I ja sam vidio Tita Maršala PDF Ispis E-mail
Administrator   
Saturday, 17 September 2016

ImageVisoko nekad i sad. Nepojmljivo, nemoguće usporedivo, jer nikad više tako neće biti. Dok smo danas prosjećna općina, i u odnosu na neke druge uspješne općine u ZDK mi smo otprilike ono što je nekad za nas bio recimo Vareš. Prije više od 40 godina stvari su bile potpuno drugačije. Tih godina bilježimo i posjetu Josipa Broza Visokom. Bilo je to vrijeme kad je visočki KTK izvozio 150.000 odjevnih predmeta u inostranstvo. Kada je taj podatak generalni direktor RO KTK Mulo Hodžić saopštio drugu Titu, predsjednik Jugoslavije je konstatovao: “Govore nam da smo siromašni, a mi njih oblačimo”. Tako je bilo 1971.godine, a današnja visočka stvarnost je potreba za Javnom kuhinjom.

Bio je 6. maj 1971. godine – dan nabrekao toplinom sunca i mirisom cvijeća, oduševljenjem i radošću nas, Visočana, koji smo imali čast da dočekamo najdražeg gosta – druga Tita. I samo nebo i samo sunce kao da je htjelo uveličati ljepotu i znamenost tog dana kada nam je dragi Predsjednik stigao u pohode. Više od deset hiljada građana Visokog i stanovnika okolnih mjesta izašlo je na ulice kojim se prošetao od sviju rado viđen i srdačno dočekan gost. Svi smo bili odušeljveni. Posebno mi -radnici Kombinata doživjevši da posjetom dragog Tita obilježimo početak rada još jedne proizvodne jedinice – Fabrike krupne kože čijim se halama, kao i KMG predionicom Predsjednik prošetao.

Tito nam je uvijek i oduvijek bio primjer kako graditi i kako izgrađivati socijalizam i socijalističke odnose, a tog dana kada su u njegovom psisustvu pokrenuti novi strojevi, još čvršće i još jedinstvenije prihvatili smo se i obavezali na izgradnju socijalističkog samoupravnog društva.

Titova posjeta ostala nam je kao najdraža uspomena i kao podsticaj za nove radne pobjede.

(Visoko, 15. juni 1975.godine)

Ovako se nakad u Visokom pisalo o Josipu Brozu. Tito je u Visokom bio dva puta, posjetu iz 6. maja 1971.godine pratile su i kamere nakon čega je nastao i film o Titovom boravku u našem kraju.

Bio je to radni četvrtak koji je radnicima KTK i Vitexa dao najviše motivacije – drug Tito im je poželio mnogo sreće i uspjeha u daljem radu, Maršal je bio ponosan na njih.

visoko.co.ba 15.9.2016.

 

#‎JosipBrozTito #Jugoslavija ‪#‎Yugoslavia ‪#‎SFRJ #antifašizam #antifascism


Zadnja Promjena ( Saturday, 17 September 2016 )
 
« Prethodna   Sljedeća »