Dani antifašizma u Mostaru od 12. do 17. februara PDF Ispis E-mail
Administrator   
Monday, 12 February 2018

ImageCentralna manifestacija obilježavanja koja će, prema najavama organizatora, okupiti preko hiljadu gostiju iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije bit će upriličena u subotu, 17. februara. Tom prilikom, u Narodnom pozorištu Mostar u 10 sati bit će održana svečana akademija, a nakon nje, u 12.30 sati, polaganje cvijeća na Partizansko spomen groblje u Mostaru.

Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar organizirat će od 12. do 17. februara manifestaciju "Dani antifašizma u Mostaru" koja će okupiti brojne antifašiste iz svih krajeva bivše Jugoslavije, rečeno je na konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom.

Manifestacija, koja će biti održana u povodu obilježavanja 73. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, počet će otvaranjem izložbe "Nepokoreni Mostar u borbi za slobodu, koja će biti postavljena 12. februara u Narodnom pozorištu Mostar u 19 sati, dok će drugog dana manifestacije na Memorijalnoj sceni 2532 u 19 sati biti upriličena projekcija igranog filma "Šišanje".

U sklopu manifestacije, uz ostalo, u srijedu, 14. februara, u Centru za kulturu Mostar u 19 sati bit će predstavljeno drugo izdanje knjige "Tito i mi- jučer, danas, sutra" o kojoj će govoriti Besima Borić, Slavo Kukić i Esad Bajtal, a 15. februara u Hotelu "Bristol" u 19 sati održat će se tribina "Spomeničko naslijeđe NOB-a i kultura sjećanja". Uvodničari na tribini bit će Tomislav Išek i Senada Demirović- Habibija.

Centralna manifestacija obilježavanja koja će, prema najavama organizatora, okupiti preko hiljadu gostiju iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije bit će upriličena u subotu, 17. februara. Tom prilikom, u Narodnom pozorištu Mostar u 10 sati bit će održana svečana akademija, a nakon nje, u 12.30 sati, polaganje cvijeća na Partizansko spomen groblje u Mostaru.

- Ove godine smo odlučili da upriličimo širu manifestaciju da se obilježavanje ovog značajnog datuma iz historije Grada ne svede samo na to da dođemo jedan dan, ispričamo se, položimo cvijeće i čekamo neku narednu prigodu, nego da pokušamo skrenuti pažnju na vrijedne tekovine antifašizma koje baštini ovaj grad - kazao je predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić.

Govoreći o atmosferi u kojoj se ove godine obilježava godišnjica oslobođenja Mostara, Đulić je dodao kako je atmosfera posljednjih godina otprilike konstanta.

- Imamo bujanje raznoraznih oblika neofašizma, neofašističkog djelovanja, aktivnosti čak i u vlasti, od pojedinaca u stranačkom djelovanju, u izjavama koje se daju i naravno da to sve skupa unosi nemir, ali istovremeno uvjerava nas da obilježavanje ovakvih dana, djevovanje na razvijanju ideje antifašizma i pokazivanje mladim ljudima kud ih vodi retorika i djelovanje i u šta ih guraju oni koji misle da upravljaju našim životima je naša prvenstvena zadaća - poručio je Đulić.

Dnevni Avaz 9.2.2018.

#Mostar #JosipBrozTito #Jugoslavija #Yugoslavia #SFRJ #antifašizam #antifascism
 
« Prethodna   Sljedeća »