Foto monografija "Tito i Jovanka" PDF Ispis E-mail
Administrator   
Saturday, 09 May 2009

ImageBeograd - Najnovija foto-monografija Ive Eterovića "Tito i Jovanka" predstavljena je u Muzeju istorije Jugoslavije. Reč je o svojevrsnom nastavku foto-priče "Njihovi dani" iz davne 1977. godine, koja sadrži 55 fotografija na 44 strane, od kojih su neke u ovom luksuznom portfoliju objavljene prvi put. Kada je kao mlad fotoreporter 1966. godine, po umetničkoj preporuci, a ne po partijskoj liniji došao u Užičku da napravi seriju Titovih fotografija, znao je da se takva prilika ne propušta. Brozovima je predložio da osim formalnih, beleži i njihove privatne trenutke, na šta je posle Titovog nećkanja Jovanka zaključila "Vi ste prvi s tom idejom, ja se slažem, a vidim da je i Tito za to".

Tako su nastale čuvene fotografije bračnog para u u privatnom ambijentu, spavaćoj sobi, kupatilu.

"Nisam se prevario ,nisam se pokajao. Ja bih mogao napraviti još 2 ovakve knjige, a da ni jedna ne liči na drugu. U ovu sam uložio neke fotografije koje su meni drage, bez obzira na boju, ali i neke nove. Ima ih 80 odsto, koje nisu objavljene iz tog mog fundusa koji je veliki", kaže Eterović.

Skoro sve fotografije nastale su do 1976. godine, a Titova ocena bila je da je Eterović dobronameran čovek i vrstan majstor fotografije, pa mu je i napismeno dao kart blanš na kome je pisalo "Eterović ima čist umetnički odraz i svoje fotografije može da koristi po svojoj želji". Na privilegiju koju je retko ko imao, prema Eterovićevim rečima, mnogi Dolanci su gledali s podozrenjem.

"To je 10 godina stradanja. Bilo je i radosnih trenutaka i Tito i Jovanka su me morali braniti i štititi, ali ja sam stalno bio u strahu da se nekome zamerim i onda mi stavi nogu i onda razumete", kaže Eterović.

Ivo Eterović spada u malobrojne i odane prijatelje Jovanke Budisavljević Broz, bivše prve dame i ikone stila eks Ju koja je u prvom planu ovoj portfolija.

Nova Eterovićeva fotomonografija objavljena je izdanju Čuguraprinta u tiražu od 1000 primeraka, a košta 2000 dinara.


B 92 1.5.2009.

 
« Prethodna   Sljedeća »