Njemački mediji o Hrvatskoj Tamo se upravo događa odricanje jednog od najvažnijih dijelova povijesti PDF Ispis E-mail
Administrator   
Wednesday, 26 July 2017

ImageNa promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu osvrnuli su se i njemački mediji. U Hrvatskoj se događa ‘rješavanje jednog od svojih najpoznatijih državnika i odricanje jednog od najvažnijih dijelova povijesti te zemlje’, piše dopisnik dnevnika Tageszeitung iz Hrvatske, Erich Rathfelder. Dopisnik Tageszeitunga ističe zasluge Josipa Broza Tita u borbi protiv fašista. Piše kako niti u jednoj okupiranoj europskoj zemlji pokretu otpora nije uspjelo pobijediti protivnika bez vanjske pomoći, a partizanima u Jugoslaviji je to pošlo za rukom pod vodstvom Tita.

Autor spominje i raskid sa Staljinom te prijelaz Jugoslavije u industrijsku zemlju, iz poljoprivredne. Piše i o Titovoj izjavi iz sedamdesetih, kada je rekao da, ‘ako narodu da demokraciju, da će si međusobno porazbijati glave’, citira Deutsche Welle njemačke medije.

Ovaj dopisnik za Tageszeitung iz Splita kaže da desnica u Hrvatskoj sada želi promijeniti ime trga jer im je Tito već godinama trn u oku zbog toga što nije bio nacionalist i patriot, već internacionalac.

 ‘To je za hrvatsku desnicu grijeh. Kažu: Tito se borio za Jugoslaviju a ne za Hrvatsku’, piše Erich Rathfelder i dodaje da su u mržnji prema Titu ujedinjeni ekstremisti i u Hrvatskoj i u Srbiji.

globalcir.com/visoko.co.ba 26.7.2017.

 

#JosipBrozTito #antifašizam #antifascism

 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »