Sretan 8. mart ! PDF Ispis E-mail
Administrator   
Thursday, 08 March 2018
Image

Nažalost i u 21 vijeku žene se moraju boriti za svoja prava. Rade od jutra do mraka u raznim tržnim centrima za mizerne plaće. U toku radnog vremena ne smiju sjesti, neke čak ni otići u WC. Trudnice dobivaju otkaze, a na intervjuima na posao prvo pitanje je: "Da li namjeravate ostati u drugom stanju“.

Žene na ovim prostorima su prvi put dobile ravnopravnost za vrijeme druga Tita. Dobile su pravo glasa, pravo na školovanje. U Titovoj Jugoslaviji žene su obavljale najviše državne funkcije.

Nakon 25 godina “Švicarske“ očigledno klerofašisti, nacionalšovinisti i razni tajkuni koji su se bogatili dok su ovim prostorima tekli potoci krvi žele da sve vrate na početak – u vrijeme Roze Luksemburg i Klare Cetkin. Neke od banana državica čak ne žele da potpišu Istanbulsku konvenciju - Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Najtragičnije je to što su nosioci ovih negativnih pojava uglavnom one koje su silom prilika rođene kao žene, koje žele da od žena ponovo naprave “mašine za rađanje“ zatvorene između četiri zida, izložene nasilju raznih manijaka koje su izabrale kao životne partnere.

Zato drugarice razmislite dobro na ovaj dan posvećen vama kako da sačuvate stečena prava. Nemojte šutiti, ne bojte se raznih moralnih nakaza, raznih markićki. Dignite svoj glas. Mi smo svi uz vas! Nema povratka natrag. S.F-S.N!

valterbranisarajevo

Zadnja Promjena ( Thursday, 08 March 2018 )
 
« Prethodna   Sljedeća »