Proslava posvećena Titu podelila vlast PDF Ispis E-mail
Administrator   
Saturday, 09 May 2009

ImageUŽICE - Jedna muzejska manifestacija ugrozila je stabilnost vladajuće koalicije u Užicu. Užički odbor SPO-a, koji je deo gradske vlasti, zapretio je da će napustiti vladajuću koaliciju ako za „Noć muzeja” bude izveden predviđeni performans polaganja pionirske zakletve pred spomenikom Josipu Brozu Titu, saznaje „Blic”. U ovoj stranci revoltirani su jer priredba koju je osmislio Narodni muzeja Užica „veliča lik i delo Josipa Broza”. Ako SPO uskrati podršku, vladajuća koalicija ostaće samo sa jednim odbornikom više od opozicije. Program „Snaga mladosti i moć autoriteta”, kojom će užički muzej 16. maja doprineti nacionalnoj manifestaciji „Noć muzeja”, predvideo je da se u sklopu priredbe najpre izvede performans u sklopu koga će tridesetak osnovaca, okićeni crvenim pionirskim maramama i sa kapama i petokrakama na glavi, simbolično položiti zakletvu pred Titovim spomenikom.

Dok se mališani budu zavetovali na „časnu pionirsku reč” i čitali pesmice i sastave posvećene drugu Titu, na video-bimovima oko njih vrteće se snimci čuvenih sletova kojima je obeležavan Dan mladosti. Program se kasnije seli u jednu od muzejskih sala gde je izloženo 35 štafeta mladosti, mnoštvo slika, dokumenata, rukopisa, koji svedoče o vremenu kada je Užice bilo Titovo, ali i o učešću Užičana na omladinskim radnim akcijama, u izgradnji fabrika, razvoju grada...

Kako „Blic” nezvanično saznaje, užički SPO je uputio pismo Gradskom veću, zahtevajući da spreči muzej u održavanju manifestacije. U istom zahtevu se navodi da će u suprotnom SPO okrenuti leđa koalicionim partnerima sa kojima je na vlasti u gradu - DS, G17 plus, SPS i LDP. Ova saznanja „Blica” lokalni funkcioneri SPO-a juče nisu hteli da potvrde, ali ni da demantuju.
Od 67 mesta u lokalnom parlamentu, vladajuća koalicija trenutno ima 37 odbornika. U slučaju da SPO sa trojicom svojih predstavnika istupi iz koalicije, krnja lista „Za evropsko Užice” sa SPS-om i LDP-om i dalje bi imala većinu, ali tesnu, sa smo jednim glasom više u odnosu na opoziciju. U toj situaciji SPO ne bi previše izgubio - stranci nije povereno direktorsko mesto ni u jednom javnom preduzeću i ustanovi, a u organima vlasti zastupljena je tek sa jednim članom Gradskog veća i jednim pomoćnikom gradonačelnika.
Direktor Narodnog muzeja Nikola Gogić (SPS) kazao je juče „Blicu” da prvi put čuje za ovakav stav SPO-a, ali ustanova kojom on rukovodi ni u kom slučaju neće menjati program pripremljen za 16. maj.
- Dok ne vidim taj dopis, ne mogu da verujem da je to istina. Ne ide mi u glavu da još uvek postoje ljudi, priučeni mudraci i neuki stručnjaci, koji hoće da kreiraju politiku muzeja na komesarski način. Manifestacija koju spremamo za „Noć muzeja” zapravo uopšte ne veliča Tita već dokumentuje izgradnju fabrika, ulica, vodovodne mreže koju je gradila užička omladina. Program „Snaga mladosti i moć autoriteta” odobren je na Upravnom odboru Narodnog muzeja. Ako je SPO imao neke zamerke, zašto ih nije izneo na sednici ovog tela - kaže Gogić.
Za zahtev SPO-a, od „Blica” je prvi put čuo i Radovan Ristović, član Gradskog veća zadužen za kulturu.
- Ne mogu ništa da komentarišem dok ne vidim taj papir. U svakom slučaju, nije u nadležnosti Gradskog veća da određuje program rada muzeja - kaže Ristović.
Jedan od visokih užičkih funkcionera, koji je zahtevao da ostane anoniman, kazao je juče za naš list da ne veruje da će SPO napustiti vlast, ali ako do toga dođe, stabilnost koalicije ipak neće biti ugrožena.
- Možda se ovakva muzejska postavka kosi sa političkim uverenjima SPO-a, ali mislim da je u pitanju nešto drugo. Poznato je da je aktuelni direktor muzeja Nikola Gogić izneo u javnost „prljav veš” koji je za sobom ostavio kadar SPO-a dok je prethodnih godina vodio ovu ustanovu, pa se sada iz kontrasmera odapinju otrovne strelice - kaže ovaj gradski funkcioner.
 

Vladimir Lojanica

 

Blic 7.5.2009.

Zadnja Promjena ( Saturday, 09 May 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »