Jednog muškarca je Čolić toliko voleo da mu je posvetio pesmu PDF Ispis E-mail
Administrator   
Saturday, 02 April 2016

ImageBrojni kultni izvođači širom Jugoslavije pevali su Titu, iako se mnogi od njih danas baš i ne ponose tom činjenicom. Verovatno omiljeni pevač Jugoslavije Zdravko Čolić, ponos Sarajeva, otpevao je pesmu ''Druže Tito, mi ti se kunemo'', zbog koje i danas mnogi osete naboj emocija.

''Druga Tita sam voleo i nikad to nisam krio. To je bilo takvo vreme, bio sam mlad i čast mi je bila pevati za njega. Ne sećam se kada sam zadnji put otpevao ''Druže Tito, mi ti se kunemo'', ali to ne znači da se stidim te pesme. Ne stidim se ni toga što sam voleo Tita, niti što smo se Lokice i ja slikali s Titom i njegovim pudlicama'', pričao je slavni pevač za hrvatske medije godinama kasnije.  Šest republika, šest glavnih gradova i jedna ogromna država, otvorile su mnoštvo mogućnosti za ''kulturni bum'' pa mnogi ovo doba pamte kao period najkvalitetnije muzike i najboljih filmova.

Tita su opevali i Đorđe Balašević, Tereza Kesovija, Neda Ukraden, Indexi, Yu Grupa, Meti Cetinić, Generacija 5 i mnogi drugi i sve te pesme ostale su da žive kao poruka ljubavi voljenom predsedniku.

Jugonostalgija i dalje traje

Stariji se sa setom sećaju, a mlađi zamišljaju ono o čemu im se toliko puta pričalo - vreme kada su svi narodi Jugoslavije disali kao jedan, družili se na radnim akcijama, roštiljali za Prvi maj, išli u Trst po farmerke, putovali širom bivše Juge ka Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku...

Način da doživite to vreme jeste da krenete tragom države svih naroda i narodnosti, obiđete Višegrad, Trebinje, Sarajevo, Dubrovnik, Mostar, bez obrzira da li želite da se podsetite svoje mladosti ili da iskusite duh jugoslovenstva.

Jedna od najpovoljnih ponuda koje smo pronašli, a koja se simbolično zove Nostalgija ''prošetaće'' vas stazama jugoslovenstva i reći vam mnogo toga o vremenu za kojim mnogi i danas tuguju.

SD 1.4.2016.

 
« Prethodna   Sljedeća »