Obilježena 73. godišnjica Bitke na Sutjesci PDF Ispis E-mail
Administrator   
Saturday, 11 June 2016

ImageBitka na Sutjesci predstavlja najslavniju bitku u Drugom svjetskom ratu kada je u Dolini heroja na hiljade boraca izgubilo svoje živote - kazao je predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR) Bakir Nakaš povodom obilježavanja 73. godišnjice ove legendarne bitke.

Na platou ispred Spomen-kosturnice na Tjentištu danas su brojni antifašisti iz BiH i regiona položili cvijeće i vijence i odali počast učesnicima ove najpresudnije bitke antifašističke narodnooslobodilačke borbe koji su dali svoje živote.

- Tradiciju obilježavanja nikada nećemo zaboraviti i danas su svi antifašisti i članovi boračkih organizacija koje baštine tradiciju NOR-a iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Srbije na prigodan način obilježili i ovu godišnjicu - ističe Nakaš.

Oni koji su bili tamo, dodao je, uvjerili su se da "na neki način Jugoslavija te bratstvo i jedinstvo još  žive, bez obzira na posljednja ratna dešavanja".   

Bitka na Sutjesci vođena je od 15. maja do 15. juna 1943. i bila je odlučujuća bitka pete neprijateljske ofanzive. 

Gotovo 127.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih vojnika i ustaša, uz podršku 300 aviona, u obruču je držalo 22.000 partizana radi potpunog uništenja. Prva proleterska divizija 10. juna 1943. probila je neprijateljski obruč na Sutjesci, a bitka je završena 15. juna 1943. probojem glavnine snaga NOVJ u Bosnu. 

Ukupno je stradalo oko 7.500 partizana, više od trećine snaga koje su ušle u borbe.

Dnevni Avaz/Autor: Fena 11.6.2016.

 

‪#‎JosipBrozTito #Jugoslavija ‪#‎Yugoslavia ‪#‎SFRJ #antifašizam #antifascism

 

 

 

Zadnja Promjena ( Sunday, 12 June 2016 )
 
« Prethodna   Sljedeća »