravoslavne Srbe, a oni, i jedni i drugi, ubijaju muslimane i da je jedina nada u Jugoslaviji da to može zaustaviti Tito, što se i dogodilo”, istakao je Stanovnik.

Dodao je da je Titova zasluga što je Jugoslaviju izvukao iz „općeg klanja” i omogućio da se stvori federacija „koja je živela pola vijeka”.

„Činjenica da su na njegovu sahranu došli predstavnici 124 države, potvrđuje da je Tito, nesumnjivo, bio svjetska ličnost. Tome da Drugi svjetski rat nije prerastao u treći i on, bez sumnje, ima veliku zaslugu”, smatra Stanovnik.

Ističući da se Tito, odvajanjem od Staljina, nije priklonio Zapadu i da je sa bivšim kolonijalnim državama stvorio „tampon zonu” između ta dva bloka, Stanovnik je ukazao da je ona vrlo zaslužna što se „hladni rat” nije pretvorio u „vrući”.

„Zato smatram da je Titova karizma, kod kuće i u svijetu, odigrala pozitivnu povijesnu ulogu. Tito je velika povijesna ličnost”, zaključio je Stanovnik.
 

Seebiz 27.4.2009.

Zadnja Promjena ( Friday, 29 May 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »