Otkriven spomenik Titu u Podgorici PDF Ispis E-mail
Administrator   
Thursday, 20 December 2018

ImageSpomenik doživotnom predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipu Brozu Titu otkriven je danas na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, u danu kada se obilježava Dan oslobođenja Podgorice, javlja agencija Anadolija. Uz intoniranje himni „Oj svijetla majska zoro“ i „Hej Slaveni“, spomenik su svečano otkrili gradonačelnik crnogorske prijestolnice Ivan Vuković i državni ministar odbrane Predrag Bošković. U prisustvu više stotina građana, koji su nosili slike s Titovim likom, otkriven je spomenik državniku čije je Podgorica nosila ime u periodu od 1946. do 1992. godine (Titograd).

Vuković je podsjetio kako su na današnji dan 1944. godine okupator Podgorice i domaći kolaboracionisti konačno položili oružje.

Historijske zasluge

„Današnji dan oslobođenja prilika je da odamo počast onima koji su ginuli za slobodu i da pomenemo imena koja su se posebno istakla veličinom svoje žrtve. O veličini Titovih istorijskih zasluga dovoljno govori činjenica da je godinu nakon rata naš grad preimenovan u Titograd“, kazao je Vuković.

„Josip Broz Tito je jedna od najvećih istorijskih ličnosti sa ovih prostora. Danas jedna nova Crna Gora, međunarodno priznata država podiže spomenik drugu Titu. Činimo to kako bismo dodatno osvijetlili orijentir kojim treba da ide Crna Gora.“

Skupština Podgorice je 30. oktobra usvojila prijedlog gradonačelnika Vukovića da Josipu Brozu Titu u glavnom gradu Crne Gore bude podignut spomenik.

U obrazloženju prijedloga navedeno je, između ostalog, da je Crna Gora jedna od rijetkih država koje se mogu ponositi antifašističkim naslijeđem, kao i činjenicom da je prvi općenarodni najveći ustanak u tom trenutku bio podignut upravo u Crnoj Gori, u čemu je i te kako bio značajan uticaj Josipa Broza.

Izvor: Agencije

Al Jazeera 19.12.2018.
#JosiBrozTito
#Podgorica #Titograd

 
« Prethodna   Sljedeća »