Tito puni kasu na Brionima PDF Ispis E-mail
Administrator   
Friday, 29 May 2009

ImageOd prodaje sitnih suvenira sa likom Josipa Broza, nacionalni park Brioni za posledlje dve godine zaradio više od 20.000 evra. Pojedini suveniri koštaju i više od 200 evra. Turistička atrakcija na Brionima i dalje je nekadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.Nacionalni park Brioni je u poslednje dve godine na prodaji sitnih suvenira s likom Josipa Broza zaradio više od 20.000 evra. Tako harizma nekadašnjeg predsednika i skoro trideset godina nakon njegove smrti i dalje puni kasu Nacionalnog parka.  Suveniri s Titovim likom i potpisom prodaju se po ceni od po nekoliko evra, a pojedini primerci staju i više od 200 evra.

Titovi suveniri se na Brionima prodaju od 1. maja 2007. godine, kada je s unukom Maršala Broza, Sašom Brozom potpisan ugovor o pravu korišćenja imena, pečata i lika Tita u komercijalne svrhe.

Ugovorom je određeno da se 10 odsto novca od prodaje suvenira uplaćuje Dečijem domu u Nazorovoj.

Portparol Nacionalnog parka Brioni Vesna Klunić rekla je za Slobodnu Dalmaciju da su u ovoj turističkoj sezoni povećali broj predmeta s Titovim likom koji se mogu kupiti kao suvenir.

Saradnjom su zadovoljni i u Dečjem domu u Nazorovoj, a direktorka tog centra Jasna Ćurković Kelava rekla je da im redovno na račun pristižu uplate Nacionalnog parka Brioni.

Unuka predsednika nekadašnje Jugoslavije smatra Brione "pravim mestom gde se dostojanstveno neguje sećanje i uspomena na Josipa Broza Tita".

 

RTS

 
« Prethodna   Sljedeća »