Istra živi antifašizam! PDF Ispis E-mail
Administrator   
Saturday, 16 September 2017

Image U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula održana je danas središnja svečanost u povodu obilježavanja 70. godišnjice prestanka anglo-američke vojne uprave nad Pulom. Kako je u uvodu rečeno to je jedan od najznačajnijih trenutaka u modernoj povijesti Pule koji je definirao daljnji razvitak grada i njegovih stanovnika.

Protiv omalovažavanja lika i djela druga Tita

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Livio Blašković poručio je okupljenima, pozdravljajući posebno preživjele borce NOB-a ali i mlade na kojima budućnost ostaje, odnosno učenike pulskih osnovnih i srednjih škola, da je Pula bila posljednji oslobođeni grad u Istri čiji su građani, vođeni bratstvom i jedinstvom, dali ogroman doprinos u borbi protiv fašizma. Pritom se najprije osvrnuo na povijesne činjenice iz toga doba te kako je teklo oslobođenje Pule da bi na kraju poručio Vladi Republike Hrvatske da prestane s veličanjem ustaških pozdrava te se ugleda u susjednu Italiju gdje se takvo ponašanje strogo kažnjava.

- Zabrinjavajuće je što se omalovažava lik i djelo Josipa Broza Tita. Da nije bilo njega i njegovih boraca Istra danas ne bi bila dio matice zemlje, kazao je Blašković. Zahvaljujući se Gradu Puli i gradonačelniku na pomoći prilikom organiziranja ove proslave svima je poručio još jednom - "Istra živi antifašizam!"

Okupljenima se potom, na talijanskom jeziku, obratio i potpredsjednik udruge Adriano Ruiba, a najveći su pljesak dobile članice zbora "Praksa" koje su pjevale pjesme poput "Bandiera rossa" i "Bella ciao", a mnogi su im se iz publike spontano i pridružili.

Tekovine antifašizma utkane u temelje grada

Nakon glazbenog dijela okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek koji je istaknuo kako se danas prisjećamo značajnog datuma u modernoj povijesti naše Pule.

- Taj je dan označio prekretnicu u životu mnogih, a samom je gradu dao novi smjer razvitka. Povijesna događanja ostavila su na našem gradu neizbrisiv trag i duboke ožiljke, a tekovine antifašizma i vrijednosti mira, tolerancije i suživota koje za sobom nosi, utkane su u temelje suvremene Pule. Na tim je temeljima stvorena i Hrvatska država, što nažalost danas mnogi zaboravljaju i negiraju.  I zato je danas, možda više nego ikad prije, potrebno stati u obranu naših ideala i promicati vrijednosti zbog kojih je Pula opstala u najtežim i najmračnijim trenucima njene prošlosti. To su načela suvremenog poimanja antifašizma, koje se identificira s idealima slobode, demokracije, socijalne pravde i ravnopravnosti među ljudima. Vrijednosti zbog kojih su se žrtvovali naši sugrađani, želimo i moramo prenijeti na nove generacije i buduće naraštaje, poručio je Cvek zaključivši da je Pula danas moderan europski grad, grad okrenut budućnosti ali i grad koji nikada neće dopustiti da se prošlost zaboravi!

Svečanost je zaključena projekcijom dvaju dokumentarnih filmova o razdoblju anglo-američke uprave nad Pulom - "Istina o Puli" i "Addio Pola".

Položeni vijenci na spomen obilježja

Netom prije same svečanosti, u jutarnjim su satima predstavnici Grada Pule, Istarske županije i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule položili vijence na spomen obilježjima na gradskom groblju, u Trščanskoj ulici kod mlina, u Titovom parku te u parku žrtava Vargarole, poklonivši se svima koji su izgubili život o borbi za slobodu. (B. PETROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

Glas Istre 15.9.2017.

 

 

#JosipBrozTito #antifašizam #antifascism   

 


 

 


 

 

 

 

Zadnja Promjena ( Saturday, 16 September 2017 )
 
« Prethodna   Sljedeća »