Druže Tito rat je završen! PDF Ispis E-mail
Administrator   
Wednesday, 16 May 2018

Image15. maja 1945. godine komandant 3. armije NOV general Kosta Nađ u Dravogradu je predao raport svom vrhovnom komandantu: “druže Tito rat je završen“! Tako je završila jedna slavna epopeja koja je počela 4. jula 1941. godine kada je mala ali hrabra grupa antifašista i komunista predvođena drugom Titom u kući porodice Ribnikar u okupiranom Beogradu odlučila da pruži otpor tada najvećoj vojnoj sili u istoriji ratovanja.

Izdali su proglas narodima Jugoslavije da im se pridruže u borbi. Vjerovatno ni sami nisu vjerovali da će 4 godine kasnije pod svojom komandom imati silu od 800.000 vojnika koja je gotovo bez ikakve strane vojne pomoći oslobodila okupiranu zemlju. Cijena je bila ogromna! U slavnim epopejama: Užičkoj republici, Kozari, Neretvi, Sutjesci, Drvaru i svim onim mjestima, kako je napisao naš Mišo Marić, koje su drug Tito i njegovi partizani iz zemljopisa premještali u istoriju, na vječitoj straži i braniku domovine ostalo je zauvijek njih četvrt miliona, među njima i autor Proglasa na ustanak protiv fašizma Ivo Lola Ribar.

73 godine kasnije potomci preživjelih kvislinga, razni istorijski revizionisti, pokušavaju da promijene tok istorije. Krvnici se proglašavaju žrtvama, a saradnici okupatora “antifašistima“. Međutim, na njhovu žalost istorija se ne može izbrisati gumicom. Crvena zvijezda petokraka pod kojom su se borili Titovi partizani vječno će sijati, davati nadu da će ovom zlu koje već više od 25 godina vlada na prostorima koje su oslobodile slavne jedinice Titovih partizana doći kraj i njezin sjaj nikada neće izblijediti, a potomci fašista i njihovi sljedbenici će se naći tamo gdje su već bili – na smetljištu istorije!

valterbranisarajevo

Titomanija 16.5.2018.

Titomanija na Facebooku

https://www.facebook.com/Titomanija-231174356936187/

 

#JosipBrozTito #Jugoslavija #Yugoslavia #SFRJ #partizani #antifašizam #antifascism

 

Zadnja Promjena ( Wednesday, 16 May 2018 )
 
« Prethodna   Sljedeća »