Tisuće ljudi na obilježavanju Dana mladosti u Kumrovcu PDF Ispis E-mail
Administrator   
Saturday, 26 May 2018

ImageU rodnom selu Josipa Broza Tita okupilo se nekoliko tisuća poklonika njegovog lika i djela kako bi obilježili Titov rođendan, Dan mladosti, pod sloganom "Dan mladosti, dan radosti", javlja Anadolu Agency (AA). Selo Kumrovec u Hrvatskom zagorju danas je bilo prepuno ikonografije iz bivše Jugoslavije, majica s likom Tita, republičkih zastava, ordenja, kapa partizanki i pionirki sa crvenim zvijezdama. Na obilježavanje ovog datuma, koji je u bivšoj Jugoslaviji bio važan državni praznik, pristigli su gosti iz svih zemalja bivše zajedničke države, najviše Hrvati, Slovenci, ali i gosti iz BiH te Kosova i Crne Gore.

Kao i svake godine, trgovci su ovo masovno okupljanje iskoristili kako bi ponešto zaradili, tako da se na kumrovečkim štandovima moglo kupiti različite suvenire, od jugoslavenske ikonografije pa sve do predmeta za svakodnevnu upotrebu, te hrana i piće.

Na glavnoj pozornici smještenoj na trgu ispred rodne kuće Josipa Broza smjenjivali su se govornici, zborovi i kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i regije.

Unatoč najavi, bivši hrvatski predsjednik i bivši počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske (SABA RH) Stipe Mesić nije se pojavio na okupljanju, ali je pročitan njegov govor.

Osnovna poruka Mesićevog govora odnosila se na potrebu suprotstavljanja suvremenim pokušajima u Hrvatskoj da se pobjeda u 2. svjetskom ratu odijeli od maršala Tita i njegovih postignuća.

Okupljenima, koji su povremeno skandirati Titovo ime, između ostalih se obratio predsjednik SABA RH Franjo Habulin koji je istaknuo kako je Tito iz Kumrovca, kao revolucionar, vojskovođa, državnik i političar obilježio drugu polovicu 20. stoljeća i društveno-politička kretanja u svijetu u tom periodu.

"Tito je imao poseban odnos prema mladima i mladosti jer upravo se na njih oslonio u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB), u antifašističkoj revoliciji. Vrijednosti i tekovine koji su proizašle iz te borbe su najveće demokratske vrijednosti danas: sloboda, jednakost, mirotvorstvo, socijalna pravda, briga za čovjeka i njegova pravda", istaknuo je Habulin.

Na skupu se čula i važna poruka kako petokraka NOB-a i ona koje je napala Hrvatsku 1990-ih nije ista.

Posjetitelji su se fotografirali uz Titov spomenik kojeg je izradio kipar Antun Augustinčić pored njegove rodne kuće, a druženje u Kumrovcu za neke će se nastaviti do kasnih večernjih sati.

Dan mladosti, koji se u bivšoj Jugoslaviji obilježavao 25. svibnja, nakon raspada bivše države, u Kumrovcu se obilježava u subotu koja je najbliža tom datumu.

Anadolu Agency 26.5.2018.


#JosipBrozTito #Kumrovec #danmladosti

Zadnja Promjena ( Saturday, 26 May 2018 )
 
« Prethodna   Sljedeća »