Titove ulice: Hrvatska i Makedonija ih imaju najviše, BiH na trećem mjestu PDF Ispis E-mail
Administrator   
Monday, 24 July 2017

Image Italijanski stručnjak za postkomunistička društva i istočnu Evropu Giorgio Comai kreirao je svojevrsnu mapu ulica i trgova koje nose ime Josipa Broza Tita. Ulice i trgove okupio je na jedno mjesto koristeći platforme OpenStreetMap i GoogleMap. Prema njegovim podacima, za koje kaže da još uvijek sakuplja, najveći broj ulica i trgova sa Titovim imenom nalazi se u Makedoniji i Hrvatskoj. Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu, Srbija na četvrtom, Slovenija na petom, a Crna Gora na šestom mjestu u sklopu spiska bivših jugoslavenskih republika.

Broj ulica i trgova po državama - Makedonija 24, Hrvatska 24, BiH 19, Srbija 15, Slovenija 14 i Crna Gora 7. Na Kosovu se ne nalazi niti jedna ulica ili trg sa Titovim imenom.

Procentualno, najveći postotak "Titovih ulica" drži Makedonija u kojoj njih 0,003 posto nosi Maršalovo ime.

Josip Broz Tito, ili preciznije ulice koje nose njegovo ime, ponovo su postale dio fokusa nakon što je rukovodstvo Grada Zagreba odlučilo preimenovati jedan od centralnih gradskih trgova koji je do nedavno nosio ime predsjednika bivše države.

Titovo ime uklonjeno je sa ulica u mnogim gradovima u bivšoj SFRJ među kojima su Beograd, Novi Sad, Šibenik, Cetinje, Bugojno i drugi.
Titove ulice se danas mogu naći u Italiji, Brazilu, Tunisu, Kipru i mnogim drugim državama.

Klix.ba 24.7.2017.

 

#JosipBrozTito #Jugoslavija #Yugoslavia #SFRJ #antifašizam #antifascism

 

 

Zadnja Promjena ( Monday, 24 July 2017 )
 
« Prethodna   Sljedeća »