Instrukcija franjevcima za ponašanje u Drugom svjetskom ratu PDF Ispis E-mail
Administrator   
Friday, 24 June 2011

ImageBolji poznavatelji povijesnih prilika na ovim prostorima zasigurno su više puta pročitali Upute što ih je Uprava Franjevačkog reda iz Rima poslala svim franjevcima hrvatskog govornog područja u vihoru Drugog svjetskog rata 24.srpnja 1941. To je jedna od rijetkih svijetlih točaka iz tog vremena na ovim prostorima kad su u pitanju vjerske zajednice, posebno vodstva vjerskih zajednica. Prenosimo ovdje pismo generala Franjevačkoga reda fra Leonarda Bella 18. kolovoza 1941., u kojem se poziva na zaštitu progonjenih Srba, Židova i ostalih u NDH. Neka nam ovo bude poticaj i u današnjim turbulentnim vremenima, kada se religija instrumentalizira u nacional-političke svrhe, a vjerske vođe se nameću kao nacionalni lideri spremni da započnu čak i rat protiv "neprijatelja".

 

U pismu se u deset točaka sažimaju Upute što ih je Uprava Franjevačkoga reda poslala svim franjevcima hrvatskoga jezičnog područja 24. srpnja 1941. godine.


1. Razborito ali odlučno nastojati, da se provede zaključak provincijalnog sastanka u Zagrebu od 10. do 12. juna 1941. godine prema kojem nijedan franjevac ne smije biti učlanjen u Ustaškom hrvatskom pokretu.

 

2. Sa svom odlučnošću nastojati, da se franjevci bave samo duhovnim i svećeničkim poslovima, a svjetovne i političke poslove da prepuste svjetovnjacima i njihovoj odgovornosti.

 

3. Franjevci ne smiju imati nikakvog udjela u progonima Srba i Židova, u oduzimanju njihovog imetka, pokretnog i nepokretnoga, u iseljavanju Srba u Srbiju i naseljavanju Hrvata u dosadašnjim srpskim naseljima.

 

4. Dosljedno tome nijedan franjevac ne smije biti: a) u odborima i sudovima u istraživanju krivnje četnika i drugih Srba prema Hrvatima, te u izricanju kazna prema naprijed spomenutima, b) u odborima i uredima za naseljavanje Hrvata u srpskim naseljima i na imanjima oduzetim Srbima, c) u odborima i uredima za iseljavanje Srba i oduzimanje njihovog imetka.

 

5. Ni franjevačke župe, ni samostani ni provincije ne smiju primati na dar ni kupovati ni pokretna ni nepokretna dobra, koja su prije rata pripadala Srbima i Židovima.

 

6. Ukoliko budu u stanju, neka oci provincijali i ugledniji franjevci ulože sve sile kod vlasti i vodećih ljudi u današnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, da se ne čine osvete, da se ne progone nevini, da se ne oduzimlje imetak i ne vrši nasilno preseljavanje Srba iz njihovih dosadašnjih postojbina.

 

7. Gdje god se pruži prilika, neka franjevci uzimaju u zaštitu progonjene Srbe i Židove i pred narodnim masama i pred državnim vlastima. Ukoliko mogu neka oci provincijali i samostanske starješine oprezno i skrovito, i materijalno pomažu progonjenu i potrebnu braću Srbe.

 

8. Franjevci ne smiju imati nikakvog udjela u nasilnom i masovnom prevađanju pravoslavnih na katoličku vjeru. Nikakvu pravoslavnu župu ne smiju primiti na upravu, sve da im je i preuzvišena gospoda ordinariji (biskupi - op. a.) ponude. Naravno, pojedinačni prijelazi na katoličku vjeru iz uvjerenja i u punoj slobodi dozvoljeni su i poželjni danas kao i uvijek.

 

9. S franjevačkih župa, gdje su katolici izmiješani sa Srbima i drugim inovjercima valja ukloniti dušobrižnike (župnike i kapelane) koji su naprasiti i nerazboriti, i na njihovo mjesto postaviti ljude zrele, dobre i oprezne.

 

10. Ako bi se koji franjevac, zanesen narodnom suverenošću, ogriješio o dužnu snošljivost prema inovjercima i o kršćansku ljubav prema bližnjemu, ima se kazniti prema težini svoje pogreške, na prvom mjestu premještajem u drugi kraj, gdje neće imati prigodu za slične prijestupe.

 

Prometej.ba 21.5.2011.

 

Pomozimo franjevcima da izgrade svoju božju kuću na Dobrinji

Pomozimo našim prijateljima i komšijama franjevcima da izgrade svoju božju kuću na Dobrinji. Pomoć za izgradnju crkve na Dobirnji može se uplatiti na račun:

Župa sv. Franje Asiškog, Sarajevo

UniCredit Bank

Transakcijski račun: 3386902230098985

IBAN: BA393386904830099304, SWIFT: UNCRBA 22

Devizni račun: 20013471101

 

Posjetite i  

Facebook page "Titomanija"  

Facebook grupu "Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu"

 

Zadnja Promjena ( Saturday, 08 October 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »