Tito nije bio zločinac PDF Ispis E-mail
Administrator   
Thursday, 07 May 2009

ImageJASENOVAC - Obračun pojedinaca koji se ne mogu pomiriti s povijesnim činjenicama s antifašizmom i njihovo kompromitiranje žrtava fašizma u Hrvatskoj neće proći. Nedoučeni povjesničari, lažni borci za ljudska prava, oni koje bi mogla sustići tužba za ratne zločine, napadaju zadnjih dana antifašistički pokret i mene osobno, misleći kako je pri kraju moj predsjednički mandat, pa je sada došlo vrijeme za reviziju povijesti. No, griješe, u Hrvatskoj koja će biti uskoro članica EU nema mjesta za ljude koji veličaju fašizam, koji bi iznova pisali povijest. Rekao je ovo predsjednik Stjepan Mesić danas u Jasenovcu, na komemoraciji u povodu obilježavanja 64. obljetnice proboja logoraša iz jasenovačkog logora smrti, 22. travnja 1945. godine.

U vrlo emotivnom i oštrom govoru, ističući kako je ovo posljednji put da u Jasenovcu govori kao predsjednik države, ali će doći opet kao građanin, Mesić je naglasio kako je u tijeku 8. ofanziva revizionista koji ne napadaju samo antifašiste, nego napadaju njega i njegovu obitelj.

Rekao je da kao privatna osoba ne bi odgovarao na te napade, ali da to mora učiniti kao predsjednik Republike. - Ja sam, naime, ako je netko smetnuo s uma, predsjednik države u čijem je Ustavu upisan antifašizam. I ja to ne zaboravljam - naglasio je.

Zaključio je kako antifašistički pokret u Hrvatskoj i Jugoslaviji nije bio zločinački pokret, da vođa toga pokreta Josip Broz Tito nije bio zločinac, iako je zločina u ime osvete bilo.

- Ali je zato zločinački bio ustaški pokret i njihova država, koji su se na žalost kitili hrvatskim imenom - rekao je Mesić. Osudio je svako koketiranje s ustaštvom te zaključio, burno pozdravljen nekoliko tisuća sudionika komemoracije, kako su komemoracije u Jasenovcu satovi povijesti s kojima se nikada ne smije stati.

Ponovio je da neće dopustiti napade na antifašizam i antifašiste. - Oni su se borili za slobodu. Ni za što drugo, nego za slobodu! - ustvrdio je i istaknuo da najodlučnije osuđuje i odbacuje pokušaje politiziranja žrtava na bilo kojoj strani.

- Ovo što se sa sada radi, to nije ništa drugo nego jeftini politički igrokaz u funkciji posljednjeg, rekao bih, očajničkog pokušaja povijesnih revizionista da promijene rezultate Drugog svjetskog rata - kazao je Mesić uz buran pljesak oko dvije tisuće okupljenih.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je podno Bogdanovićevog cvijeta u Spomen području Jasenovac, kako je Jasenovcem 1300 dana vladalo bezumlje, te da Vlada RH najoštrije osuđuje zločine počinjene u vrijeme ustaškog režima, režima zla.

Željka Antunović, u ime Hrvatskog sabora istaknula je govoreći na komemoraciji kako istina o Jasenovcu treba poslužiti da se ne zaboravi kako je netolerancija među ljudima opasna za cijeli ljudski rod. Na kraju komemoracije molitvu za sve ubijene u Jasenovcu, a na dan 22. travnja 2009. godine poimenično je utvrđeno 75.900 žrtava, izmolili su svećenici četiriju vjerskih zajednica, katolične, pravoslavne, židovske i muslimanske.Jutarnji list

Zadnja Promjena ( Thursday, 07 May 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »