Titovo lice tiskano na najvećoj novčanici iz Gvineje PDF Ispis E-mail
Administrator   
Friday, 17 February 2017

ImageIako dio građana danas traži preimenovanje njegova trga u Zagrebu, Josip Broz Tito nekada je u vanjsko-političkim krugovima uživao veliki ugled. U prilog tome ide i činjenica da je od 1980. do 1985. njegovo lice bilo tiskano na najvećoj novčanici gvinejske valute sily. Republika Gvineja državica je na zapadu afričkog kontinenta, koja je u Titovo vrijeme bila članica Pokreta nesvrstanih, trećeg bloka za vrijeme Hladno ratovoskog svijeta. Tito je, uz indijskog premijera Nehrua i egipatskog predsjednika Nasera bio jedna od najistaknutijih ljudi pokreta, te je zbog svojih zasluga u osnivanju trećeg bloka, vjerojatno, dobio svoju novčanicu u Gvineji. 

Sily, što inače znači slon, kasnije je zamijenio gvinejski franak. Novčanice silyja tiskale su se u rasponu od jednog do petsto, a Titoo lice bilo je na najvećoj novčanici. Jedini drugi stranac čije je lice tiskano na novčanici silyja bio je marokanski kralj Mohammed V.

U franjevačkom samostanu na Košljunu izložen je primjerak novčanice u sklopu zbirke svjetskih valuta, zastarjelih i sadašnjih.

srednja.hr 4.9.2016.

 

#JosipBrozTito #Jugoslavija #Yugoslavia #SFRJ #antifašizam #antifascism

  

 

Zadnja Promjena ( Friday, 17 February 2017 )
 
« Prethodna   Sljedeća »