Svijet čuva Tita, regija ga progoni PDF Ispis E-mail
Administrator   
Thursday, 06 July 2017

ImageInventura trgova i ulica nazvanih po maršalu Josipu Brozu Titu u Hrvatskoj, zemljama na području bivše Juge, ali i diljem svijeta, hit je lektira ovog ljeta. Nakon što se u Zagrebu nadigla velika halabuka oko najave preimenovanja Trga maršala Tita koja još uvijek traje, proradila je matematika. Po toj računici, a prema dostupnim podacima, ispada da ulica, trgova i avenija nazvanih u čast Josipa Broza Tita ima na četiri kontinenta. Od europskih zemalja prednjači Italija u kojoj se po maršalu Titu danas zovu trgovi i ulice u najmanje 11 talijanskih gradova. Izvan Europe, Titovih trgova i ulica ima najviše u Africi.

Što se tiče zemalja nastalih raspadom ex-Yu, u Hrvatskoj takvih mjesta ima najviše, Titovo ime i danas nosi dvadesetak trgova, ulica, parkova, riva i šetnica uz more diljem zemlje, uglavnom na sjeverozapadu Hrvatske, u Istri i hrvatskom Primorju. Trg maršala Tita imaju Rijeka, Karlovac, Velika Gorica, Buzet, Lovran, Labin (glavni trg), Matulji i Rovinj. Titove ulice imaju Opatija, Selce, Zabok, Nedelišće, Zaprešić, Šenkovac i Varaždinske Toplice. Obalu maršala Tita imaju Veli Lošinj, Poreč, Fažana i Rabac, u Lovranu po Titu su nazvali najljepše šetalište a u Puli park u centru grada nosi Titovo ime. Do prije dvije godine centralni trg u Šibeniku zvao se Poljana maršala Tita, no maršal je "deložiran" na inicijativu člana ultrakonzervativne strančice Hrast koji je danas zastupnik u Hrvatskom saboru i dio parlamentarne većine pa se taj glavni trg jednog od najljepših dalmatinskih gradova sada zove samo Poljana. "Deložiranje" maršala Tita s glavnih trgova Karlovca i Velike Gorice najavljuju ovih dana HDZ-ovi gardonačelnici izabrani na nedavnim lokalnim izborima.

U BiH ulice u znak sjećanja na Maršala danas ima ukupno 15 gradova i mjesta. Glavni grad BiH Sarajevo ujedno je i jedini glavni grad novonastalih država na teritoriju ex-Yu u kojem se središnja gradska ulica-nad-ulicama zove i dalje Ulica maršala Tita, za Sarajlije jednostavno - Titova. Pored Sarajeva, Ulice maršala Tita u BiH danas imaju i Goražde, Jajce, Mostar, Novi Travnik, Odžak, Tešanj, Tuzla, Zenica, Živinice, Bihać, Konjic. Ulica maršala Tita u Mostaru je najduža ulica u gradu ali i najduža ulica u jednoj urbanoj zoni u Hercegovini, ističu urbanisti.

Dok u Zagrebu traju oštre debate oko naziva jednog od najljepših gradskih trgova, pri čemu su se "pro" i "contra" Tita ušančili vladajući HDZ, desna strančica Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića i oporba predvođena SDP-om i antifašističkim asocijacijama, kod hrvatskih susjeda Talijana niz gradova u cijeloj Italiji ima ulice u spomen na maršala Tita.

Najviše ih je u pokrajini Emilia Romagna, u gradovima Parma, Reggio Emilia, Castella, Campeigne, te Aci S. Antonio i Palma di Montechiaro na Siciliji,  Nuroro i Ussana na Sardiniji, Titove ulice imaju i gradovi Parete kod Napulja i Scampitelli u središnjoj Italiji. I u Italiji je bilo pokušaja uglavnom esula i asocijacija koje bulazne da je Dalmacija još njihova da se ovi nazivi izbrišu no svi oni ostali su bez uspjeha.

Gradonačelnik Reggio Emilia poručio je da je Tito, bez obzira na sve, bio veliki državnik. Velikom državniku Josipu Brozu Titu počast odaju i u Brazilu, gdje u Sao Paulu Tito ima aveniju koja se zove Avenida Marechal Tito.

Na Cipru ulice nazvane po maršalu Titu su u Limassolu i Daliju, dok u Moskvi imaju Titov trg. Titovo ime nose dvije ulice u Indiji, u New Delhiju i Jodapuru. Po Titu su nazvane ulice u glavnom gradu Egipta Kairu, u Etiopiji, Tunisu, Angoli i Gani.

U Gani u centru glavnog grada Accre glavna prometnica zove se Tito Avenue, u glavnom gradu Zambije Lusaki u samom središtu je Tito Road, u glavnom gradu Alžira je park s Titovom bistom a Bulevar maršala Tita ima Sousse grad u Tunisu.

Titovo ime je i dio zvjezdanog neba. Asteroid, to jest mali planet kojeg je 29. 11. 1937. otkrio šef Astronomskog opservatorija na beogradskoj Zvezdari Milorad B. Protić, nazvan je po maršalu Josipu Brozu – asteroid 1550 Tito.

Jadranka Dizdar

Oslobođenje 2.7.2017.

 

#JosipBrozTito #antifašizam #antifascism

 

Zadnja Promjena ( Thursday, 06 July 2017 )
 
« Prethodna   Sljedeća »