Obnova antifašističkog spomenika na Jevrejskom groblju u Sarajevu PDF Ispis E-mail
Administrator   
Wednesday, 05 December 2018

Predlažem da se u budžetu općine Centar Sarajevo za 2019. godinu izdvoji novac za obnovu antifašističkog spomenika na Jevrejskom groblju.

Nedavno sam posjetio staro Jevrejsko groblje na Borku. Nažalost iako su neki objekti na njemu obnovljeni (kapela, ulazna kapija, spomenik Zeki efendiji) groblje se kao posljedica opsade grada i poslijeratnog vandalizma nalazi u veoma lošem stanju. Posebno po pitanju nadgrobnih spomenika koji su većinom porušeni. Čak je objekat kapele ponovo izložen uništavanju (razbijanje stakala). Na teritoriji naše općine se nalazi vrijedan kulturno istorijski spomenik koji je proglašen Nacionalnim spomenikom BiH. S obzirom da je to najstarije Jevrejsko groblje u Evropi poslije onog u Pragu, te kao takvo ozbiljan kandidat za stavljanje na listu spomenika UNESCO-a. Ne treba naglašavati kakvu bi korist od toga imala naša općina, grad, kanton.....Ali da bi se to ostvarilo potrebno je groblje dovesti u red. Iako se u odlukama o proglašenju Nacinalnog spomenika BiH za osiguravanje sredstava obavezuje vlada FBiH, mislim da je naša građanska dužnost da se i mi uključimo u njegovu obnovu jer se nalazi na teritoriji naše općine. (kao što općina Novo Sarajevo svake godine u budžetu osigura novac za obnovu Spomen parka Vraca).

Od objekata koje sam pregledao mislim da je u najgorem stanju Spomenik borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora prof. Jahiela Fincija, istaknutog sarajevskog arhitekte i osnivača  Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu koji je napravljen 1952. godine.

Zato apelujem da u saradnji sa Komisijom za zaštitu nacionalnih spomenika BiH,  kantonalnim zavodom za zaštitu kulturno istorijskog nasljeđa i Jevrejskom opštinom Sarajevo izvršite procjenu štete i osigurate sredstva za njegovu obnovu – za početak. Možda će ovaj potez potaknuti i druge da se uključe u obnovu groblja.

Također vas molim da razmotrite mogućnost da se iz budžeta izdvoje makar simbolična sredstva za nastavak obnove Spomen parka Vraca i saniranje klizišta u N.P. Sutjeska.

Molim Vas da u skladu sa svojim mogućnostima podržite ovu inicijativu i pomognete u njezinoj realizaciji!

vbs

 

Image 

 

 

#Sarajevo #jevrejskogroblje #antifašizam

 

Zadnja Promjena ( Sunday, 09 December 2018 )
 
Sljedeća »