Najava i program Igmanskog marša 2016. – očekuje se do 15.000 učesnika PDF Ispis E-mail
Administrator   
Tuesday, 26 January 2016

ImagePo svemu sudeći ovogodišnji Igmanski marš biti će rekordan po mnogo čemu. Za ovu manifestaciju vlada nezapamćeno interesovanje ne samo  u našoj zemlji, nego i u inostranstvu, pa je sigurno da će velika kolona autobusa doći na ovaj veliki skup, koji je iz godine u godinu sve masovniji. Pored centralnog skupa 30. januara, mnoge manifestacije početi će već ove sedmice, prenosimo dio programa Organizacionog odbora Igmanskog marša.

23.01.2016.subota. u 11,00 sati  UABNOR Vogošće će organizovati skup u povodu polaska Igmanskog marša. Okupljanje u Vogošći kod hotela Sunce ispred spomenika 1.Proleterske. Polaganje cvijeća kraće obraćanje i formiranje kolone do Grabljivih njiva, gdje će se održati proslava.

29.01.2016. Petak

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu će organizovati okrugli sto na temu demokratija ili fašizam ili demokratija i fašizam-novi oblici fašizma-Igmanskog marša i danas.

Okrugli sto će se organizovati u Svečanoj Sali NNV-a  Pravnog fakulteta u Sarajevu sa početkom u 14,00 sati. Prisutni bih bili studenti, profesori Pravnog fakulteta, gosti SABNOR- a Kantona Sarajevo, UO ABNOR-a KS te članovi UO SABNOR-a BiH i dr.

29.01.2016.  u 20,00 sati organizacija zajedničkog sastanka sa predstavnicima organizacija iz susjednih država učesnika na Igmanskom maršu.(Hotel Saraj).

30.01.2016.Subota

30.01.2016. godineu 9,30.h. u Reljevu SABNOR Novi Grad sa UABNOR-a Ilijaš i Vogošća, položit će cvijeće na spomenik 1.Proleterske i autobusima krenuti na Brezovaču.

30.01.2016. na Plandištu u 9,30.h. UABNOR-a Ilidža položit će cvijeće na spomenik 1.Proleterske (kod trafo stanice Elektro distribucije Gubavac i na vrelu Bosne), kraće obraćanje predstavnika općine Ilidža i UABNOR-a Ilidža uz prisustvo svih Udruženja UABNOR-a Stari Grad, Novo Sarajevo i Centar te autobusem krenuti na zborno mjesto na Brezovači.

Sjećanje na proletere

Tradicionalni Igmanski marš, koji se održava u povodu  sjećanja na  27. januar 1942. godine, jedne od najznačajnijih operacija tokom  NOB-a  u Drugom svjetskom ratu,  kada su borci Prve proleterske brigade pod nemogućim uslovima preko Igmana došli u oslobođenju Foču, održati će se  u subotu 30. januara.

Kako nam je rekao Fadil Šehić, predsjednik SUBNOR-a Hadžići, zborno mjesto je na Brezovači. Nakon polaganja cvijeća na spomen -obilježje u 10.30 sati formirati će se kolona  od više hiljada ljudi , koja će pješke ići ka Velikom polju.

Govoriti će Albin Pibernik, učesnik Igmanskog marša 1942. godine

Dolazak na Velikom polju očekuej se  u 13 sati. Nakon  polaganje cvijeća, pored mnogih gostiju i zvanica, sjećanje na legendarni marš evocirat će Albin Pibernik,preživjeli učesnik Igmanskog marša 1942.godine.

Prema riječima Ibrahima Durme, zamjenika  predsjednika Antifašista NOR-a Kantona Sarajevo, i predsjednik  Organizacionog odbora   Igmanskog marša , broj učesnika  na ovogodišnjoj manifestaciji  po svemu sudeći biti će rekordan. Očekuje se  čak 10.000  do 15.000 „ igmanaca“.

Rekord će biti i što se tiče gostiju iz inostranstva. Svoj dolazak najavilo je udruženje „Garibaldi“ iz Italije, te drugih  susjednih država.

Autobusima iz  Slovenije, Srbije…

Što se tiče zemalja bivše nam države najbrojnije su delegacije iz Slovenije i Srbije, koji autobusima dolaze na ovu manifestaciju, zatim   iz Hrvatske i  Crne Gore… Dolazak su najvile delegacije Pogorice, Dubrovnika, Makarske, Velenja, Ljubljane, Beograda, Kragujevca, Bajne Bašte, Titovog Užica … tako da će na Igmanu biti Jugoslavija u malom.

Veliki broj mladih

Na Igmanskom maršu biti će  i veliki broj mladih. Pored planinara, gorana, izviđača i drugih udruženja  iz KS,i  ove godine biti će  udruženja iz Mostara , Konjica, Jablanice, Tuzle, Zenice, Bihaća, Travnika i drugih mjesta.

IZ RS svoj sigurni dolazak najavili su predstavnici SUBNOR-a Sokoca, Pala i Rudog, a sigurno je da će broj učenika iz ovog entiteta  biti znatno veći.

Za sve posjetioce na Velikom polju  organizovati će i tradicionalni ručak – vojnički pasulj.

STRELJAČKI TURNIR

31.01.2016. UABNOR –a Hadžići i Ilidže sa Streljačkim klubom „Igman“ Hadžići organizovati 49. Memorijalni turnir u streljaštvu uz učešće ekipa iz FBiH, gdje će predstavnik SABNOAR-a održi čas historije i otvori takmičenje kao i na kraju proglašenja podjeli nagrade i pehare pobjednicima, te time zatvori turnir. Dodjela nagrada najuspješnijim ekipama i pojedincima na turniru biće u hotelu SEOS Hadžići uz prigodno druženje sportista i ručak.

Delegacije ekipa učesnica turnira položit će cvijeće na spomenik na Brezovači.

PODRŠKA

Veliku podršku i ove godine obečali su iz Ministarstva odbrane i policije te oružane snage BiH. Velik interes vlada među planinarskim i izviđačkim savezima BiH. Ministarstvo za boračka pitanja KS i ove godine će pružiti značajnu podršku kao i Ministarstvo saobraćaja KS te Hitna pomoć KS i Gorska služba spašavanja općine Ilidža. U ovu aktivnost su uključena većina boračkih organizacija Odbrambenog rata 92-95.

(Drmaj.ba/Epoha.ba) 24.1.2016.

 

 

Zadnja Promjena ( Wednesday, 27 January 2016 )
 
« Prethodna   Sljedeća »