Muzej AVNOJ-a, mjesto gdje je vrijeme stalo PDF Ispis E-mail
Administrator   
Monday, 20 February 2017

ImageMuzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a jedan je od malobrojnih muzeja u Evropi posvećen antifašizmu kao svjetskoj pojavi. Osnovan je 1953. godine kao centralna jugoslavenska institucija memorijalnog tipa. Izložbeni prostor podijeljen je na četiri muzejske stanice, a to su arhiva, videoteka, biblioteka i hemeroteka, koji se trenutno popunjavaju. Arhiva trenutno sadrži više od 700 digitaliziranih dokumenata i fotografija.

Zbirka zlatnika

Muzejska postavka, pored originalne Titove fotelje, ima još dvije fotelje i stolicu s Drugog zasjedanja AVNOJ-a, a sadrži i portrete slikara Đorđa Andrejevića Kuna i Božidara Jakca.

Za vrijeme rata, zgrada Muzeja bila je znatno oštećena, a muzejska građa opljačkana. 

- Prije smo imali više od 10.000 knjiga, 800 umjetničkih radova, skoro 100 filmova, kolekciju trofejnog oružja te unikatnu zbirku zlatnika i srebrenjaka. Uspjeli smo vratiti samo jedan mali dio ukupne kolekcije - kazala je direktorica Muzeja AVNOJ-a Emsada Leko.

U aprilu prošle godine, jedan Beograđanin vratio je Ambasadi BiH u Srbiji 44 slike Božidara Jakca sa žigom Muzeja AVNOJ-a iz Jajca, koje su nestale tokom rata.

- Djela su nestala tokom rata, a sada dvije zemlje rade na njihovom povratku. Nemamo podatke o proceduri vraćanja slika. Šta će se dalje dešavati s djelima vrsnog umjetnika, ostaje da saznamo u narednom period - ističe ona.

 Turistička atrakcija

Ova kulturna institucija finansira se iz općinskog budžeta, a 20 posto prihoda imaju od prodaje ulaznica. Posjeta se ne može porediti sa prijeratnom, kada je dolazilo i do 180.000 posjetilaca godišnje.

- Jajce je postalo atraktivna turistička destinacija kako za školske ekskurzije, tako i za turiste iz svih republika bivše Jugoslavije. Muzej godišnje posjeti skoro 20.000 gostiju. Na obilježavanju 29. novembara prošle godine imali smo više 2.500 turista - govori nam Leko.

Cijena ulaza u Muzej 2 KM

Muzej AVNOJ-a jedan je od 29 nacionalnih spomenika srednjovjekovnog grada. Da biste pogledali postavku, dokumente, novinske članke iz doba stvaranja bivše SFRJ, fotografije i drugo, trebate izdvojiti svega dvije KM, dok marku plaćaju srednjoškolci i penzioneri te pola marke osnovci. Pored Muzeja nalazi se parna lokomotiva, još jedan nacionalni spomenik, a kojom su dovoženi vijećnici iz Slovenije i Hrvatske na zasjedanje.

Autor: E.Crnkić

Dnevni Avaz 20.2.2017.

Drugovi i drugarice! Ukoliko posjedujete bilo kakve informacije o vrijednim eksponatima koji su za vrijeme rata opljačkani iz Muzeja molim Vas da se obratite Upravi. Kontakt telefoni i e-mail adrese se nalaze na linku ispod.

http://muzejavnoj.ba/kontakt/

valterbranisarajevo

 

#JosipBrozTito #Jugoslavija #Yugoslavia #SFRJ #antifašizam #antifascism

 

 

Zadnja Promjena ( Monday, 20 February 2017 )
 
« Prethodna   Sljedeća »