Godišnjica bitke na Sutjesci PDF Ispis E-mail
Administrator   
Monday, 13 June 2011

ImageIspred središnjeg spomen-obilježja na Tjentištu danas je obilježeno 68 godina od bitke na Sutjesci i sedamdeset godina od ustanka protiv fašizma. Vijence na spomen-kosturnicu u kojoj se nalaze kosti 3.301 borca partizanskih brigada Narodnodnoslobodilačke vojske položili su predstavnici najviših organa i institucija Republike Srpske, izaslanstva SUBNOR-a iz više gradova Srpske, Srbije i Crne Gore, kao i malobrojni, preživeli veterani, sudionici bitke na Sutjesci.

 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, obraćajući se okupljenima, istaknuo je kako će Vlada Srpske nastaviti snažno podržavati ovaj, ali i druge skupove, koji gaje sećanje na vječno žive ideje antifašizma, koje su duboko prisutne u srpskom narodu, prenosi Srna.

 

- Narodnooslobodilački partizanski pokret je nešto sa čime treba da se ponosimo, a bitka na Sutjesci je simbol herojstva. Zato smo mi, potomci i sljedbenici te herojske borbe dužni da tu povijet pamtimo i prenosimo je mladim generacijama, istaknuo je Đokić.

Predsjednik SUBNOR-a RS Blagoja Gajić podsjetio je na "najslavniju epopeju Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji".

 

- U operaciji `Švarc` ili Petoj njemačkoj ofanzivi protiv Titovih partizana živote je dalo 7.356 boraca, među kojima i 1.046 desetara, komandira i komandanata partizanskih jedinica. U ovoj bici, koja se protiv desetostruko nadmoćnijih njemačkih snaga vodila u kasno proljeće 1943. godine poginuo je i najslavniji partizanski komadant Sava Kovačević, a ranjen je i Jospip Broz Tito, dodao je Gajić.

 

Bitka na Sutjesci trajala je od 15. svibnja do 16. lipnja 1943. godine i bila je zajednički napad Sila osovine koji je za cilj imao uništenje jugoslavenskih partizanskih jedinica u blizini Sutjeske, a odbijanje te ofenzive smatra se prekretnicom za Jugoslaviju u Drugom svjetskom ratu.

 

bitno.ba 13.6.2011.

 

Posjetite i  

Facebook page "Titomanija" 

Facebook grupu "Spasimo i obnovimo Spomen park Vraca u Sarajevu"

Zadnja Promjena ( Monday, 03 October 2011 )
 
« Prethodna   Sljedeća »