Ljubljana opet dobila Titovu ulicu PDF Ispis E-mail
Administrator   
Monday, 27 April 2009
ImageKasno sinoć većina ljubljanskih opštinskih odbornika odlučila je da prihvati predlog Komisije za preimenovanje ulica i naselja i ulicu koja će povezivati obilaznicu sa gradom imenuje po nekadašnjem predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu - Titova ulica. Imenovanju ulice po Brozu usprotivila se Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, čiji je podmladak, u ponedeljak, gradonačelniku Ljubljane predao peticiju sa 5.094 potpisa građana koji se tome protive. Opštinski odbornik SDS-a Dimitrij Kovačič je, na sinoćnjoj sednici upozorio opštinske odbornike da se, u ovom slučaju, radi o nametanju Titove ulice nekome ko to ne želi i koga to boli.

"Rođacima žrtava posleratnih ubistava u Ljubljani se nameće imenovanje po čoveku koji je odgovoran za ta ubistva", rekao je Kovačič.

Sa tim su saglasni i u stranci Mlada Slovenija, koja se oštro protivila predlogu, smatrajući da je Tito odgovoran za smrt milion ljudi.

"Taj korak bi bio svojevrstan presedan proslavljanja kulture smrti i zatiranja, koje svojim likom predstavlja Josip Broz Tito", rekao je predstavnik ove stranke Jernej Vrtovec, predloživši da se ulica nazove Ulica žrtava Josipa Broza Tita.

Mlada Slovenija je najavila i sakupljanje potpisa za referendum, kojim će ova stranka probati da spreči da se ljubljanska ulica imenuje po nekome "ko na savesti ima oko milion pobijenih ljudi i spada među 10 najgorih zločinaca na svetu".

Mlada Slovenija prebacuje gradonačelniku Zoranu Jankoviću da ovim potezom deli Ljubljančane i Slovence, što potvrđuje i ispitivanje javnog mnjenja koje je naručila opština Ljubljana i koje je pokazalo da je 40 odsto ispitanih protiv toga da se ulica imenuje po Titu, dok je 60 odsto podržalo taj predlog.

Ljubljana je Titovu ulicu imala do 8. oktobra 1991. godine, kada je gradska skupština Ljubljane odlučila da glavnu gradsku ulicu, koja je nosila Titovo ime, preimenuje, delom u Slovenačku ulicu (Slovenska ulica) i delom u Bečku ulicu (Dunajska ulica).

Tako je bilo sve do nedavno kada je pomenuta komisija predložila da se jedna od ljubljanskih ulica "ponovo imenuje po pokojnom predsedniku SFRJ", što je većina ljubljanskih odbornika sinoć i potvrdila.

B92 21.4.2009.

 

Zadnja Promjena ( Wednesday, 06 May 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »